Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mi smo vojska prava!

Autor: Ivan Knežević

29.11.2009. 23:00
Mi smo vojska prava!

Foto: Zvonko KUCELIN



Pionir izvorno jest onaj koji ide prvi. U osvajanja nepoznatih prostranstava, ali i onaj koji je u nekoj djelatnosti ispred ostalih. Na jučerašnji dan, 29. studenoga, u bivšoj državi, slavljenički su u osnovnim školama (a prije i u poduzećima) prvašići ulazili u Savez Pionira. U pravilu sedmogodišnjaci, teško da su shvaćali dimenzije toga događaja, vjerojatno im se po glavama motalo sve i svašta. No, indoktrinacija (ne samo pionirska) ima svoju podlogu, a u Jugoslaviji poslije Drugoga svjetskoga rata valjalo je mlade indoktrinirati i tako što će ih se pripremiti za određenu razinu društvenoga života. Sintagma bolje sutra pri tomu je korištena svakodnevno.
Znanstvena istraživanja pionirskoga pokreta nedvojbeno bi donijela zanimljive rezultate. I psihološka i sociološka i još neka druga istraživanja. Savez Pionira utemeljen je još 1942. i to po uzoru po kakvima su se utemeljivale i druge organizacije, po sovjetskom. Taj je savez uvijek bio dijelom neke više organizacije, to jest dio svojevrsne piramide organizacija koje su bile pod čvrstom rukom KPJ, poslije SKJ. Pionirske organizacije (danas bi se reklo udruge) nije mogao voditi bilo tko, a u bazi su se oslanjali na drugove i drugarice u prosvjeti. Te ljude danas zovemo učiteljima i učiteljicama, a njihov je dio posla bio da prvašiće pripreme za učlanjivanje u Savez Pionira, te da u praksi obave najveći dio poslova na školskim priredbama koje su redovito priređivane dan-dva prije 29. studenoga.
Scenografija i ikonografija, kao i sadržaji recitacija, zborskih pjesama, te čitanje kojekakvih pisama, desetljećima se nisu mijenjali. Tek nakon Titove smrti postupno je popuštala strogost pridržavanja crvene niti, ali su do zadnjih održanih primanja u pionire dežurni ideolozi pomno nadzirali svaku sitnicu. Mnogima je bilo bitno samo da sve izgleda velebno, ali postoje ljudi koji nikad nisu skretali s kursa, kao što uvijek takvi postoje i postojat će u svim režimima i u svim ideologijama.
U praksi Savez pionira (kojim su, dakako, rukovodili odrasli) bio je bitna poluga veličanja tekovina Narodno-oslobodilačke borbe, te lika i djela Josipa Broza Tita u planskome razvoju kulta ličnosti. U osnovnim školama ustrojeni su pionirski odredi koji su često dobivali ime po narodnim herojima, poznatim komunistima, skojevcima, partizanima i drugim zaslužnim građanima za razvoj društveno-političkog sustava SFRJ. Pionirski odredi imali odredsku zastavu, trubu, bubanj i pečat.
Dakako, polagala se zakletva (danas: prisega) sa sljedećim tekstom:
Danas, kada postajem pionir
Dajem časnu pionirsku riječ:
Da ću marljivo učiti i raditi
poštovati roditelje i starije,
i biti vjeran i iskren drug,
koji drži danu riječ;
Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
i ideje za koje se borio drug Tito;
Da ću cijeniti sve ljude svijeta
koji žele slobodu i mir!
Kakvu je zbrku u glavama djevojčica i dječaka mogao stvoriti ovaj tekst, navlastito u glavama mnogih i mnogih (barem u Hrvatskoj) koji su istodobno u svojim obiteljima imali kršćanski nauk i koji su odlazili na vjeronauk? I još ako su im roditelji bili drugačijega svjetonazora od propisanoga? Puno bi se dalo pojedinosti izvući iz objektivne raščlambe pionirskoga pokreta kakav je djelovao u bivšoj državi, ali možda je za sad dovoljno reći samo to da onodobni režim nije jedini koji je manipulirao djecom. Ta je pojava raširena i duboko ukorijenjena, nije nikakva rijetkost, makar kakvoga predznaka dati režim i data ideologija bili.
* Fotografije su iz godina 1986. i 1987. i snimljene su u zadarskim osnovnim školama.