Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svorcina obranio pobjedu

Autor:

29.11.2008. 23:00
Svorcina obranio pobjedu

Foto: Filip BRALA



Uspjeli su rukometaši Zadar Gortana slaviti protiv pulske Arene u krajnje neizvjesnom susretu u kojem je na kraju junakom postao najmlađi u redovima Zadrana 17-godišnji vratar, Jakov Svorcina, koji je 50 sekundi prije kraja skinuo sedmerac Rožmanu, a sa zvukom sirene je obranivši šut s osam metara, koji je uputio gostujući vratar Badurina, donio vrlo važna dva boda rukometašima Zadra. Utakmicu su bolje otvorili Zadrani koji su rastrčanošću i odličnom obranom u 10. minuti već imali četiri gola razlike (8:4) i tako prisilili gostujućeg trenera Arslanagića u ranoj fazi utakmice potrošiti minutu odmora.
Iako su zadarski rukometaši imali u 19. minuti i pet golova prednosti (11:6), uporni gosti su počeli nagrizati tu prednost i u 27. minuti izjednačuju rezultat (13:13) na krilima Breščića i odličnog gostujućeg lijevog krila Barišića.
Zadrane su u tom kriznom periodu svojim golovima držali u priključku Žeravica i Samardžija i tako su na odmor otišli s minimalnom prednošću (15:14). U drugom dijelu se dogodio veliki pad igre zadarske momčadi čija je obrana počela puštati po krilima odakle su se golova nadavali Jovanović i Barišić i u 45. minuti Puljani vode s velikih pet golova prednosti (19:24).
Tada kreću Buovac i Brkljača i u 53. minuti na semaforu je svijetlilo 26:26. Nakon dva gola na svakoj strani (Brkljača 2, a Jovanović i Osmić za goste), u 57. minuti i dalje je utakmica u egalu (28:28). Tada su glavnu ulogu preuzeli igrači koji nisu igrali dotad. Prvo je Turić podigao Mocire na noge svojim prvijencem cijele sezone u ligi iz kontranapada na dvije minute prije kraja. Nakon toga isključen je Buovac i tako Zadar Gortan ostaje do kraja utakmice s igračem manje, a onda gosti pogotkom Rožmana iz sedmerca vraćaju rezultat na početak.
Zadrani su u sljedećem napadu izgubili loptu i na drugoj strani gosti uspijevaju izboriti sedmerac 50 sekundi prije kraja. Onda trener Zadra Paleka povlači ključni potez i postavlja na gol trećeg vratara Jakova Svorcinu, koji je poput najiskusnijeg vratara rezolutno skinuo sedmerac Rožmanu i tako dao priliku svojim igračima sačuvati loptu do kraja.
Taj naum Zadrana se i ostvarivao do tri sekunde prije kraja kada suci gostima daju loptu. Tada se napadu gostiju pridružuje i vratar Badurina koji je uspio sa zvukom sirene, s osam metara, uputiti udarac u donji lijevi kut Zadrova gola, međutim, mladi Svorcina je desnom nogom odbio loptu i tako se prometnuo u junaka utakmice. Na kraju su rukometaši doživjeli ovacije ugodno popunjenih Mocira gdje su na tribini najbučniju podršku davali pripadnici Tornada, koji su došli nakon dugo vremena bodriti svoje rukometaše.


 ZADAR GORTAN – ARENA JADROGRAD 30:29 (15:14)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja 300. Suci: Vanja i Vedran Banović (oba Požega).
ZADAR GORTAN: Đikić (2 obr.), Turić 1, Svorcina (2 obr.), Barišić, Žeravica 6, Buovac 5(1), Franković, Merhar 4, Samardžija 6, Peša 2(1), Brkljača 5, Mijolović 1, Vučetić, Cota (7 obr.). Trener: Roko Paleka.
ARENA JADROGRAD: Gračić, Krajinović, Brajuha, Jovanović 7, Osmić 5, Barišić 8, Rožman 3(1), Jurić, Breščić 4(2), Dobrila, Popović (1 obr.), Jukan 2, Deumić, Badurina (8 obr.). Trener: Abas Arslanagić.
Sedmerci: Zadar Gortan: 2/3; Arena Jadrograd: 3/5.
Isključenja: Zadar Gortan: 4 minute, Arena Jadrograd 8 minuta.




 IZJAVE


ROKO PALEKA, TRENER ZADAR GORTANA
– Otvorili smo odlično utakmicu, imali četiri do pet golova razlike, ali nismo nakon toga realizirali neke zicere, popustili smo u obrani i na odmor se otišlo sa samo plus jedan. U drugom poluvremenu smo se postavili krivo u obrani i oni su nam najviše s krila radili velike probleme i otišli na pet golova razlike. Tada smo prešli na 6-0 obranu i odigrali je sjajno zadnjih 15 minuta utakmice i na kraju nas je mali Svorcina, za kojeg sam imao osjećaj da bi mogao obraniti onaj sedmerac, doveo do vrlo važna dva boda.
Čestitao bih svojim igračima na odličnoj utakmici nakon teške utakmice protiv Splita. Također bih zahvalio Tornadu koji je došao u ovakvom broju i ovako bučno nas bodriti cijelu utakmicu.
JAKOV SVORCINA, VRATAR ZADRA
– Što ću reći…, stao sam na gol i skinuo sedmerac i zadnji šut gostiju. Ovo je zasluga cijele momčadi i vrlo važna pobjeda.