Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Utakmica oborenih rekorda

Autor: Ivan Knežević

29.11.2008. 23:00
Utakmica oborenih rekorda

Foto: Zvonko KUCELIN



Sadržaj igre, te pristup (njime je isto bio fasciniran trener FMP-a) momčadi Zadra, mogli su kod svakog navijača ostaviti dojam da puno lipih stvari o kojima se govorilo od utorka do petka zapravo nije loše utjecalo
Predviđanja da bi u ovoj utakmici Zadar mogao dugo i orati i kopati za pobjedu, srećom, nisu se ostvarila. Ali, to ne znači da Zadar nije cijelu utakmicu odigrao i odgovorno i ozbiljno jer jest. Pri čemu je imponirala gotovo uvijek ista razina, visoka razina, intenziteta u obrani, u tranziciji i u napadu.
Nekoliko je zanimljivih točaka s ove utakmice i svakako ih treba istaknuti, zapisati:
1. Indeksni poeni – Zadar 125, FMP 17!!!
2. Ritam poentiranja Jubyja Johnsona od četvrte do 17. minute: 2 + 1, 2, 2, 2 + 1 (prva četvrtina); 3, 3, 2, 3, 3. U 13 minuta, jeste li zbrojili koliko?
3. Niti jedno slobodno bacanje za FMP u prvom, svega dva u cijeloj utakmici.
4. Skokovi, prvo poluvrijeme 16 + 8 Zadar, a FMP 11 + 3.
5. Od 0:9 u trećoj minuti do 24:13 u 10. I još od 8:11 do 39:19 ili do 43:26.
6. Rok Stipčević u prvom poluvremenu niti jedan ubačaj, na koncu 14 poena, ali i šest asistencija.
7. Jere Macura 2 – 2 u slobodnim bacanjima. Korak naprijed.
8. Pet skokova, dvije osvojene lopte, niti jedna izgubljena i jedna asistencija – Šime Olivari u 14 minuta.
Našlo bi se još podosta pojedinosti koje zavrjeđuju da ih se istakne (iz igre najprecizniji Tomislav Ružić, 5 – 8, 62%), ali u cjelini najvažnije je zadovoljstvo kao plod spoznaje da je Zadar i igrao kvalitetno i upisao dva nova boda, a da u utakmici Aco Petrović nije imao trojicu igrača. Od prije Rančića i Dixona, dok je Garnett za svaki slučaj bio na klupi, ali je već i na zagrijavanju očito bilo da bi u igru ušao samo u krajnoj, krajnjoj nuždi. Dobro što nije trebalo, dobro je što se tako otvorilo malo više minuta Šimi Olivariju, kao što je dobro i da je i Toni Prostran igrao 12 minuta od čega nekoliko u prvom poluvremenu kad je uspio održati visoki ritam koji je prije njega odredio i provodio Rok Stipčević.
Poslije onih 0:9 odmah se užgalo svjetlo za preduzbunu. Petrović nije dopustio da se loš početak prelije preko treće minute i da nervoza uđe u momčad. U početku je možda bilo malo zbunjujuće zašto su u početnoj postavi bili i Hrvoje Perić i Juby Johnson, no objašnjenje je relativno jednostavno. Perić je imao motriti Guyja Pninija, vraški nezgodnog, spretnog igrača, ali i povremeno dati ruku Roku Stipčeviću u organizaciji igre. Kao i obično, Juby Johnson pod svoje je stavio jednog iz vanjske suparničke linije, a poslije nego su Gečevski, te Ivanov koji je zamijenio Macuru, sredili stanje u svom reketu, FMPu je odsječeno sve ili gotovo sve. I vanjski šut i pokušaji unutarnje igre. A svoj je napad Zadar isto tako brzo sredio i doveo do toga da uvijek barem dvojica mogu biti na šutu ili da se nešto pokuša i iznutra. Prvi čovjek u napadu postao je Johnson, što na način da bi sam sebi priredio situaciju za šut, što na asistencije. Dobar, vraški dobar njegov povratak koji itekako može biti značajan u ovoj situaciji u kojoj se našao Petrović, to jest dok još nema Dixona i Rančića, a Garnetta planski treba sačuvati.
Kako je lijepo i kazao Slobodan Klipa, trener FMP-a, utakmica je glede pobjednika završila i prije kraja prvoga poluvremena, međutim, je značajna pojedinost da je Zadar u drugom poluvremenu dao više poena nego u prvom, a primio samo jedan više. To će reći i da je momčad doista odradila sve što je trebalo ili gotovo sve. Ako se opet vratimo i na usputne koristi, bit će to notiranje činjenice da su svi igrači imali ili sjajno ili najmanje veoma dobro izdanje. Sadržaj igre, te pristup (njime je isto bio fasciniran trener FMPa) momčadi Zadra, mogli su kod svakog navijača ostaviti dojam da puno lipih stvari o kojima se govorilo od utorka do petka zapravo nije loše utjecalo. Tu je momčad pokazala i da je puno zrelija od dijela javnosti jer je neke poteškoće radeći svoj posao jednostavno nadišla. Za razliku od dijela javnosti koji je (dio) mislio da će doći – rasap.


 NLB LIGA


Rezultati 10. kola: Zadar – FMP 88:53, Krka – Cibona 58:74, Bosna – Split 96:75, Partizan – Vojvodina 81:52, Helios – Olimpija 68:77, Hemofarm – Crvena Zvezda 84:65, Zagreb – Budućnost 78:82.
Partizan 19, Hemofarm i C. zvezda 18, Zadar, Cibona i Budućnost 17,  Bosna i SPlit 15, U. Olimpija 14,  Krka 13, Helios D., FMP i Zagreb CO 12, Vojvodina 11.
Parovi 11. kola: Crvena Zvezda – Zadar, Budućnost – Krka, FMP – Zagreb, Olimpija – Hemofarm, Vojvodina – Helios, Split – Partizan, Cibona-Bosna.