Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vidimo se na fejsu!

Autor: Petra Mičić

29.11.2009. 23:00
Vidimo se na fejsu!

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Gradskoj knjižnici Zadar u subotu 28. studenog, održano je predavanje za tinejđere pod nazivom „Vidimo se na fejsu”. Predavanje je vodila djelatnica Gradske knjižnice i studentica knjižničarstva Božena Stura, koja je tinejđerima objasnila što je zapravo Facebook te koje su njegove prednosti i mane.
– Facebook je ustvari društveno umrežavanje, odnosno umrežavanje na internetu, a Facebook nije jedini alat za društveno umrežavanje, tu su još i Myspace, Twitter, Skype, MSN i mnogi drugi. Fejs je jedna od Wiki stranica, što znači da kao i na poznatoj stranici ‘Wikipedija’ svi posjetitelji mogu mijenjati sadržaj i sudjelovati u kreiranju internetske stranice, objasnila je predavačica Božena Stura.
Nazočni su također mogli saznati kako je ‘Facebook’ stranica „web 2.0″, što znači da je to internetska stranica na koju svi mogu stavljati vlastiti sadržaj, gledati, čitati i mijenjati sadržaj, a na stranicama „web 2.1″ posjetitelji nemaju mogućnost mijenjanja, nego mogu samo pogledati, poslušati i pročitati određeni sadržaj.
– Ovakvi susreti i predavanja su dio redovitih mjesečnih aktivnosti Gradske knjižnice, naime subotom imamo susrete pod nazivom “Svaštarnica”, gdje se okupljaju tinejđeri i djeca starijeg uzrasta kako bi se družili i saznali nešto novo. Na prošloj Svaštarnici smo saznali mnogo toga o astronomiji, a slijedeći put će se održati Svaštarnica pod nazivom “Sumrakomanija”, a raspravljat će se o filmu „Sumrak”, koji je postao pravi fenomen otkad je izašao prvi nastavak tog filma – kazala je djelatnica Dječjeg odjela Gradske knjižnice Dajana Brunac.
Gradska knjižnica Zadar održava Svaštarnicu od 2000. godine, tako da će slijedeće godine biti i deseta obljetnica susreta tinejđera. Osim predavanja, na Svaštarnici se tinejđeri druže, natječu u raznim igrama, organiziraju se natjecanja u talentima, kviz natjecanja i mnoge druge aktivnosti.
– Svaštarnicu organiziramo subotom jer su sva djeca tada slobodna i mogu doći na druženje, a sve ovo organiziramo kako bi djecu potakli na čitanje te da se uključe u aktivnosti Gradske knjižnice. Uvijek pokušavamo osmisliti sanimljiv sadržaj, pogađanje naslova knjiga, pisanje sastava, dovršavanje priča i slične aktivnosti koje potiču na čitanje.
A sa predavanjem o Facebooku smo htjeli pokazati djeci što je zapravo „fejs”, te kako trebaju paziti što stavljaju na te internetske stranice, jer nikad se ne zna tko će vidjeti njihove profile te pripaziti jer čim je sav sadržaj javan, tada to vide i mnoge druge osobe koji djeci nisu „frendovi” na „Facebooku”, istaknula je Brunac.