Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umirovljenici prikupljaju priloge za novogodišnji doček

29.11.2011. 23:00
Umirovljenici prikupljaju priloge za novogodišnji doček


Naši članovi još uvijek imaju duha, jako su aktivni, puni su ideja i zainteresirani za realizaciju svih planova. Tako, primjerice, imamo grupu žena koja je uvijek spremna na pjesmu, pa su zato trenutačno u fazi osnivanja ženske klape, najavio je Josip Gatara


I dok su osobe “treće životne dobi” sinonim za ljude u mirovini, što automatski ukazuje na njihovo mirovanje u svakom pogledu, članovi Udruge umirovljenika “Poluotok Zadar” svim se silama trude umaknuti ovakvim stereotipima. Sudeći prema njihovim brojnim aktivnostima o kojima ovom prilikom govori i Josip Gatara, predsjednik ove Udruge, u tome i uspijevaju.
Ženska klapa
Iako je to odavno poznato predsjednik je još jedanput ukazao na aktivan rad ove udruge te pozvao sve umirovljenike s područja grada i županije da posjete preuređene prostore Udruge gdje mogu pronaći brojne zanimljivosti, bilo da je riječ o zdravstvu, kulturi, zabavi, sportskoj rekreaciji i brojnim drugim aktivnostima u njihovu interesu.
– Naša udruga broji 300 članova s područja cijele županije, iako je, prema mojim saznanjima na području grada Zadra 13 do 14 tisuća umirovljenika, od čega ih je na Poluotoku gotovo 2 tisuće. Svakodnevno nam se učlanjuju novi umirovljenici, zbog čega smo jako zadovoljni, jer to znači da su svjesni da sve što radimo radimo u njihovu interesu, kazao je Gatara, istaknuvši da ga posebno veseli to što im dolazi sve više mlađih umirovljenika, koji su znatno pokretniji pa mogu puno brže obaviti neke fizičke poslove, a i informatički su pismeniji što im jako puno znači.
Kako je naglasio, članovi se u udruzi okupljaju svakodnevno gdje u opremljenoj čajnoj kuhinji čitaju dnevne novine, razgovaraju i planiraju aktivnosti poput izleta i drugih aktivnosti.
– Naši članovi još uvijek imaju duha, jako su aktivni, puni su ideja i zainteresirani su za realizaciju svih planova. Tako, primjerice, imamo grupu žena koja je uvijek spremna na pjesmu, pa su zato trenutačno u fazi osnivanja ženske klape. U planu nam je također u idućem razdoblju organizirati božićni i novogodišnji turnir u kartanju i biljaru zajedno s mladima s Poluotoka, najavio je Gatara, istaknuvši također da članovi ovih dana stalno daju prijedloge o organiziranju novogodišnjeg dočeka u prostoru udruge, a što će, uz zalaganje i donacije samih članova, po svoj prilici uspješno organizirati.
U božićnom razdoblju planiraju organizirati i božićnu tombolu, što je također ideja samih članova, s obzirom na to da se muški dio udruge vrlo često zabavlja kartanjem, Gatara napominje da su se za isto zainteresirale i žene.
Izložba fotografija
U nadolazećem božićnom razdoblju namjeravaju organizirati i izložbu fotografija grada Zadra prije, u vrijeme i nakon Domovinskog rata, a koja bi trebala biti u Arsenalu.
– Imamo jako puno ideja, a naravno, najveće nam poteškoće stvara nedostatak financijskih sredstava. Grad nam je na početku godine uplatio deset tisuća kuna, što smo potrošili na tekuće troškove i uređenje prostora, a kako smo izračunali, za sve ono što smo planirali potrebno nam je još oko 15 tisuća kuna. Grad nam je obećao pomoći i sad čekamo, a jedini prihodi osim gradskih sredstava su članarine, koje su tek simbolične, jer naši članovi plaćaju 30 kuna godišnje, naveo je Gatara, naglasivši da je zahvalan i brojnim donatorima koji im vrlo često pomažu, pa je tako ovom prilikom spomenuo i uspješnu suradnju s tvrtkom Perutnina Ptuj i Sonik d.o.o. na čije proizvode, uz predodžbu članske iskaznice, članovi Udruge ostvaruju deset posto popusta. Također je najavio da je Udruga trenutačno u pregovorima s mesnicama Pivac, u čijim će prodavaonicama umirovljenici imati pravo na određene pogodnosti. Kako je kazao, Udruga će uskoro postati članicom Matice umirovljenika Hrvatske, zahvaljujući čemu će svi članovi, uz predočenje članske iskaznice u cijeloj Hrvatskoj imati pravo na brojne bonuse u kupovanju prehrane, ali i u zdravstvu, prometu i slično.
– Svojim radom želimo pokazati da osobe treće životne dobi nisu otpisane i zato pozivamo sve ostale umirovljenike da nam se pridruže, da upoznaju naš rad i svojim sugestijama pridonesu da on bude još bolji, kazao je Gatara, napomenuvši i uspješnu suradnju s tvrtkom Telluris Medin, zahvaljujući kojoj su pomogli socijalno ugroženim obiteljima.