Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Započinje sezona janjenja!

Autor:

29.11.2008. 23:00
Započinje sezona janjenja!

Foto: Alenka FESTINI



Ova godina paškim ovčarima baš i nije bila naklonjena. Tijekom ljeta i početkom jeseni vladala je velika suša pa trave na pašnjacima gotovo da i nema. Nadohrana ovcama od sredine ljeta bila je više nego nužna, a to ovčarima iziskuje i velike financijske troškove
Ovih dana paški ovčari oko svojih stada ovaca imaju pune ruke posla. Naime, za desetak dana kreće sezona janjenja.
Ova godina ovčarima baš i nije bila naklonjena. Tijekom ljeta i početkom jeseni vladala je velika suša pa trave na pašnjacima gotovo da i nema. Nadohrana ovcama od sredine ljeta bila je više nego nužna, a to ovčarima iziskuje i velike financijske troškove. Kako jedno zlo ne dolazi samo, na Pagu i dalje vrebaju čagljevi. Samo u posljednjih godinu dana od ovog strvinara stradalo je 200 ovaca i janjadi. Ovčari i lovci kažu da čagljevi još nisu napustili otok, a nadolazeća sezona janjenja morat će se odvijati pod budnim okom vlasnika stada.
Glavna tema na Pagu
Paški ovčari kažu da su gotovo spremni za sezonu kada imaju najviše posla – najprije janjenje kada će sa svojim stadima morati biti doslovce cijeli dan, a zatim i na samu mužnju ovaca i proizvodnju sira.
Tema oko sezone janjenja na Pagu jedna je od glavnih.
To nije slučajno budući da je paška janjetina proizvod jedinstven u svijetu, a uzgoj janjadi je financijski najisplativija privredna grana na Pagu.
Naime, danas se na Pagu oko 550 domaćinstva bavi uzgojem ovaca, od toga se oko 400 domaćinstava bavi mužnjom. Jedan dio njih sir proizvodi na svojem gospodarstvu, dok dio ovčara mlijeko paške ovce prodaje jednoj od četiri paške sirane. Gotovo 150 domaćinstava na Pagu bavi se ovčarstvom isključivo zbog proizvodnje janjadi. No, kada se sve to zbroji, gotovo svaki ovčar prodaje janjad, neki u većem, a neki u manjem broju.
– Za sada se može reći da je vrijeme barem malo naklonjeno ovčarima. U posljednjih mjesec dana palo je dovoljno kiše, no to nije uspjelo oporaviti škrtu vegetaciju na otočnim pašnjacima. Nadohrana ovaca je tako jedini spas za gravidne ovce, kažu ovčari.
Nepredvidljivo razdoblje
Oni napominju i da je razdoblje koje sada slijedi za sezonu janjenja vrlo nepredvidljivo.
– Jednostavno, teško je predvidjeti kakvi će vremenski uvjeti biti do veljače, dokad praktički traje sezona janjenja. No, ono što je sigurno jest da ovčari moraju pripremiti sijeno i žitarice u slučaju još veće potrebe za nadohranom ovaca. Pod time se podrazumijeva da što je sijeno kvalitetnije, to će janjad biti jača, a samim tim i kvalitetnije meso te mlijeko paške ovce, kažu ovčari dodajući da u ovom periodu imaju i najveće materijalne troškove.
Razlog tome su, kažu, posljedice ljetne suše, pa je cijena otkupa sijena i žitarica nešto skuplja nego lani.
U sezoni janjenja ostaje još jedna velika neizvjesnost. Ovčari se pribojavaju učestalih kiša i stalne vlage koji u nekoj mjeri mogu ugroziti zdravlje mladih ovaca. Oni se tako nadaju češćoj buri koja bi mogla isušiti tlo. Takvo vrijeme bilo bi pogodnije, jer se u suhom ambijentu janjad brže razvija i postaje izdržljivija.


 OVČARI OČEKUJU 25 DO 30 TISUĆA JANJADI


 
Na Pagu ima oko 40.000 ovaca, a ovčari očekuju da će do početka veljače iduće godine biti od 25.000 do 30.000 janjadi.
Očekuje se da će do Božića biti okoćeno oko 10.000 janjadi, a već za nadolazeće blagdane prva ovogodišnja paška mlada janjetina naći će se na stolovima.