Akutni koronarni sindrom među najčešćim uzrocima iznenadne smrti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
drazen_zekanovic
Vedran SITNICA
Primarijus doc. dr. sc. Dražen Zekanović, spec. kardiolog i voditelj Odjela za kardiologiju Opće bolnice Zadar

Jedan od najčešćih uzroka smrti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj jest koronarna bolest srca, odnosno njena akutna komplikacija poznata kao akutni koronarni sindrom. Od ovog sindroma pati i veliki broj  Zadrana, a posebno zabrinjava što mnogi i ne znaju da boluju od ovog  stanja koje se stoga kod mnogih pacijenata često dijagnosticira tek u bolnici, tijekom hitne intervencije. Akutni koronarni sindrom dovodi do iznenadnog smanjenog dotoka krvi do srca, a nastaje kao posljedica akutne ishemije i/ili nekroze miokarda čiji je uzrok najčešće akutna koronarna lezija.

Bol u prsištu

Da je riječ o sindromu koji se ubraja među najveće hitnosti u suvremenoj kardiologiji potvrđuje primarijus doc. dr. sc. Dražen Zekanović,  spec. kardiolog i voditelj Odjela za kardiologiju Opće bolnice Zadar.

- Kardiovaskularne bolesti su danas uzrok smrti svake druge osobe, a  nagle srčane smrti sve su češće i kod mladih ljudi, pa čak i kod sportaša.  S obzirom da su bolesnici s akutnim koronarnim sindromom životno  ugroženi, od velike je važnosti rano prepoznavanje simptoma ovog kliničkog stanja, a samim time pravovremeno postavljanje dijagnoze, kaže  dr. Zekanović, te ističe kako je ovaj sindrom, koji dovodi do angine pektoris ili infarkta miokarda, među najčešćim uzrocima hitnog prijema u  bolnicu, ali i iznenadne smrti.

Neki od simptoma koji ukazuju na postojanje akutnog koronarnog  sindroma slični su kao i kod ostalih srčanih oboljenja, pa je tako vodeći  simptom ovog stanja kardiogena bol u prsištu, tzv. stenokardija, a među  simptomima mogu biti i nedostatak daha, mučnina, glavobolja, neobjašnjiv umor itd.

Vrhunski liječnički tim

- Faktori rizika za nastanak akutnog koronarnog sindroma su visoki  krvni tlak, visoka razina kolesterola u krvi, pušenje, pa i stres, dakle, sve  ono što dovodi i do drugih vrsta srčanih bolesti, upozorava dr. Zekanović. Kad je riječ o dijagnostici navodi kako se pacijente upućuje na laboratorijska testiranja, EKG, ergometriju i ultrazvuk, a liječenje je intervencijsko i/ili lijekovima koji utječu na ublažavanje simptoma bolesti poboljšavajući tako kvalitetu života bolesnika odnosno ishod preživljavanja.

S obzirom da su i u Zadarskoj županiji srčanožilne bolesti vodeće po  broju smrti kod oba spola, svaki simptom koji bi ukazivao na bolest srca,  savjetuje kardiolog Zekanović, treba shvatiti vrlo ozbiljno. Kardiovaskularne bolesti jedan su od prioriteta zdravstvene zaštite na zadarskom području, a zadarski Odjel kardiologije, čiji vrhunski liječnički tim pacijentima omogućuje dijagnostiku i liječenje najsuvremenijom invazivnom  kardiologijom i elektrofiziologijom, sve je prepoznatljivi i na nacionalnoj  razini kao jedan od najboljih kardioloških odjela u Hrvatskoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno