Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dodatno smanjena ulovna kvota za tunu

29.11.2010. 23:00
Dodatno smanjena ulovna kvota za tunu


Kvota je smanjena za 4,5 posto, što bi se moglo smatrati podnošljivim, da dosadašnja kvota nije pretjerano mala. Termin lova ostaje nepromijenjen – mjesec dana za najvažniji alat, mreže plivarice tunolovke
Kompromisnim zaključcima, bez velikih potresa, završeno je u Parizu redovno godišnje zasjedanje ICCAT-a – Međunarodne organizacije za zaštitu plavoperajne tune. Najvažniji su zaključci, ono što ribare najviše zanima, daljnje smanjenje ulovne kvote i nepromijenjeno vrijeme ribolova, odnosno lovostaja. Kvota je smanjena za 4,5 posto, što bi se moglo smatrati podnošljivim, da dosadašnja kvota nije pretjerano mala. Termin lova ostaje nepromijenjen – mjesec dana za najvažniji alat, mreže plivarice tunolovke.
– Sa smiješnih 13.500 tona kvota za Sredozemlje smanjena je na 12.900, to je minimum u odnosu na očekivanja, govori nam mr. Miro Kučić, član hrvatskog izaslanstva na desetodnevnoj konferenciji. Bilo je velikih pritisaka, u početku je izgledalo ružno, a završilo relativno pomirljivo. Između ostaloga, tražen je dvogodišnji moratorij za lov, što se uspjelo odbaciti. Prevladao je stav znanstvenog komiteta, po kojemu su svi parametri pozitivni, količina tune u moru je u porastu, na osnovu čega je kroz sljedećih nekoliko godina moguće zadržati istu razinu ulova. Kroz to vrijeme kontinuirano će se pratiti stanje stoka, to će biti osnova za donošenje daljnjih mjera. Vremensko ograničenje ulova, nažalost, ostaje nepromijenjeno.
Tune se mogu loviti mjesec dana, od 15. svibnja do 15. lipnja. Prema riječima Mira Kučića, to nije dobro, ali nekima odgovara izlov u vrijeme mriještenja. Jadran je, međutim, more u kojemu riba raste, a ne mrijesti se, hrvatskim ribarima to ne odgovara, ali su naši predstavnici bili nemoćni u nadmetanju s jačim lobijima. Pojedinačne kvote ulova za zemlje članice, a ima ih 35, ICCAT će smanjivati u istom postotku. Hrvatskoj bi to moglo značiti smanjenje od dvadesetak tona, otprilike onoliko koliko je našim plivaričarima ove godinbe nedostajalo za ispunjenje kvote. Prihvaćeni su dodatni zahtjevi za kontrolom, što su ih nametnuli Japanci, stalno se povećava broj međunarodnih promatrača na brodovima, kavezima, u transportu do kaveza, prilikom izlova.


 MANJI IZVOZ U JAPAN


Na jadranskim framama tuna u toku je izlov ribe za izvoz u Japan. Prema procjenama Mira Kučića, taj će izvoz ove godine iznositi 3.000 -3.500 tona, značajno manje nego prijašnjih godina. Tu količnu treba prvenstvo zahvaliti ranijim godinama, kada je uzgoj bio u stalnom rastu. U posljednje dvije godine u kaveze su ušle male količine ribe, što će se odraziti na izlovu i izvozu sljedećih godina.