Završeni srednjoškolac je potpuno spreman za tržište rada ili za studij

Slika korisnika admin

Srednja škola Biograd na Moru je "sasvim drukčija škola",  kao rijetko koja škola u Zadarskoj županiji i šire realizirala je već nekoliko  značajnih EU projekta kao partner škola, a nekoliko ih je pred realizacijom. Tako se u sklopu završnih priprema novog EU projekta razmjene  učenika s poljskom Ekonomsko-uslužnom srednjom školom iz Rybnika  bili u uzvratnom posjetu u ovom u gradu na jugu Poljske.

Suradnja i partnerstvo

-  Osim već trogodišnje suradnje, partnerstva i razmjene učenika s njemačkom strukovnom školom Friedrich-List-Berufskolleg iz Hamma u  pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, protekle godine smo uspješno započeli suradnju i partnerstvo s Ekonomsko-uslužnom srednjom školom  u Rybniku, kazao je ravnatelj Ivica Kero koji je u Poljskoj bio zajedno s  profesorom kuharstva Marinom Banovićem i profesorom ugostiteljskog  posluživanja Jakovom Vulinom te prevoditeljicom Sandrom Oles rođ.  Vukoša iz zadarskog naselja Crno, suprugom Aleksandera Olesa iz Rybnika.

Protekle godine deset mladih poljskih kuhara i četiri mlade konobarice, učenici trećeg razreda iz škole u Rybniku, sa svojim mentoricama  mjesec dana su bili na razmjeni u SŠ Biograd. Šest kuhara je bilo na praksi u hotelu Pinija u Petrčanima, dok su četiri kuhara i četiri konobarice  bili na praksi u biogradskom hotelu Adria.

- Prema novom dvogodišnjem projektu mobilnosti u kojem će učenici  putovati u sve države partnere projekata, naši kuhari i konobari će u  Rybnik na praksu u proljeće 2017., najavio je Kero ističući kako im je boravak pomogao za bržu i stručniju realizaciju još jednog EU projekta,  opremanja nove školske kuhinje i dodatnih ugostiteljskih prostora koristeći iskustva ovdašnje škole koja je istinski maher, "tvornica za uzimanje  eura" iz EU fondova.

Rybnik se nalazi u Gornjoj Šleskoj i sa svojim velikim rudnicima ugljena i termoelektranama je važno gospodarsko područje Poljske smješteno oko 30 kilometara od granice s Češkom i češkim gradom Ostravom te  oko 50 kilometara od Katowica i oko 125 kilometara od Krakowa.

- Grad čije ime potječe od poljske riječi za "ribe" (ryba) i znači "ribnjak", broji oko 140.000 stanovnika, rečeno je na svečanom prijemu na  kojem su nazočili počasni konzul Republike Hrvatske u poljskom Opolskom vojvodstvu Andrzelj Zylak, dogradonačelnik odgovoran za obrazovanje Wojciech Swierkosz, ravnateljica škole Urszula Warczok, njezina  zamjenica za gastronomiju Catherine Sladczyk, te mentorice kuharstva i  posluživanja Anna Rys, Anna Przybylik-Demonchaux, Patrycja Bielaczek, Hanna Kuczera i drugi.

Plaća ravnateljice 1.000 eura

Tu su se na licu mjesta uvjerili zašto je u istraživanju svjetske Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ova država u srednjoj Europi s oko 39 milijuna stanovnika, po pitanju obrazovanog sustava zauzela visoko peto mjesto u Europi, odnosno jedanaesto u svijetu, ispred  Velike Britanije i SAD-a.

- Država i grad školu financiraju u odnosu 50:50 posto. Iz gradskog godišnjeg proračuna koji iznosi 750 milijuna zlota ili 180 milijuna eura,  Grad za obrazovanje godišnje izdvaja jednu trećinu od 250 milijuna zlota  ili 60 milijuna eura, istaknuo je dogradonačelnik Swierkosz.

Za usporedbu sa Srednjom školom Biograd koja ima 305 učenika i  ukupno oko 50 učitelja i djelatnika, Ekonomsko-uslužna srednja škola  broji 1.015 učenika (80 posto djevojaka, 20 posto mladića), 84 učitelja i  26 ostalih djelatnika. Norma za učitelje je 18 sati tjedno i svi imaju identifikacijske pločice s imenom, prezimenom i funkcijom. Obvezno se u  zbornici potpisuje svaka obavijest ravnateljice s čime se potvrđuje da je  pročitana, dok je svakog ponedjeljka u 12.30 sati u velikoj konferencijskoj sali zajednički sastanak.

- Kao ravnateljica s doktoratom u Njemačkoj bi imala plaću od 6.000  do 7.000 eura, a ovdje imam 1.000 eura. Učitelji višeg ranga imaju oko  600 eura plus jedan posto na radni staž. Kao ravnateljica učitelja mogu  nagraditi do 20 posto mjesečno, objašnjava ravnateljica Warczok koja  ima čak četiri zamjenice zadužene za pojedini odjel škole.

Za usporedbu, benzin i dizel u gradu je oko osam kuna, a na autocesti  oko devet kuna, kava, makijato i točeno pivo od pola litre u centru grada  samo po jedan euro. S obzirom na Hrvatsku, hrana je jeftinija za 30 posto, a kozmetika skuplja za 30 posto, dok su kućne režije od 500 do 1.000  kuna.

- Kako bi se učenici posljednjih godina našli među samom elitom poljski je obrazovni sustav morao doživjeti sveobuhvatne promjene prvenstveno zbog zaostataka preostalih iz doba komunizma, rečeno je na dojmljivom prijemu na kojem su razmijenjeni prigodni darovi.

Produženje općeg obrazovanja

Poljski bi primjer mogao biti itekako poučan, naime, radi se o zemlji  prilično sličnoj Hrvatskoj, sa sličnim povijesnim nasljeđem. Poljske se  škole moraju fokusirati na timski rad, sposobnost preuzimanja rizika i  razmišljanje izvan uobičajenih okvira. Završeni srednjoškolac je potpuno spreman za tržište rada ili za studij.

- Od 1999. u Poljskoj je školski sustav 6+3 godine, odnosno šestogodišnja osnovna škola plus trogodišnja niža srednja škola (gimnazjum).  Potom je trogodišnja viša srednja škola (liceum) s kojom se može na fakultet, te četverogodišnja za tehničare i trogodišnja strukovna škola s  mogućnošću još jedne dodatne godine za buduće šefove ili voditelje te  studiranje, pojasnila je mag. inž. Anna Rys.

Program je jedinstven na razini osnovne i niže srednje škole, postoje  "bolje" i "lošije" niže srednje škole, ali istovremeno se u svima realizira  isti općeobrazovni program. Na kraju srednjih škola već se u siječnju polaže tzv. mala matura, a potom slijedi tri mjeseca zajedničkih priprema  za državnu maturu.

- Upravo se produžavanje općeg obrazovanja jednakog za sve (s osam  na devet godina: 6 godina osnovne plus 3 godine niže srednje škole)  smatra razlogom napretka Poljske. Moguće su i promjene jer nova vladajuća, konzervativna stranka Andrzeja Dude ima svoje viđenje poboljšanja obrazovnog sustava, čulo se na svečanom prijemu u suvremenoj  školskoj kuhinji i oglednom hotelu s recepcijom, restoranom i sobom za  učeničku praksu od 5 sati tjedno.

Hrvatske prosvjetne vlasti, a i stručna javnost, svakako bi trebale s više  pažnje proučavati iskustva drugih zemalja, među kojima se Poljska čine  vrlo poučnom. Primjerice, u engleskom razredu se mogu naći bolji  učenici iz prvog i lošiji učenici iz trećeg razreda.

- Prepuni smo pozitivnih dojmova iz škole fascinantnog stupnja discipline, škole s općom i stomatološkom ambulantom, velikom sportskom  i plesnom dvoranom, teretanom, škole s modernim kabinetima i brojnim izvannastavnim aktivnostima, zaključio je Ivica Kero na domaćoj,  šleskoj večeri kod obitelji Anne Rys.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno