Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kako volontirati i organizirati volontiranje

Autor: Mile Marić

29.11.2008. 23:00
Kako volontirati i organizirati volontiranje

Foto: Mile MARIĆ



Volonterstvo je aktivnost od interesa za Republiku Hrvatsku jer dovodi do poboljšanja kvalitete života, do aktivnog uključivanja osoba u društvena zbivanja te do razvoja humanijeg i ravnopravnijeg demokratskog društva te je njegov značaj potrebno prenositi mladim generacijama
U organizaciji Grada Benkovca i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održana je radionica o volonterstvu pod nazivom “Kako volontirati i organizirati volontiranje”. Radionicu je vodila Snježana Knežević, radni terapeut u Domu za odrasle osobe Zemunik – voditeljica programa za uključivanje volontera u ustanovu.
U porastu interes za volonterstvom
U uvodu radionice voditeljica je istakla kako je volonterstvo aktivnost od interesa za Republiku Hrvatsku jer dovodi do poboljšanja kvalitete života, do aktivnog uključivanja osoba u društvena zbivanja te do razvoja humanijeg i ravnopravnijeg demokratskog društva te da je njegov značaj potrebno prenositi mladim generacijama.
U Hrvatskoj se osnažuje spoznaja o važnosti volonterstva u procesu razvoja društva pa je i sam interes za volonterstvom u porastu, što pokazuju i istraživanja koja je proveo Svjetski savez za građansku participaciju (CIVICUS). Odgovor na to zašto netko želi volontirati uglavnom je vrlo jednostavan. Radi se zapravo o altruističkim motivima, odnosno prirodnoj težnji ljudi da se pomogne drugima te da se postigne osjećaj “korisnosti”. Volontira se i zbog osobnog “rasta i razvoja” jer se volontiranjem sreću novi ljudi, stvaraju prijateljstva, uče vještine i stječu znanja. Davanjem svog slobodnog vremena, znanja i iskustva, entuzijazma i energije, građani značajno doprinose razvoju svoje zajednice i društva u cjelini.
Etički standardi za volontere
Volontiranje osnažuje pojedince, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine od ekonomske, društvene i političke marginalizacije i ima potencijal kohezivnog elementa u društvu. U nastavku radionice voditeljica je govorila o dokumentima koji reguliraju volontiranje u našoj zemlji te se posebno osvrnula na Zakon o volonterstvu (NN 58/07) te Etički kodeks volontera (NN 55/08), koji jasno propisuju tko može biti volonter i organizator volontiranja, što se ne smatra volontiranjem, odnosno kakvo je volontiranje zabranjeno te kakvi su etički standardi za volontere, organizatore, ali i korisnike volontiranja. Pri organiziranju volonterstva bitno je poštovanje načela zabrane diskriminacije, zaštite korisnika volontiranja te zabrane iskorištavanja volontera, a ono što je bitno da se volonteru pokaže je da je dio organizacije te da se poštuje njegov doprinos. Voditeljica je nadalje govorila o iskustvima organiziranja rada s volonterima u Domu za odrasle osobe Zemunik, počevši od samog traženja volontera te njihova uključivanja u rad ustanove, a sudionici su na kraju radionice mogli vidjeti i kratki film pod nazivom “Dnevnik jednog volontera” koji govori o uspješnoj suradnji Udruge za terapijsko jahanje “Vihor” s Domom za odrasle osobe Zemunik, koji su baš volonterskim radom još 2003. godine uspjeli “staviti na noge” humani program pomoći osobama s posebnim potrebama – program terapijskog jahanja.