Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski penjači prezentirali novu boulder dvoranu

29.11.2010. 23:00
Zadarski penjači prezentirali novu boulder dvoranu


“Sv. Krševan Boulder Open” otvoreno natjecanje u boulderu, koje je organizirala penjačka sekcija PD Paklenica održano je u nedjelju, a od ukupno 27 prijavljenih natjecatelja iz Rijeke, Splita Ogulina i Zadra najspretniji su se pokazali članovi PD Mosor. Natjecanje je organizirano kako bi zadarski penjači prezentirali novu boulder dvoranu koju su uredili prošlog tjedna, ali i s ciljem popularizacije i jačanja zadarske penjačke scene.
– Ovo je prvo Open natjecanje i stigli su nam natjecatelji iz Splita, Rijeke, Ogulina i Zadra. Plan nam je bio krenuti s organizacijom državnog prvenstva, no iseljavanje iz prijašnjeg prostora i rad na novom, iscrpio nam je financijske resurse te je održano ovo otvoreno prvenstvo u kojemu sami postavljamo smjerove i radimo po pravilima koja stvorimo, a tim ćemo uštediti na sucima, kazao je Jukić.
Kroz kvalifikacije natjecatelji su prošli 10 različitih smjerova, a šest najboljih natjecatelja otišlo je u finale. Boulder i slobodno penjanje razlikuju se prije svega u tome što za boulder nije potrebna penjačka oprema. Smjerovi su postavljeni do visine od četiri metra, a eventualni pad ublažen je strunjačom.
– Čovjek na boulderu može bolje ispitati svoje mogućnosti, jer je manja opasnost od ozljeđivanja, kazao nam je Jukić.
Penjače HPD Paklenice, Grad je početkom srpnja ove godine iselio iz starog prostora te su početkom kolovoza počeli s uređenjem novog prostora i izgradnjom nove stijene. Krajem prošlog tjedna dovršili su 120 m2 penjačke površine. Prostor se nalazi u maloj dvorani ispod nove košarkaške dvorane ŠRC Višnjik.
– Prošlog tjedna počeli smo s treninzima u novoj dvorani. Nadamo se kako ćemo popularizacijom sporta kroz natjecanja privući nove članove. Za sada imamo malu i veliku stijenu na kojoj vježbamo i s konopima što je bliže sportskom penjanju i alpinizmu. Boulder služi za svladavanje straha i učenje pravilne tehnike, kazao je Jukić i dodao kako je za popularizaciju ovog sporta potrebna kritična masa.


 MUŠKARCI


1. mjesto – Viktor Kraljević – HPD Mosor
2. mjesto – Jerko Cvitanić – HPD Mosor
3. mjesto – Ante Đapić – HPD Mosor




 ŽENE


1. mjesto – Jasna Božić – HPD Mosor
2. mjesto – Petra Kandijaš – RIROCK
3. mjesto – Ivana Petković – RIROCK