Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za blagdane štand na Narodnom trgu i radionice s roditeljima

Autor:

29.11.2009. 23:00
Za blagdane štand na Narodnom trgu i radionice s roditeljima

Foto: Vedran SITNICA



Kao novost među akcijama u povodu blagdana je i štand na Narodnom trgu, na kojemu će naši učenici prodavati božićne ukrase koje je izradila Učenička zadruga “Mocire”. Prema trenutačnim planovima taj bi štand trebao biti 18. prosinca, kazala je Irena Dukić, ravnateljica OŠ Vostarnica


U moru prigodnih božićnih događanja, priredbi, radionica i akcija, a čije razdoblje upravo nadolazi, svake se godine posebno ističu priredbe učenika OŠ Voštarnica, jedine posebne odgojno-obrazovne ustanove u Zadarskoj županiji koja se bavi osnovnoškolskim odgojem i obrazovanjem učenika s većim teškoćama u razvoju, točnije mentalnom retardacijom i autizmom.
Ovi učenici tako redovito svojim konstruktivnim radom uz pomoć svojih učitelja i roditelja uveseljavaju svoje goste i domaćine kojima oni gostiju. Kako doznajemo u razgovoru s Irenom Dukić, ravnateljicom ove škole, ništa drugačije neće biti ni u vrijeme ovogodišnjih blagdana, a kako bi njihove priredbe ovaj put bile još bolje, pripreme za nadolazeće razdoblje su već započele. Za učenike i profesore ove škole vrijeme veselja, zabave i obilježavanja božićnog razdoblja započinje već sutra i to posjetom splitske kazališne skupine Bumerang, a koja je tek uvertira u vrijeme priredbi, druženja, radionica i posjeta.
– I ove godine će naši učenici sudjelovati na božićnoj priredbi u OŠ Šimuna Kožičića Benje i to 22. prosinca, a za tu su priredbu učenici uvježbali mjuzikl “Patnje jednog vuka”. Ovo će biti četvrta godina zaredom da sudjelujemo na božićnoj priredbi OŠ Šimuna Kožičića Benje, a osim toga, u planu su nam i zajedničke radionice naših i učenika ove škole, odnosno druženje i izrada prigodnih čestitki i zajednička priredba. Još uvijek nismo definirali na koji način će radionice biti organizirane, ali vjerojatno bi jedan razred OŠ Š.K. Benje trebao doći nama u posjet i sudjelovati u radionici s našim učenicima, pojasnila je Dukić, naglasivši da će zadnji dan škole 23. prosinca u prostorijama svoje škole upriličiti i priredbu za roditelje i učenike te zajednički domjenak i druženje.
Najavila je tako da će, upravo kao priprema za spomenuti zadnji dan nastave, radionice s roditeljima učenika započeti već 3. prosinca. Točnije, radionice izrade božićnih ukrasa za školu trajat će od 3. do 10. prosinca, kako bi u prostoru škole stvorili blagdanski ugođaj, a od 18. do 22. prosinca u školi će se održati radionica u kojoj će učenici zajedno s roditeljima praviti kolače.
– Radionice s roditeljima su novost ove godine jer htjeli smo postići da se sve više roditelja uključi u rad. Inače, suradnja s roditeljima je jako dobra i rekla bih da su ovi potezi zapravo usavršavanje te suradnje. Osim toga, kao novost među akcijama u povodu blagdana je i štand na Narodnom trgu, na kojemu će naši učenici prodavati božićne ukrase koje je izradila Učenička zadruga “Mocire”. Prema trenutačnim planovima taj bi štand trebao biti 18. prosinca i ovo će biti drugi put da naši učenici nastupaju na ovaj način jer jednak smo štand organizirali i u povodu Uskrsa, kazala je Dukić, naglasivši da ovu školu trenutačno pohađa 63 učenika, s područja Zadarske županije.
Ravnateljica je ovom prilikom spomenula i veoma zanimljiv razvojni plan koju je ova škola formirala za tekuću školsku godinu, a koji podrazumijeva edukaciju učitelja i suradnju roditelja.
– Što se tiče edukacije učitelja ona podrazumijeva podučavanje o korištenju suvremenih metoda u radu i tom smo smislu pokrenuli suradnju s psihijatrima te drugim stručnjacima, osobama koje će održati takvu vrstu predavanja i prezentacija. Edukacija učitelja je već u tijeku, a do sad smo imali predavanje o pravilnom radu s autističnim učenicima te o korištenju Power Point programa. U tijeku je i radionica o gestovnoj komunikaciji na kojoj učitelji sudjeluju dva puta tjedno, kazala je Dukić, najavivši da će uskoro započeti i radionice s roditeljima te da su i prethodno spomenute, radionice izrade kolača i božićnih ukrasa, dio razvojnog plana ove škole.