Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izvori u Kolanu – veliko povijesno značenje

Autor: Josip Portada

29.11.2009. 23:00
Izvori u Kolanu – veliko povijesno značenje

Foto: Alenka FESTINI



U Kolanu je pokrenut projekt pod nazivom “Kolanjske vode”, a cilj je uređenje starih izvora koji su dio naslijeđene baštine i svjedoče o načinu života stanovništva Kolana kroz stoljeća. Nastavak je to aktivnosti kolanjske udruge “Suhozid” koja je nedavno pokrenula inicijativu za zaštitu suhozidne gradnje na otoku. U sklopu projekta “Kolanjske vode” uredit će se brojni stari izvori, a radovi su već počeli na izvorima Vrulja, Rankovac, Uljačine, Most, Butovac, Motišnjak, Bunar i Dobra Slatina.
“Ti izvori su od pamtivijeka bili izvor pitke vode za pučanstvo i stoku, a sada su potpuno zapušteni, ” kaže Ivo Butković, predsjednik Udruge “Suhozid” iz Kolana. “Cilj naše akcije je njihova obnova i uređenje okoliša oko izvora i bunara te odvodnog potoka”.
Izvori će se urediti u kamenu, a oko njih će se postaviti kamene klupe za posjetitelje. Na svakom izvoru postavit će se informativna ploča s opisom radova, kamenica za potrebe poljoprivrede i kamena ploča s isklesanim prizorima iz prošlosti Kolana.
“Za ovaj projekt smo dobili financijsku potporu Ministarstva turizma, a ukoliko bude potrebno pomoći će nam i Općina Kolan koja podržava projekt. Izvoditelj projekta i stručni suradnik je dr. sc. Josip Balabanić,” rekao je Butković.
Butković navodi kako izvori u Kolanu imaju i veliko povijesno značenje, osobito izvor Bunar iz kojeg su Rimljani u 2. st pr. n. e. vodom opskrbljivali grad Cissu čiji se ostaci danas nalaze na dnu uvale Caska.
“Koliko je Bunar bio bogat vodom svjedoči podatak da su Rimljani za potrebe Cisse gradili vodovod dug gotovo dvanaest kilometara čiji su ostaci i danas vidljivi,” kaže Butković.