Pašmanom poteklo 170.000 litara maslinova ulja

Slika korisnika admin
uljara_kontrola ulja
Uljare su ovih dana epicentar pašmanskih događanja

Europa ima zemlju tisuću jezera - Finsku, ali i zemlju tisuću otoka - Hrvatsku! Točnije, 79 je otoka, 526 otočića i oko 650 stijena i morskih hridi. Jedan od njih je Pašman, otok u zadarskom arhipelagu sa 65 kilometra razvedene obale.

Od Zadra i Biograda odvojen je slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. S otokom Ugljanom je povezan preko prolaza Mali Ždrelac, a trajektnim vezama s Biogradom i Zadrom. Većina od 3.100 stanovnika u 11 mjesta na otoku - u Ždrelcu, Banju, Dobropoljani, Neviđanima, Mrljanama, Barotulu, Pašmanu, Malom Pašmanu, Kraju, Tkonu i Ugriniću, bavi se tradicionalnima privrednim granama kao što su ribarstvo i poljodjelstvo, a u novije vrijeme i turizmom.

Mirisi Mediterana

Na ovom komadiću Mediterana koji čuva mudrost prošlosti i prohujalih civilizacija i njihov nepotrošeni mir, uspjeh i imutak ovisio je o zajedničkoj sreći, umješnosti, ali najviše o napornom, krvavom radu. Ovi vrijedni i radišni ljudi penjali su se krševitim putovima koji vode prema maslinicima, brali i skupljali crne i zelene plodove, namakali ih u kamenicama ispunjenima morem pa ih potom mljeli u ulje u stoljetnoj uljari kod porta u Banju, izgrađenoj na samom početku 20. stoljeća. Kad čovjek uđe u tu uljaru, učas ga omami opojni miris ulja. Nosnice ispuni ta božanstvena aroma, miris drevnog zanata koji i danas na tradicionalan način živi među Banjancima.

- Uljara je svjedok mnogih godina i desetljeća, a za svo su to vrijeme prastare prese, vage i kamenice, sva sila predmeta iz davnina, precizno su određivali mjesto i smisao ovom jedinstvenom mediteranskom laboratoriju. Zanimljivo je znati da je ova uljara 1927. godine u Parizu dobitnica prestižne zlatne medalje za izuzetnu kvalitetu maslinovog ulja, govori Šime Kraljev pok. Kuzmana, koordinator poslovanja uljare u 90-postotnom vlasništvu Banjanaca. Upravitelj je Ivo Blagdanić.

Nastavilo se s prastarim načinom proizvodnje sve do ove godine kad je stigao novi, najmoderniji separator ulja. No i dalje su ostali opojni mirisi davnine. Nastavljen je drevni mediteranski zanat o kojem ovisi opstojnost Banja. Stoljetni način prerade ni do današnjih dana nije doživio gotovo nikakve promjene. Ubrani plodovi sa svetog stabla desetak, petnaestak dana se "brudaju" u moru dok im more ne izvuče gorčinu. I sve arome otočnog bilja, zraka, soli i mora sačuvani su u kapljici zelenkastožute boje. Nije niti prodaja loša, 90 kuna za litru.

Ulje kvalitetnije nego lani

- Usprkos neizbježnoj modernizaciji tradicija se ljubomorno čuva, kaže mještanin Ante Kraljav ističući kako je ulje iz Banja posebnog, starinskog okusa.

Da ide na bolje, govori činjenica da se masline obnavljaju, regeneriraju, spuštaju krošnje na visinu do tri metra. I rodna godina budi želju da se maslina obnovi, vrati iz drače i korova, obreže i zagnoji. Takva će dati rod, jer maslina je kao majka i nikada ne zaboravlja svoje čedo. Tu su među kamenim ogradama na tisuće stabala maslina koje će ove rodne godine dati oko 100 vagona, odnosno 1,000.000 kilograma svetih plodova. A kako 100 kilograma "plati" prosječno 17 litara ulja, iz tri otočke uljare će poteći oko 170.000 litara maslinova ulja.

- Ulja koja se dobivaju kvalitetnija su nego prijašnjih godina. Urod je duplo bolji nego protekle godine. Dosta dobar je i radman, plaćaju 16 do 18 posto, zadovoljno će Krsto Dešpoja, maslinar iz Dobropoljane koji pored 80 mladih sadnica ima oko 400 "starih" stabala maslina s kojih je ubrao preko jednog vagona maslina (10.000 kilograma).

Ovdje su se skupile sve čari mediteranskog podneblja, zaboravljenih dana i redovito nazočne "dalmatinske fjake". Otok ima "onu neku vibru". Zelen je, mirisav, ima predivno čisto more i zrak, zdravu hranu, relativnu tišinu. Divlji je, raznolik, možeš biti među ljudima, a već za minutu-dvije na totalnoj osami. Istovremeno surovo i pitomo.

Na otoku osim one stoljetne u Banju postoje još nadaleko poznata uljara u Kraju te najmlađa i najmanja, ona u Mrljanima. Masline donesene u uljaru u Kraju bit će prerađene tradicionalnom metodom hladnog prešanja gdje dobiveno ulje ne mijenja svoj kemijski sastav te dobiva na kakvoći i postojanosti.

- Uljara u Kraju je izgrađena 1994. godine tijekom Domovinskog rata, prva novosagrađena suvremena uljara u Republici Hrvatskoj, ponosno će mr. sc. oec. Jerislav Kuštera, vlasnik Uljare Kraj iz istoimenog mjesta na Pašmanu.

Pašmancima je maslina oduvijek sveta: hranila ih je, liječila, ali i svijetlila im put, jer su je stavljali u uljanice. Svojim je odsjajem mamila i ribu.

- Dvije-tri žlice maslinovog ulja na dan mogu imati ljekoviti učinak na ljudsko zdravlje, ponajprije na vitalnost mozga te na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, mudro će Mladen Lukačić, predsjednik MO Kraj, dok tipično mediteranski slasno "toćamo" kruh u mlado maslinovo ulje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno