Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Autosjedalice spašavaju sedam od deset života

Autor:

29.11.2009. 23:00
Autosjedalice spašavaju sedam od deset života

Foto: Adam VIDAS



Od 10 djece koja smrtno stradaju u slučajevima kad se voze izvan autosjedalice, čak sedam bi ih prošlo bez ozljeda da su bili ispravno vezani u odgovarajućoj autosjedalici. Ovakva istraživanja nagnala su roditelje da odbace zablude prema kojima će dijete ozlijediti ako ga jače pričvrste, te da je jedini prihvatljiv način vožnje djeteta u vozilu od prvog dana života takav da dijete bude vezano u autosjedalici primjerenoj djetetetovom stupnju razvoja i ispravno pričvršćeno za vozilo krajnje je neodgovorno svjesno riskirati život vlastitog djeteta.
Udruge Roda (Roditelji u akciji) kontinuirano provodi akcije pregleda autosjedalica, kako bi svi oni koji vode brigu o sigurnosti djece mogli provjeriti rade li zaista sve ispravno. Na parkiralištu ispred Mercatora roditelji su jučer s Rodinim savjetnicima i drugim roditeljima mogli razmijeniti korisne informacije, savjete i praktičnu pomoć u vezi s ispravnim korištenjem autosjedalica.
– Ovo nam je u Zadru već sedmi pregled. Interes je zaista velik, mnogo veći nego prošli put, što znači da roditelji uistinu brinu za sigurnost svoje djece i konačno prihvaćaju činjenicu da postoji mogućnost da autosjedalicu svog djeteta možda ne koriste ispravno. Među Zadranima ima onih koji znaju kako to napraviti, no žele našu provjeru i potvrdu kako bi bili potpuno sigurni, kazala je Fanita Kukuljica, istaknuvši kako su u svim dosadašnjim akcijama utvrdili kako je najčešća greška koju gotovo 90 posto roditelja čini to što svoje dijete ne pričvrste dovoljno jako za sjedalicu.
Kukuljica je potvrdila kako su ove akcije u Zadru urodile plodom, jer osim što je interes sve veći, pokazalo se da su i ljudi upućeniji u pravilno korištenje autosjedalice nego ranijih godina.