Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Teško hostelsko zimovanje

29.11.2011. 23:00
Teško hostelsko zimovanje


U posezoni su nam ranijih godina uglavnom dolazili učenici i sportaši, a sada je to izostalo. Očito je da klubovi nemaju novaca, jer ako i dođu, obave svoj program do večeri, u jednome danu i odlaze, govori Batur te podsjeća da je došlo vrijeme veće konkurencije i da u Zadru djeluje i desetak hostela


Omladinski hostel Zadar je završio još jednu dobru sezonu. Tri glavna sezonska mjeseca su bila vrlo dobra, čak rekordna, no ne i ostali mjeseci u godini, što zajedno čini prosjek slabijim od lanjskoga. Ovo je bila i prva sezona nakon opsežne rekonstrukcije objekta, koja je Omladinskome hostelu Zadar donijela primat u kvaliteti. Naime, zadarski hostel je i dosad bio najveći u Hrvatskoj, a rekonstrukcijskim zahvatima je postao i najkvalitetniji. Osim svih prednosti ovaj hostel ima i četiri nove sobe za invalide, potpuno prilagođene toj kategoriji gostiju i po tome je jedini u Hrvatskoj.
Samo četiri gosta
Od direktorice hostela Irene Batur saznajemo da je u deset ovogodišnjih mjeseci ostvareno oko 25.000 noćenja, što je manje nego lani i manje od plana za oko tisuću noćenja. Plan im je iznosio oko 30.000 za cijelu godinu, a vjerojatno će ostvariti, kako se sada vidi, oko 26.000.
– Nisam zadovoljna ostvarenim, a pogotovo što ovogodišnje poslovanje nije na razini onoga što smo očekivali i što smo u njega ulagali, napominje Irena Batur, koja nije željela skriti podatak da su se na dan našeg posjeta u hostelu bilježila samo četiri gosta!
Zaposleni ne pamte takve podatke, ali se ne predaju. Vesele se što je ovih dana hostel izabrala jedna veća skupina gostiju, ali već ima i dosta upita iz svijeta, pa i rezervacija za iduću godinu. Uglavnom sve njihove rezervacije idu preko interneta.
– Nakon što su nam lipanj, srpanj i kolovoz bili iznadprosječni, pao je rujan, a potom i listopad. To su bili mjeseci kada su nam ranijih godina uglavnom dolazili najviše učenici i sportaši, a sada je to izostalo. Očito je da klubovi nemaju novaca, jer ako i dođu obave svoj program do večeri, u jednome danu i odlaze, govori direktorica, ali i podsjeća da je došlo vrijeme veće konkurencije te da u Zadru djeluje i desetak hostela!
Pa iako zadarska javnost za njih baš i ne zna, činjenica je da oni posluju, da postoje.
U hostelu Zadar saznajemo da su ove godine inozemni gosti zabilježili dvostruko veći broj noćenja nego hrvatski. Stranci su tako u deset mjeseci ostvarili 16.000, a domaći oko 8 tisuća noćenja i tako dosta podbacili.
200 kreveta
Zanimljiv je podatak da su gosti Omladinskog hostela Zadar ove godine u najvećem broju bili oni iz daleke Australije. Zabilježili su oko 1.500 noćenja, a na drugome mjestu su gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva sa 1.4000 ostvarenih noćenja. Australci zadnjih godina ovamo dolaze u ciljanim skupinama, koje u većem broju posjećuju Europu, a i Hrvatska im je u tome programu. Englezi, pak, imaju izravan zračni most između Zadra i Londona i to jeftin i primamljiv. Kad se promatraju strani dolasci na trećem mjestu su Francuzi, također u ciljanim skupinama, odnosno eko-skupinama, koje već više godina dolaze u proljeće u Hrvatsku. Oni posjećuju Istru, njezina vinorodna područja, pa Zagorje, ali i zadarsku Marasku. Takve francuske ekogrupe nerijetko imaju i raznorazne nastave na terenu, pa tu uključuju i Zadar, a najpogodniji smještaj im je u ovakvome velikom hostelu.
– Kad smo planirali rekonstrukciju uglavnom smo razmišljali baš o ovakvim grupama, koje bi popunjavale naše kapacitete u pred i posezoni, jer ovo podneblje nudi pogodne klimatske uvjete za nastavu u prirodi, govori, među ostalim, direktorica koja ističe kako trenutačno nude oko 200 kreveta najviše hostelske kategorije. To su dva moderno uređena paviljona s komforom, jer u sobama imaju i sanitarije i grijanje. Još je preostalo manje od 100 kreveta staroga ‘dizajna’, onih sa zajedničkim sanitarijama. U planu je i njihova rekonstrukcija, ali to će se ostvariti tek kad dođu bolja vremena.
Recimo da osim kreveta Omladinski hostel Zadar raspolaže i drugim sadržajima, a posebno je na cijeni njegova multifunkcionalna dvorana, najmodernije opremljena za skupove do stotinjak sudionika. Valja naglasiti i da je hostel neprestano otvoren, zatvara se samo dva dana u godini, na Božić.