Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mateu će probuditi ljubav dobrih ljudi

29.11.2011. 23:00
Mateu će probuditi ljubav dobrih ljudi


Ima jako puno dobrih ljudi, velikodušnih. Već su se iskazali, a i siguran sam da će i ova humanitarna akcija uspjeti. Hvala im svima na pomoći, ističe Predrag


Šesnaestogodišnja djevojčica Matea Romić skoro je godinu dana u komi, otkad ju je na Jadranskoj magistrali u Murvici oborio automobil. Zadobila je teške ozljede i otad je u takozvanoj vigilnoj komi, a za njezinu peteročlanu obitelj od tog dana više ništa nije isto.
– Živjeli smo normalno, ni bogato, ni siromašno. Radili, školovali se… Matea je taman bila završila prvo polugodište prvog razreda Ekonomske škole. A sudbina je valjda htjela da se dogodi ta tragedija. U toj sekundi cijeli nam se život promijenio, priča Matein otac Predrag Romić.
Ugrađen joj elektrostimulator
– Matei je u početku bilo jako kritično, opasno za život. Slomila je kukove, ključnu kost, rebra i čeljust. Bila je dva mjeseca u zadarskoj Općoj bolnici i onda je supruga Tina otišla s njom na dodatnu rehabilitaciju u Krapinske toplice. Odonda ima pomaka u njenom stanju. Drži otvorene oči, reagira na svjetlost i boje, a kad joj kažemo da pomakne prst, ona ga pomakne i to točno onaj koji tražimo. Tako da smo sigurni da nas čuje i ti kontakti nam puno znače. Ona je tu negdje i nikako ne gubimo vjeru u njezin oporavak, optimističan je Predrag.
Tijekom oporavka Matea je gubila na kilaži, ali uz posebnu prehranu sad se i udebljala.
– Tamo stalno vježbaju s njom da joj mišići ne atrofiraju, više ne diše na kanilu nego samostalno, a i prije mjesec dana joj je ugrađen elektrostimulator koji bi trebao potaknuti njeno buđenje. Koliko znam, u Hrvatskoj je ugrađeno tek desetak takvih elektrostimulatora i samim liječnicima je njegov učinak još dosta nepoznat. Kroz nekoliko mjeseci bi se trebalo pokazati djeluje li, govori Predrag, koji je i sam stradao u prometnoj nesreći u Murvici prije tri mjeseca.
Obitelj ne gubi nadu
Predrag je u kontaktu i s vozačem automobila koji je oborio Mateu, a i s obitelji vozača s kojim se sam sudario. Ne zamjera ni jednom ni drugom. Kaže, to se svakom vozaču može dogoditi.
Supruga Tina je cijelo vrijeme sa kćeri u Krapinskim toplicama, samo povremeno dođe kući. I Matein brat Mile (18) i sestra Ana-Maria (11) stalno je posjećuju. Ana-Maria je čak cijelo ljeto provela s njom u Krapinskim toplicama. Predrag je prije nesreće odlazio nekoliko puta mjesečno, ali u sudaru mu je puknuo donji kralježak i odonda je u bolovima, nosi remene i ne može putovati.
Ana-Mariji i Mili Predrag je sad otac i majka.
– Prvo smo svi bili u šoku, ali držimo se nekako. Teško je kad je obitelj razbacana. Djeci je teško bez majke, ali vjera i nada nas drže.
Predrag je inače policajac u Donjem Lapcu i njegova plaća, sad još i umanjena zbog bolovanja, jedini je prihod koji obitelj Romić ima.
– Supruga ne radi, smještena je u privatnom smještaju u toplicama, za Mateu kupujemo posebnu hranu koja je dosta skupa, Ana-Maria ide u školu, Mile je krenuo na fakultet… Sve to jako puno košta.
Obitelji Romić pomaže rodbina, mještani iz Donjeg Lapca, Briševa i Murvice, Predragovi kolege iz policije i drugi dobri ljudi. U prosincu će se održati gastrosusret, a u siječnju humanitarni koncert, sve u organizaciji Općine Poličnik i svi prikupljeni prihodi bit će za Matein oporavak. Matei i njenoj obitelji može se pomoći i uplatom na tekući račun Predraga Romića u OTP banci 3200925336.
– Ima jako puno dobrih ljudi, velikodušnih. Već su se iskazali, a i siguran sam da će i ova humanitarna akcija uspjeti. Hvala im svima na pomoći, ističe Predrag.