Četvrt stoljeća službe mons. dr. Želimira Puljića

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Nadbiskup Želimir Puljić

Znanstveni zbornik radova „U jedinstvu, slobodi i ljubavi" povodom 25. obljetnice biskupske službe mons. dr. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK, koji je priredio mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, izašao je ovih dana iz tiska. Nakon uvodnog dijela i čestitke koju je papa Franjo uputio mons. Puljiću povodom 25. obljetnice njegova biskupstva, tumačenja nadbiskupova grba i gesla, knjiga od 527 stranica je podijeljena u tri cjeline.

Rodbina i prijatelji

U prvom dijelu, koji je posvećen životu i djelu nadbiskupa Puljića, objavljeno je deset znanstvenih priloga koji obrađuju njegovo pastoralno, teološko, društveno, znanstveno, odgojno i spisateljsko djelovanje. U tom dijelu nalazi se njegov životopis i bibliografija koja može poslužiti za daljnje proučavanje. Drugi dio knjige sastoji se od četrnaest priloga, također znanstvene naravi. Oni obrađuju različite teme koje nisu izravno povezane s nadbiskupovim djelovanjem: filozofske, teološke, povijesne, misiološke, književne i odgojne. Treći dio sadrži spomenarske priloge petorice autora, koji su sa Želimirom Puljićem u rodbinskoj vezi ili dugogodišnjim prijateljskim odnosima i sjećaju se odrastanja, upoznavanja, druženja, studiranja i suradnje s njim. Svoje priloge u Zborniku objavilo je petnaest biskupa, od kojih su petorica kardinali (Muller, Erdo, Eijk, Puljić, Bozanić), a među suradnicima je i više bivših nadbiskupovih studenata koje je on zaredio za svećenika.

U uvodu Zbornika kardinal Josip Bozanić piše: „Razdioba Zbornika na tri cjeline očituje važan dio naravi biskupske službe. Ona je, s jedne strane, obilježena posebnošću pojedinaca pozvanih u biskupstvo, a s druge strane, povezanošću u crkvenosti s partikularnom i s općom Crkvom, u neodvojivosti od Isusa Krista, Dobroga Pastira. Tako je u Zborniku najprije zahvaćena slojevitost životnoga puta biskupa Želimira, polazeći od poziva u crkvenu službu, preko izabranih glavnih žarišta njegova zanimanja (psihologija, vjerski odgoj, pastoral obitelji, kultura) do naglasaka u pastoralnoj skrbi. U drugome dijelu, poput neočekivane razgranatosti, susrećemo niz članaka kojima su kardinali, biskupi i profesori svojim radovima izrazili poštovanje i zajedništvo sa svojim subratom. U trećem dijelu progovara prijateljski spomen koji je povezan s prvim dijelom Zbornika, dajući mu još osobniji ton i otvarajući životne okvire novim poveznicama u Crkvi".

Znakovite korice

Biskup Tomo Vukšić u predgovoru izražava nadu da, u skladu s geslom nadbiskupa Želimira, sažetoga u riječima naslova te knjige, uvijek i posvuda vlada: U bitnomu jedinstvo, u nebitnomu sloboda, u svemu ljubav, te zaključuje: „To ovaj put želimo prije svega Zadarskoj nadbiskupiji pod vodstvom njezina Pastira, što znakovito naznačuje i korica ove knjige. Na njoj su, uz nadbiskupov grb, prikazane zadarske morske orgulje, koje u mnoštvu raznih svirala i različitosti zvukova, koje slobodno proizvode, ipak skladno sviraju jednu glazbu. Na udivljenje, radost i korist svih slušatelja". Izdavači Zbornika su Zadarska nadbiskupija i Dubrovačka biskupija, čiji je mons. Puljić bio ili jest biskup. Budući da je mons. Puljić više godina bio profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru, obje te obrazovne ustanove također su rado prihvatile ulogu suizdavača te knjige u čast njihova nekadašnjeg profesora. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno