Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uspješno ljeto “zaradilo” mirnu zimu

Autor: Dragana Glavočić

29.11.2009. 23:00
Uspješno ljeto “zaradilo” mirnu zimu

Foto: Tomislav JERAK



U zimskim mjesecima kad je osjetan pad prometa radi se na pripremi sljedeće turističke sezone, pregovara se s aviokompanijama o uvođenju novih linija i o projektima za bolju kvalitetu pružanja usluge, kazala je Pupić-Bakrač
Dana 31. listopada letom za Dublin Zračna luka Zadar završila je ljetni red letenja koji službeno traje od 28. ožujka do 24. listopada. Inače, ova je zračna luka jedina u Hrvatskoj koja je u 2009. godini zabilježila rast prometa. U razgovoru s direktoricom Zračne luke Zadar Katicom Pupić Bakrač doznajemo je da u prvih deset mjeseci kroz luku je prošlo 210.172 putnika, što je 39 posto više nego prošle godine kad je prevezen 151.381 putnik.
Listopadski rast
– Najveći porast putnika bilježimo u mjesecu listopadu koji je po broju putnika gotovo jednak lipnju prošle godine. U tom je mjesecu 82 posto više putnika prošlo kroz Luku u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj putnika prošao je kroz Luku u mjesecu kolovozu, njih ukupno 44.400. Zašto je Luka ostvarila porast putnika? Razlog tome je pet novih destinacije koje je uvela aviokompanija Rayanair – Frankfurt, Dusseldorf, Pisa, Stockholm i Edinburgh, kazala je direktorica. Aviokompanija Germanwings uvela je liniju Berlin-Zadar.
U zimskim mjesecima aktualan je domaći promet te je Zadar povezan s hrvatskim gradovima Zagrebom i Pulom. Za razliku od ljetnih mjeseci kad u dane vikenda terminalom prođe 6.000 putnika, zimi kroz Luku mjesečno prođe 3.500 putnika u oba smjera, što je oko 8 posto prometa od najprometnijeg mjeseca kolovoza.
– Pozitivno ostvareni rezultati ne bi bili mogući da se nije uključila Zadarska županija i zadarski gospodarstvenici od kojih Zračna luka Zadar dobiva veliku podršku. Prije šest godina turistička sezona trajala je dva mjeseca dok danas traje sedam. Upravo na unaprjeđenju i poboljšanju turističke ponude treba permanentno raditi jer je nama i aviokompanijama u interesu da imamo letove tijekom cijele godine, što se odmah povezuje s bookingom turističkih agencija, ističe Pupić-Bakrač.
Priprema sljedeće sezone
Tijekom ljetne sezone letenja djelatnici ne mogu koristiti godišnji odmor već ga koriste izvan sezone.
– U zimskim mjesecima kad je osjetan pad prometa radi se na pripremi sljedeće turističke sezone, pregovara se s aviokompanijama o uvođenju novih linija i o projektima za bolju kvalitetu pružanja usluge, kazala je Pupić-Bakrač. Pred Zračnom lukom je projekt proširenja voznih staza. Riječ je o investiciji koja je započeta prije sezone i sad se nastavlja. Osim toga, u tijeku je izgradnja stajanke za generalno zrakoplovstvo koja bi trebala biti završena do ljetne sezone, a zahvat je “težak” oko 8 milijuna kuna.
Zračna luka Zadar planira zahtjevan i neizbježan zahvat proširenja zgrade terminala čiji kapaciteti trenutačno nisu dostatni. Zgradu bi trebalo proširiti za oko 2.500 kvadrata. Zahvat na terminalu radio bi se u dvije faze. U prvoj bi se fazi sa zapadne strane postojeće zgrade terminala nadogradilo 500 četvornih metara i taj bi dio bio namijenjen domaćem prometu. Dio terminala na kojem se trenutačno obavlja domaći dolazak prenamijenio bi se u dio na kojem se obavlja međunarodni odlazak te bi se proširio na način da bi se dio zgrade nadogradio prema stajanci za zrakoplove. Proširenjem terminala povećao bi se njegov prostor i kapacitet, a time omogućio i veći promet zrakoplova u ovoj zračnoj luci.
– Za ovaj projekt ishodovali smo lokacijsku dozvolu. Kad bismo još dobili i građevinsku dozvolu do sredine prosinca, ove godine mogli bismo stići realizirati do kraja prvi dio projekta, kazala je direktorica.
Druga faza radova koja bi trebala započeti 2011. godine obuhvaća proširenje terminala za 14 metara u smjeru parkirališta. Zanimljivo je da se pri izgradnji ovog dijela zgrade fasada neće rušiti, već će se samo pomaknuti prema naprijed. Vrijednost zahvata na terminalu procijenjena je na oko milijun i pol eura.
Zračna luka Zadar u svibnju ove godine uspješno je certificirala sustav upravljanja kvalitetom sukladno zahtjevima međunarodne norme ISO 9001:2008 za opseg “Pružanja usluga prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i robe”. Ovaj certifikat dobile su osim Zračne luke Zadar još i Zračna luka Zagreb.