Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Umivena Sfinga

Autor:

29.11.2009. 23:00
Umivena Sfinga

Foto: Vedran SITNICA



Sfingu smo čistili kroz cijeli prošli tjedan i mislim da smo odradili, odnosno da su djeca odradila odličan posao. Ostalo je još ponegdje boje jer je beton upio. Naime, Sfinga je napravljena od betona pa je boja ušla u njegovu strukturu, rekao je Tomislav Bišćan, profesor likovne umjetnosti
Zadarska Sfinga zasjala je novim sjajem konačno očišćena od brojnih grafita koji su dugi niz godina narušavali njezin izgled.
Sfingu su očistila djeca zadarske Privatne gimnazije te Privatne osnovne škole Nova i na taj su način doprinijeli uljepšavanju svoga grada.
 – Sfingu smo čistili kroz cijeli prošli tjedan i mislim da smo odradili, odnosno da su djeca odradila odličan posao. Očistili smo je koliko smo mogli, tako da je sad gotovo cijela čista. No ostalo je još ponegdje boje jer je beton upio. Naime, Sfinga je napravljena od betona pa je boja ušla u njegovu strukturu, rekao je Tomislav Bišćan, profesor likovne umjetnosti u obje škole. Objasnio je da su Sfingu čistili kemijskom metodom, dok bi se za potpuno uklanjanje svih nečistoća morali koristiti pjeskarenjem, za što on i djeca nisu kompetentni.
Nakon čišćenja Sfinge oprali su je pod visokim tlakom te su je, nakon što se osušila, impregnirali zaštitnim premazom.
Bišćan je istaknuo da je ovo bila edukativna akcija tijekom koje su djeca privatnih zadarskih škola naučila nešto, ali su i napravili svojevrstan dar gradu prilikom obilježavanja njegova dana.