Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Kolovare” i “Bastion” gotovo bukirani, “Pinija” zatvorena

Autor: Ivana Burica

29.11.2008. 23:00
“Kolovare” i “Bastion” gotovo bukirani, “Pinija” zatvorena

Foto: Sebastian GOVORČIN



Hotel “Kolovare” je zadarski službeni hotel prvenstva te će u njemu biti smještene reprezentacije i stručni stožeri. U “Bastionu” je rezervirano 50 posto kapaciteta, a riječ je uglavnom o televizijskim ekipama iz Njemačke, Švedske i Danske. Upita ima i za Falkensteinerove hotele na Boriku, a jedino je sigurno da za vrijeme Svjetskog prvenstva gostiju neće biti u Piniji
Ostalo je nešto manje od dva mjeseca do početka Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. koje će se održati u Hrvatskoj od 16. siječnja do 1. veljače. Natjecanje će se otvoriti u Splitu, 16. siječnja 2009., u novoj Spaladium Areni utakmicom između Hrvatske i Južne Koreje, a završiti finalnom utakmicom 1. veljače u zagrebačkoj Areni. Natjecanja po skupinama od A do D održavat će se 17., 18., 19, 21. i 22. siječnja u Osijeku, Splitu, Varaždinu i Poreču.
Zadar će biti domaćinom šest natjecanja skupine II, koju će sačinjavati šest reprezentacija, najboljih tri u skupinama C i D. One će 25. i 27. siječnja u Dvorani Krešimir Ćosić tražiti prolaz u polufinale. Reprezentacije iz skupina C i D, odnosno one od kojih će neke igrati u Zadru su: Makedonija, Tunis, Poljska, Alžir, Njemačka, Rusija, Egipat, Srbija, Norveška, Saudijska Arabija, Danska i Brazil.
Rezervacije u pet do 12
Kako se još ne zna koje će točno reprezentacije igrati u Zadru, za očekivati je da će navijači smještaj u Donatovom gradu tražiti u pet do 12, odnosno kad se nakon razigravanja po skupinama bude znalo tko gdje igra.
No, same reprezentacije zajedno sa svojim stožerima te sportski novinari o smještaju moraju razmišljati unaprijed. Raspitali smo se u nekoliko hotela u Zadru i na zadarskom području gdje nam je potvrđeno da upita pa i rezervacija za 25. i 27. siječnja ima već sada.
Službeni zadarski hotel Svjetskog prvenstva je hotel “Kolovare” u kojem će biti smještene reprezentacije i stručni stožeri. O kolikom je točno broju ljudi riječ, kao i svi ostali detalji, još uvijek nije poznato. Direktorica prodaje hotela “Kolovare” Irena Gašparović samo nas je informirala da će ovaj tjedan u Zagrebu biti održan sastanak nakon kojeg će se biti poznato nešto više informacija.
Trenutačno najluksuzniji hotel u Zadru, hotel “Bastion”, je, doznajemo, za dane pred kraj siječnja već napola bukiran.
– Rezervirano je oko 50 posto kapaciteta, a riječ je uglavnom o televizijskim ekipama iz Njemačke, Švedske i Danske, informirala nas je Željka Kozulić, šefica prodaje u “Bastionu” koji inače ima 28 smještajnih jedinica te 64 ležaja.
Dajana Krešić, direktorica prodaje u Falkensteiner Hotels & Resorts Borik, dala nam je informaciju da već ima jako puno upita i to za sva tri Falkensteinerova hotela.
– Nekih 60 do 70 posto kapaciteta dali smo agenciji Ban Tours iz Zagreba, koja je službena agencija Svjetskog rukometnog prvenstva. Oni rade rezervacije tako da ne znamo konkretno tko pita i otkud sve upiti stižu.
Najviše upita Danaca i Nijemaca
Pretpostavljam da će u hotelu “Funimation” koji je u cijelosti prekriven wireless internetom biti smješteni sportski novinari. Također ima i individualnih upita koji uglavnom stižu iz Njemačke. U svakom slučaju, uvjereni smo da ćemo biti popunjeni te da će biti i mnogo onih koji će smještaj kod nas potražiti u zadnji trenutak, kazala je Krešić.
Inače cijene smještaja u tri Falkensteinerova hotela na Boriku – Funimationu, Adriani i Donatu, koji ukupno imaju oko 550 ležajeva bit će za vrijeme održavanja Svetskog prvenstva u rukometu nešto veće nego su uobičajene u niskoj sezoni, ali još uvijek manje nego u špici sezone.
Ionako mršavi zadarski hotelski kapaciteti (oko 3.500 kreveta) bit će za vrijeme rukometnog prvenstva dodatno oslabljeni.
Naime, petrčanski hotel “Pinija”, kapaciteta 800 kreveta, ide u renoviranje odmah nakon Nove godine, a svoja vrata gostima ponovno otvara 4. travnja 2009. godine.
Osim u privatnom smještaju, čiji vlasnici nekoliko dana prije odigravanja utakmica mogu očekivati pravu navalu interesa, navijači, novinari i ostali koji će zbog rukometnog šušura doći u Zadar, smještaj će tražiti i u hotelima diljem Zadarske županije.
Kako doznajemo, velik interes pokazuje se za smještaj u Biogradu na Moru.
Za razliku od nekih hotela iz kojih neslužbeno doznajemo da će se cijene dizati za 20-ak posto, smještaj u četiri hotela biogradske Ilirije, informira nas voditeljica prodaje Marijana Prtenjača, naplaćivat će se po uobičajenom cjeniku za taj dio godine.
– Očekujemo da će naša četiri hotela s ukupno oko 1.000 ležajeva za vrijeme prvenstva biti dobro popunjena, budući da već sada ima jako puno upita i to najviše iz Danske, kazala je Prtenjača.
Što se, pak, manjih hotela na zadarskom području tiče, Andrija Flanjak iz Adriatic.neta, agencije koja vrši rezervacije za male obiteljske hotele, nekog pojačanog interesa koji bi se mogao objasniti približavanjem Svjetskog rukometnog prvenstva, za sada nema.