Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sve više ovisnosti među mladima

29.11.2010. 23:00
Sve više ovisnosti među mladima


Pritisak vršnjaka je faktor broj jedan zbog kojeg najviše djece proba neku drogu. Optimalno roditeljstvo, odnosno roditeljska toplina i nadzor te ljubav i granice najvažniji su zaštitni čimbenik u prevenciji, kazala je Mesić


U sklopu nacionalnog projekta mladeži HDZ-a “Hobijem protiv ovisnosti” u organizaciji mladeži HDZ-a Benkovac i Županijskog odbora MHDZ-a u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održan je okrugli stol s temom borbe protiv ovisnosti.
Cilj kampanje, kako nam je istaknuo predsjednik Odbora MHDZ-a Jurica Žilić, prije svega je skrenuti pozornost javnosti, posebno mladih na stalno prisutan problem svih oblika ovisnosti.
Različitim aktivnostima želi se maknuti mlade s ulice i potaknuti na razvijanje talenta. Na okruglom stolu glavnu ulogu predavača imali su partneri na provedbi projekta: Romano Radalj, ispred Obiteljskog centra Zadarske županije s temom “Zakonodavni i pravni aspekti u prevenciji ovisnosti”. Radalj je istaknuo Zakon o trgovini koji jasno propisuje zabranu prodaje alkohola mlađima od 18 godina te naglašava da se prekršaj ove odredbe kažnjava novčanim iznosom ili zatvaranjem trgovine prekršitelja, no unatoč svim ovim odredbama maloljetnici bez poteškoća kupuju alkohol, a alkoholizam je ulaznica za mnogo teže delikte poput nasilništva, vožnje u pijanom stanju, prijestupa protiv javnog reda i mira. Bilo je govora o ovisnosti o igrama na sreću, ali i o onoj najtežoj – ovisnost o drogama koja predstavlja ozbiljan problem u sve više zemalja.
 O temi “Obitelj i škola – partneri u suzbijanju ovisničkog ponašanja” govorila je Margareta Mesić, voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti mentalno zdravlje uime Zavoda za javno zdravstvo Zadar, istaknuvši važnu ulogu obitelji i škole. Mesić je u svom predavanju upozorila na rizične skupine djece koja bi lakše mogla postati ovisnici, govorila je o osobinama koje karakteriziraju rizičnu djecu kao i o rizičnim faktorima za razvoj ovisnosti, ali i nasilja.
 – Pritisak vršnjaka je faktor broj jedan zbog kojeg najviše djece proba neku drogu. Optimalno roditeljstvo, odnosno roditeljska toplina i nadzor te ljubav i granice najvažniji su zaštitni čimbenik u prevenciji, kazala je Mesić.
 Na okruglom stolu sudjelovali su i domaći predavači: dr. Nela Marić, viša med. sestra Ksenija Čirjak, psiholog OŠ Benkovac Zoran Matulović, socijalna radnica Mirjana Polegubić te načelnik PP Benkovac Ante Kulaš i štićenici komune Mondo Nuovo.
Čulo se da čak 35 posto mladih eksperimentira sa sredstvima ovisnosti te da je u Hrvatskoj između 16 i 18 tisuća liječenih ovisnika. Istaknuto je također da su najnovija istraživanja pokazala da je 38 posto djevojčica i 50 posto dječaka, učenika prvog razreda srednje škole, barem jednom probalo marihuanu, a ista su istraživanja 1994. godine pokazale da je tek 5 posto dječaka i djevojčica iste dobi probalo ovu drogu. Prema podacima Ministarstva zdravstva 300 tisuća osoba u Hrvatskoj ovisno je o alkoholu, a evidentno je da i kockanje sve više prelazi u ovisnost.
Kad roditelj sazna da je dijete probalo neku drogu, ne treba tražiti krivca nego rješenje. Prvi korak je obratiti se stručnoj osobi za pomoć.