Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Josip Boljkovac pušten na slobodu

29.11.2011. 23:00
Josip Boljkovac pušten na slobodu


Tužitelji i sud su pogriješili što su istragu protiv Boljkovca pokrenuli po starom ZKP-u, zbog čega je ovaj nezakonito bio u pritvoru


Josip Boljkovac pušten je jučer na slobodu nakon što je Ustavni sud ukinuo rješenja kojim je zagrebački Županijski sud otvorio istragu protiv njega, te mu odredio pritvor, jer je zaključeno da je istraga protiv Boljkovca nezakonito otvorena primjenom odredbi starog Zakona o kaznenom postupku (ZKP).
– Kao što smo tvrdili, Državno odvjetništvo trebalo je ići u istragu protiv Josipa Boljkovca po novom ZKP-u, a ne po starom ZKP-u. Ustavni sud je utvrdio da je Josip Boljkovac nezakonito proveo gotovo mjesec dana u pritvoru. Žalosno je da se baš na Boljkovcu lome ove pravne dvojbe, zbog njegovog cjelokupnog života, rekao nam je Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo.
Ustavni sud je praktički prihvatio cijelu Nobilovu ustavnu tužbu u kojoj je argumentirao da su tužitelji pogrešno protumačili procesne odredbe i otvorili istragu protiv Boljkovca prema starom ZKP-u, iako je od rujna ove godine novi ZKP u cijelosti stupio na snagu. Naime, tužiteljstvo je ranije provodilo istražne radnje protiv nepoznatih počinitelja zbog likvidacija počinjenih 1945. na predjelu Vidanka-Curak. Kako novi ZKP propisuje, pak, kazneni postupci pokrenuti po starom zakonu, po njemu će se i dovršiti. Međutim, početkom kaznenog postupka u starom ZKP-u smatra se donošenje rješenja o otvaranju istrage protiv poznatog počinitelja, a ne provedba istražnih radnji protiv nepoznate osobe.
– Tko god je bio na drugoj i trećoj godini prava to zna. To nije složeno, nego bazično pravo i to me je ljutilo i zato sam i mogao izvlačiti zaključke o političkoj motivaciji postupka. Ovo je pregrubo kršenje ljudskih prava, rekao je Nobilo.
Prema stajalištu Ustavnog suda, poništena rješenja pogrešnim tumačenjima zakonskih odredbi uvode opću pravnu nesigurnost. Kako se navodi u odluci Ustavnog suda, ta bi tumačenja omogućila da tužitelji i sudovi “svakog pojedinca u svako doba povežu s nepoznatim počiniteljima iz istražnih zahtjeva koji mogu biti i godinama stari i na toj im osnovi oduzimati slobodu”.
– Tu bi prestala vladavina prava, a započelo bi arbitrarno lišenje slobode, navodi se u odluci Ustavnog suda.
Činjenica da je Ustavni sud ukinuo postojeća rješenja o istrazi i pritvoru donesena po starom ZKP-u, ne znači i da protiv Boljkovca neće biti pokrenuta nova istraga zbog likvidacija iz 1945., ali po novom ZKP-u. Doduše, sve radnje iz dosadašnje istrage će biti poništene.
Poništenim rješenjima Boljkovac je bio osumnjičen da je 1945. godine naložio uhićenje većeg broja civila s karlovačkog područja, zbog sumnji da su surađivali s ustaškim vlastima. Civili su bili ispitivani u podrumu Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac, a zagrebačko tužiteljstvo smatra kako postoji sumnja da je Boljkovac osobno naložio da 21 osoba likvidira na predjelu Vidanka-Curak.