Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ponos Novigrađana i novigradske škole

Autor: Ivana Burica

29.11.2009. 23:00
Ponos Novigrađana i novigradske škole

Foto: Adam VIDAS



Kad je autobus stigao, došli smo na ideju da ga oslikamo i to tako da predstavlja Novigrad i osnovnu školu. Bilo je raznih prijedloga, a na kraju je većina bila za fotografiju Novigrada autora Dinka Denone, kazao je ravnatelj OŠ Novigrad Joso Radošević
Od ove školske godine Osnovna škola Novigrad ima najljepši školski autobus u županiji, a možda i šire. Autobus narančastih i žutih tonova s velikom fotografijom prekrasnog Novigrada privlači pažnju kud god prođe.
– Autobus je udoban, lijep i jako smo ponosni na njega, ističe ravnatelj OŠ Novigrad Joso Radošević koji nas je informirao kako je škola došla u posjed tako lijepog autobusa.
– Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva uz podršku Svjetske banke svake godine raspisuje natječaj za razne programe. Ove smo se godine prijavili i mi, i to u sklopu Projekta socijalnog i gospodarskog opravka područja posebne državne skrbi. Naveli smo da smo zainteresirani za nabavu školskog autobusa kojim ne samo da bismo prevozili školarce, nego bismo u kulturnom, sportskom i svakom drugom pogledu povezali razjedinjena mjesta na području općine Novigrad. Naša ideja i program svidjeli su se nadležnima te su nas uvrstili u darovnicu i dodijelili 600.000 kuna. Pridružila se Općina Novigrad s darovnicom od 50.000 kuna te Zadarska županija s još 50.000 kuna, ispripovjedio nam je ravnatelj Radošević.
Autobus nije nov, ali je, ističe naš sugovornik, solidan i vrlo udoban.
– Vjerujem da će voziti još generacije i generacije novigradskih školaraca. Star je sedam godina, a nabavili smo ga iz Austrije preko zagrebačkog MAN-a. Kad smo ga dobili, došli smo na ideju da ga oslikamo i to tako da predstavlja Novigrad i osnovnu školu. Bilo je raznih prijedloga, a na kraju je većina bila za fotografiju Novigrada, autora Dinka Denone. Ususret nam je izišao i Ivica Blašković koji je odradio tehničku obradu i to uz minimalnu naknadu, kazao je Radošević.
Vlastiti školski autobus ne samo da je četiri puta jeftiniji od školskih linija koje održavaju Liburnija ili Čazmatrans, kako je to slučaj s drugim mjestima u županiji, već učenike vozi i na terensku nastavu, na jednodnevne izlete, učitelje na ekskurzije, a kao najljepši, vozio je ravnatelje osnovnih škola Zadarske županije na stručni izlet u Slavoniju i Baranju. Njime su se, svakako, napominje Radošević, dalmatinski Novigrađani ove godine dovezli na tradicionalni susret četiriju Novigrada.
– Želim pohvaliti i našeg izvrsnog vozača Ivu Viduku koji se savjesno brine o autobusu te Općinu Novigrad koja osigurava plaću za vozača, zaključio je ravnatelj OŠ Novigrad.