Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najteže filcanje šešira

Autor:

29.11.2009. 23:00
Najteže filcanje šešira


Kada ove tehnike izvježbamo, tražit ćemo da nam ponovno dođe Vesna Jakić i pokaže kako filcati torbe i papuče. Nakon toga ćemo ići i na treći tečaj gdje ćemo raditi šešire kao najkompliciraniju tehniku filcanja, rekla je predsjednica Udruge Prospero Slavica Miličić


Udruga žena “Prospero” iz Gračaca u nedjelju je održala tečaj filcanja vune na kojemu je bilo devet polaznica iz Gračaca i Zadra. Voditeljica tečaja bila je dizajnerica Vesna Jakić, predsjednica udruge “Ruta” s Cresa. Sam tečaj filcanja proveden je u sklopu Prosperova programa samozapošljavanja žena, izradom suvenira i domaćih rukotvorina. Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja uz pomoć sapuna međusobno upletu u čvrstu strukturu. Vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se moči vodom i sapunom, a zatim gnječi i valja. Na kraju dobijemo gust i neraskidiv materijal filc. Tehnikom filcanja mogu se izraditi različiti proizvodi kao što su šalovi, kape, šlape, rukavice, ulošci za obuću, igračke, lutkice i sl. Proizvodi od filcane vune traženi su na tržištu i moguće ih je lako prodati.
– Tečaju je nazočilo devet polaznica s područja Gračaca i Zadra. Ovo je prvi tečaj gdje smo naučili osnovne tehnike izrade ravnog materijala i kuglica. Planiramo ove tehnike rada vježbati u idućem razdoblju, jer imamo vunu, boje za vunu, prostor za vježbanje i najvažnije volju za radom. Kada ove tehnike izvježbamo, tražit ćemo da nam ponovno dođe Vesna Jakić i pokaže kako filcati torbe i papuče. Nakon toga ćemo ići i na treći tečaj gdje ćemo raditi šešire kao najkompliciraniju tehniku filcanja, rekla je predsjednica Udruge Prospero Slavica Miličić, dodajući da se nadaju da će Županija poduprijeti još iduća dva tečaja, kako bi naučili sve potrebno i nastavili dalje raditi i proizvoditi proizvode od vune te na taj način obogatili ponudu domaćim suvenirima.
Kako bi se projekt mogao realizirati, pomogla je i Zadarska županija – Upravni odjel za poljoprivredu.