Prof. Jurić katalogu je pristupio u maniri vrsnog arheologa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV
Katalog je predstavljen jučer u muzeju

U povodu obilježavanja Dana Arheoloskoga muzeja u Zadru i Dana grada Zadra jučer je predstavljen katalog Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar. Bogato ilustrirani katalog Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar, autora Radomira Jurića prati istoimenu izložbu koja je u Arheološkom muzeju Zadar otvorena prošle godine. Ono što je specifično za ovu izložbu je da su matični muzeji Republike Hrvatske Arheološki muzej iz Zagreba, Zadra, Splita, Pule i Osijeka pripremili zajedničku izložbu svojih najznačajnijih izložaka nastalih u vremenu od oko 400. do oko 1500. godine. Izložbe su pripremljene prema istovjetnom konceptu i otvorene su u svakom od matičnih muzeja istoga dana i u isto vrijeme. Isto tako su i katalozi i drugi izložbeni materijali oblikovani prema istovjetnom konceptu te u cijelosti stručno i znanstveno usuglašeni.

Okupljene na jučerašnjoj promociji pozdravio je dr. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru. Podsjetio je na koji način je došlo do izložbe te naglasio ulogu Radomira Jurića u svemu.

- Vjerujem da mu nije bilo lako, jer je od velikog dijela građe morao odabrati ono što će biti izloženo, istaknuo je ravnatelj Vučić.

Iz Arheološkoga muzeja u Zadru (nekoliko predmeta je privremeno pohranjeno u Arheološkom muzeju) i Muzeja ninskih starina predstavljeni su zlatni, srebrni i pozlaćeni predmeti iz Nina (Ždrijac, Sv. Asel, Banovac), Kašića (Glavčurak, Maklinovo brdo), Radašinovaca (Vinogradine), Velima (Velištak), Pridrage, Caske (Sv. Juraj), Novalje, Paga (Stari grad), Starigrada Paklenice (Sv. Petar), Visočana, Bibinja (Petrina), Polače (Sv. Kuzma i Damjan), Podgrađa (Asseria), Udbine (Katedrala Sv. Jakova) te s jednog nepoznatog nalazišta.

Katalog su predstavili dr. sc. Željko Demo, znanstveni i muzejski savjetnik iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i dr. sc. Ante Uglešić, pročelnik Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Predstavljeni su izlošci koji pripadaju ranom kršćanstvu, Istočnim Gotima, Bizantu i Hrvatima ranoga i kasnoga srednjeg vijeka u vremenskom rasponu od konca 4. i početka 5. pa do druge polovice 15. stoljeća, a ukupno je izloženo 59 predmeta.

Za prvi dio izlaganja bio je zadužen dr. Ante Uglešić.

- Kad govorimo o zlatu i srebru odmah mislimo na nakit, jer su se ljudi oduvijek voljeli kititi. Oni su bili dostupni određenom sloju društva. Radomir Jurić pristupio je ovoj knjizi kao vrstan arheolog, istaknuo je Uglešić napominjući kako katalog počinje jednim uvodom gdje se govori o istraživanjima koja su provedena u 183 godine koliko Arheološki muzej postoji.

Uglešić je predstavio osmostranični relikvijar iz Novalje, istočnogotske fibule i prstene s monogramon te fibulu oblika križa i kopču za pojas "mediteranskoga tipa".

- Ovo je hvalevrijedan rad, zahvaljujući njemu šira javnost će biti upoznata posebno s raritetnim primjercima koji su nosile naše žene koje su živjele na ovim prostorima, kazao je Uglešić.

Dr. Demo predstavio je govorio o kasnijem periodu, segmebtu koji će obuhvatiti predmete od zlata, kao što su bizantske naušnice iz Visočana i Nina.

Kako se navodi u katalogu, tek nakon Drugoga svjetskog rata zadarski je Arheološki muzej započeo s istraživanjem starohrvatskih groblja i prikupljanjem predmeta hrvatske materijalne kulture. Istraživanja su krenula s akademikom Suićem, pa Šime Batović, a novo razdoblje u razvoju Srednjovjekovnog odjela nastupilo je zaposlenjem prof. Janka Beloševića 1959. godine. Nakon odlaska prof. Beloševića na Filozofski fakultet 1979. godine, mjesto kustosa i voditelja Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja 1980. godine preuzeo je Radomir Jurić te je nastavio s istaživanjima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno