Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Blažanović dobio otkaz pet godina nakon presude

Autor: Suzana Bandić

29.11.2009. 23:00
Blažanović dobio otkaz pet godina nakon presude


Profesoru književnosti dr. Stjepanu Blažanoviću nakon devet godina suspenzije zbog seksualnog uznemiravanja studentica i pet godina nakon izrečene pravomoćne presude za bludne radnje, Uprava zadarskog Sveučilišta dala je otkaz


Nakon što je prije punih devet godina suspendiran zbog seksualnog uznemiravanja studentica, profesor dječje književnosti, dr. sc. Stjepan Blažanović, dobio je otkaz zbog teške povrede radne obveze.
Odluka je donesena prošli tjedan, a Uprava Sveučilišta profesoru je odluku o raskidu ugovora o radu uputila pisanim putem.
– Stekli su se uvjeti za otkaz ugovora o radu zbog nedolaska na posao tijekom dužeg vremenskog razdoblja – kazala je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta, dodajući kako Sveučilište još uvijek nije dobilo povratnicu o uručenju pošte. Osim toga, naglasila je kako profesor na to riješenje ima pravo pravnog lijeka, odnosno žalbe, u roku od 15 dana po primitku odluke o otkazu, a nakon toga ostaje mu i mogućnost pokretanja spora pred nadležnim sudom u Zadru zbog eventualnih povreda Zakona o radu.
Sud nije bio dužan izvjestiti Sveučilište
Inače, profesor Blažanović suspendiran je nakon sudskog progona koji je protiv njega pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, a na teret mu se stavljalo šest kaznenih djela bludnih radnji, ugrožavanja spolnih sloboda i spolnog ćudoređa.
No, tijekom svih devet godina otkako je suspendiran, te pet godina od pravomoćnosti sudske presude, profesor književnosti je uredno primao plaću i to stoga, kako nam je potvrdila Vrsaljko, jer Sveučilište nije službeno primilo ishod sudskog postupka, a bez te odluke, pojasnila je, nije mu se mogao dati otkaz.
Jedina sankcija koju je profesor snosio, bila je ona o zabrani predavanja tijekom trajanja suspenzije. To je, zapravo značilo da je cijelo to vrijeme bio plaćen za nerad, a primljene plaće, kako doznajemo od glasnogovornice Vrsaljko, najvjerojatnije neće trabati vratiti, niti je to do sada itko od njega tražio.
Uprava Sveučilišta tijekom ovog dugogodišnjeg razdoblja pravdala se javnosti na način da su “lopticu odgovornosti” prebacivali nadležnom sudu optužujući ih kako im nisu dostavili ishod sudskog postupka. Marijan Bitanga, v.d. predsjednika Općinskog suda, kazao nam je kako prema zakonskim odredbama oni to nisu niti bili dužni učiniti s obzirom da Sveučilište nije bilo stranka u spomenutom postupku. Tu je tvrdnju potkrijepio i izvatkom iz Zakona koju nam je dostavio u pismenom obliku, a koja glasi:
– Ovjerovljeni prijepis presude dostavit će se tužitelju, optuženiku osobno i njegovu branitelju…oštećeniku ako on ima pravo na žalbu…pravomoćna presuda dostavit će se oštećeniku ako on to zahtjeva.” (čl. 358. st. 4. i 6. Zakona o kaznenom postupku). Osim navedenog, presuda će se dostaviti i odgovarajućim tijelima, samo ako je po istoj nužno izvršiti kakvu pravomoćnu sigurnosnu mjeru (np. kod izricanja sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, presuda se dostavlja nadležnoj policijskoj upravi i sl.). Utoliko u kontekstu navedene zakonske odredbe ne postoji zakonska obveza suda po službenoj dužnosti o presudi izvještavati poslodavca, osim kod izricanja sigurnosne mjere zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti. Uvidom u podatke upisnika suda za osobu za koju pitate, nije utvrđeno da bi joj bila izrečena takva sigurnosna mjera – stoji u odgovoru v.d. predsjednika nadležnog suda.
Na sudu zbog šest kaznenih prijava
Podsjetimo, slučaj profesora Blažanovića dospio je u javnost u ožujku 2000. godine kada je 170 studenata Odjela za hrvatski jezik i književnost tadašnjeg Filozofskog fakulteta u Zadru potpisalo peticiju protiv profesora Teorije književnosti i Dječje književnosti optužujući ga za seksualno uznemiravanje studentica i to na način da ih je fizički, verbalno i psihički maltretirao, te vrijeđao i ucjenjivao na ispitima. Tadašnja Uprava Filozofskog fakulteta na čijem je čelu bio dekan Pavao Mikić, Blažanovića je suspendirala do završetka sudskog postupka. U kolovozu 2004. izrečena mu je prvostupanjska presuda od 14 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine, ta mu je kazna na drugostupanjskom sudu umanjena na tri mjeseca zatvora, uvjetno na dvije godine.


 BLAŽANOVIĆ NAMJERAVAO NASTAVITI SVEUČILIŠNU KARIJERU




Da je profesor Blažanović namjeravao nastaviti svoju sveučilišnu karijeru na zadarskom Sveučilištu, potvrđuje njegova prošloljetna kandidatura na natječaj za njegovo dotadašnje radno mjesto. Naime, on se krajem kolovoza ove godine javio na reizbor za radno mjesto profesora Teorije književnosti, no, na koncu nije prošao, a natječaj je poništen.