Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Na Sv. Iliji osvanuo ustaški simbol

Autor: Suzana Bandić

29.11.2009. 23:00
Na Sv. Iliji osvanuo ustaški simbol

Foto: Adam VIDAS



Dva slova “U” neposredno pored vrata crkve opazio je paroh Jovanović te je o tome obavijestio policiju. Obavljen je očevid, a obaviješteno je i nadležno državno odvjetništvo i komunalni redari


Na pročelju pravoslavne crkve Sv. Ilije u Zadru u ponedjeljak je ujutro osvanuo ustaški simbol “U”. Njega je primjetio i policiji prijavio svećenik, protojerej stavrofor Petar Jovanović, a o svemu je obaviješteno i nadležno Državno odvjetništvo te komunalni djelatnici koji su najavili kako će u suradnji s konzervatorima tijekom dana ukloniti grafit.
– U ponedjeljak ujutro zaprimili smo dojavu da je tijekom noći sa subote na nedjelju nepoznati počinitelj iscrtao dva grafita neposredno pored ulaznih vrata crkve. Izvršen je očevid, obaviješteno Državno odvjetništvo i komunalni redari, a protiv nepoznatog počinitelja slijedi kaznena prijava – rekla je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske.
Inače, ovo nije prvi put da se pravoslavna crkva u Zadru našla na meti drskih vandala. U prosincu 2005. godine na ogradi crkve bili su napisani uvredljivi grafiti o tom pravoslavnom svecu, a uz njih i ustaški simboli.
Slučaj se ponovio u ožujku 2006. godine kada su na zidu crkve osvanuli grafiti: “Smrt Srbima”, ustaški simbolslovo “U” i: “Ovo je naše, a ne srpsko”. Nepoznati počinitelji tom su prilikom ušli i u zvonik crkve te su oštetili električne kablove. Dvije godine kasnije, provaljeno je u crkvu, te je s oltara ukradena ikona sv. Nikole.