Hrvatska uvozi 60 kuhara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
zadarmore_kuhari1009_kraljev2
Filip BRALA
Hrvatska u idućoj godini uvozi čak 60 kuhara

Hrvatska će u idućoj godini zaposliti 4,5 puta manje stranaca nego u ovoj godini. Prema prijedlogu godišnjih kvota radnih dozovola u 2010. godini, računa se na novo zapošljavanje 948 stranaca, najviše u građevinarstvu i brodogradnji. Ove godine, kvota radnih dozvola za novo zapošljavanje stranaca je nešto viša od 4,2 tisuće, ali je pitanje jesu li i te radne dozvole iskorištene s obzirom na snažan gospodarski pad. Ukupna godišnja kvota za zapošljavanje stranaca za ovu godinu, u što se ubraja novo zapošljavanje stranih radnika kao i produženje radnih dozvola za već uvezene radnike je 7.877. Iduće godine, pak, ukupno će u zemlji boraviti najviše 6.948 stranih radnika, pri čemu njih šest tisuća već ima dozvolu za rad te u idućoj godini mogu računati na njeno produženje.

Gospodarsko usporavanje i snažan rast nezaposlenosti u Hrvatskoj razlozi su zbog kojih nakon višegodišnjeg porasta država reže broj radnih dozvola za strance. Najbolje se to vidi na sektoru graditeljstva u kojem su potrebe za stranim radnicima godinama rasle. Tako će se u graditeljstvu iduće godine moći zaposliti najviše 300 novih stranih radnika, dok je broj novih dozvola za tu djelatnost ove godine 2.518. Prema podacima burze za zapošljavanje u prvih devet mjeseci ove godine iz evidencije nezaposlenih u graditeljstvu su zaposlena 624 radnika, dok je 525 nezaposlenih radnika uključeno u prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za deficitarna graditeljska zanimanja, a to su tesari, zidari, armirači, betonirci koje se najčešće traži među stranim radnicima. Osim toga, evidentirano je gotovo je 1,8 tisuća nezaposlenih graditeljskih zanimanja, koji su raspoloživi za rad.

U brodogradnji će se iduće godine moći zaposliti najviše 243 strana brodomontera, elektrozavarivača, brodocjevara, brusača, AKZ radnika... Ove godine kvota je 4,7 puta veća, no resorno ministarstvo gospodarstva, objašnjavajući smanjenje dozvola za rad stranaca u brodogradnji iduće godine, podsjeća na restrukturiranje i privatizaciju koja će u tom sektoru uslijediti. Prema podacima burze, u deset ovogodišnjih mejseci u brodogradnji se zaposlilo 209 radnika iz evidencije nezaposlenih, dok se u istom periodu tražilo 392 radnika deficitarnih zanimanja.

Prema sadašnjim planovima, iduće godine u odnosu na ovu doći će do blagog smanjenja broja radnih dozvola za novo zapošljavanje stranaca u turizmu, pa se umjesto 160 planira 138 radnih dozvola i to najviše za kuhare nacionalnih kuhinja (60). Turizam traži i 30 stranih "masera posebnih vrsta masaža", 20 sezonskih instruktora ronjenja. Već je tradicionalna potražnja za turističkim animatorima, a novina u djelatnosti turizma su instruktori golfa. Iduće godine uvest će se 13 golf-instruktora.

I dok je ove godine u prometu izdana 131 radna dozvola za novo zapošljavanje stranaca, iduće godine u zračnom prometu dozvolu za rad moći će dobiti 28 kapetana različitih vrsta zrakoplova, pilota i mehaničara. Takvih radnika među nezaposlenima nema. Ove godine u kulturi je izdano 20 radnih dozvola strancima (od 25 predviđenih), a iduće Hrvatska planira uvesti 64 nova kulturna djelatnika i to najviše baletnih umjetnika (25) i članova orkestra (22), a traži se i osam opernih pjevača, pet restauratora, a na listi su i dramski umjetnici i baletni pedagozi.

Zdravstveni sustav iskazuje potrebu za uvozom 34 stručnjaka, od čega 15 magistara farmacije. Znanost i obrazovanje uvest će 38 stranaca, od čega najviše - 15 - izvornih govornika stranog jezika, ali i 12 istraživača na području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, biomedicine i zdravstve, društvenih i humanističkih znanosti.

Prerađivačka industrija zadnjih godina muku muči s pronalaženjem visokoobrazovanog kadra, pa se u toj djelatnosti i iduće godine dozvoljava uvoz elektrotehničara, strojara i kemijskih tehnologa. U proizvodnji stakla deficitarno je zanimanje puhača stakla. Među nezaposlenima ih nema. Tako će iduće godine, od 33 uvezena radnika u prerađivačkoj industriji, njih 15 biti puhači stakla.

Gotovo četiri tisuće nezaposlenih bez zanimanja, razlog su zbog kojeg je poljoprivreda ostala bez mogućnosti uvoza stranih radnika koji bi radili na sezonskim poslovima. No, i iduće će se godine uvesti 20 stočara i pastira, ali i 30 pomoćnih ratara.

Uvozna lista

- kuhari (60)

- maseri (30)

- pomoćni ratari (30)

- kapetani zrakoplova (28)

- baletni umjetnici (25)

- članovi orkestra (22)

- instruktori ronjenja (20)

- stočari i pastiri (20)

- govornici stranog jezika (15)

- puhači stakla (15)

- magistri farmacije (15)

- instruktori golfa (13)

- istraživači (12)

- operni pjevači (8)

- restauratori (5)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno