Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadrugari posrnuli pod teretom dagnji

29.11.2016. 23:00
Zadrugari posrnuli pod teretom dagnji


Ubrzanim otvaranjem stečajnog postupka nad Poljoprivrednom zadrugom Paklenica, te njegovim zatvaranjem istog dana na Trgovačkom sudu, zaključena je priča o jednom poduzetničkom projektu koji je prije samo pet godina bio obećavajući primjer udruživanja uzgajivača školjki, koji su na dva polja kod Selina i Starigrada planirali razviti posao s dagnjama, a potom se okrenuti i drugim poljoprivrednim granama – pčelarstvu, smokvarstvu, maslinarstvu i uzgoju kamenica. Iako se tvrdilo kako je tržište osigurano i posao neupitan, nakupljeni dugovi doveli su do kraja ove zadruge.
Sve je krenulo 2008. godine, nakon što su inicijatori, predvođeni upraviteljem Ivanom Bušljetom, uz pomoć Poljoprivredno-savjetodavne službe i bespovratnih sredstava krenuli s proizvodnjom dagnji. Od UNDP-a du dobili 120.000 kuna, 150.000 kuna od Ministarstva branitelja, jer je u zadruzi bilo šest branitelja, Ministarstvo poljoprivrede dalo im je 8.000, Općina Starigrad 18.000 i Zadarska županija 12.000 kuna, ukupno 308 tisuća kuna. Nakon godinu i pol dana dobili su koncesiju i druge dozvole i krenuli s radom.
Po izlasku na tržište suočili su se s problemima koji muče i druge proizvođače. Stvorili su se viškovi dagnji koje nisu mogli prodati, jer je krajnja cijena u restoranima dosegnula 150 kuna po kilogramu, iako je otkupna tek 7 kuna!
Uvod u stečajni postupak bilo je oduzimanje koncesija na pomorskom dobru u akvatoriju Velebitskog kanala, k.o. Tribanj i k.o. Seline. Paklenica nije uspjela Zadarskoj županiji podmiriti koncesiju od oko 70 tisuća kuna, što je opravdala “savladavanjem početničkih grešaka oko tehnologije uzgoja, organizacije upravljanja, učvršćivanja uzgajališta, pronalaženja sigurnih kupaca i optimalnog broja djelatnika”, zbog čega su zapali u probleme i na kraju pokrenuli predstečajnu nagodbu. Županijska skupština nije prihvatila obrazloženje, te je koncesiju oduzela i raspisala novi natječaj.
U obrazloženju odluke o zaključenju stečaja navodi se kako je Fina utvrdila da na dan 8. veljače PZ Paklenica ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u ukupnom iznosu od 194.451,99 kuna, a da pritom nema zaposlenih. Upravitelj ove starigradske zadruge potvrdio nam je ranije kako se dug uglavnom odnosi na PDV i doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje njihovih zaposlenika. Ti dugovi su dobrim dijelom stvoreni, dodao je, na početku rada PZ Paklenica. Na ročištu od 21. rujna 2016. ovlaštena osoba za zastupanje dužnika izjavila je suglasnost s prijedlogom za otvaranje stečajnog postupka, a kako kasnije nitko nije pokrenuo postupak kojim bi takvu odluku opozvao, sutkinja Grgas je donijela rješenje o zaključenju stečaja.
Stečajni upravitelj Ivica Matas iz Šibenika ovlašten je za raspolaganje stečajnm masom, te može unovčiti imovinu dužnika i pokrenuti postupke radi prikupljanja imovine koja ulazi u stečajnu masu.