DVA DVD-A: Suradnja vatrogasaca iz Ptuja i Tkona

Slika korisnika valentinam
Poslije donacije opreme - povelja o prijateljstvu
Riječ je o vatrogasnim cijevima, naprtnjačama i kacigama, kazao je Miran Senčar, gradonačelnik Ptuja koji u Tkonu na Plažinama već 35 godina ima obiteljsku kuću i uz učitelja Franu Bojmića, glavni je "krivac" za ovu značajnu donaciju
Velimir BRKIĆ
Zajednička fotografija domaćina i Slovenaca iz Ptuja s doniranom vatrogasnom opremom

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tkon primilo je na dar vrijednu donaciju od Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ptuj (Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj) iz susjedne Slovenije.

- Riječ je o vatrogasnim cijevima, naprtnjačama i kacigama, kazao je Miran Senčar, gradonačelnik Ptuja (župan Mestne občine Ptuj) koji u Tkonu na Plažinama već 35 godina ima obiteljsku kuću i uz učitelja Franu Bojmića, Kunjanina, glavni je "krivac" za ovu značajnu donaciju.

Za vatrogasce nema granica

Na prigodnoj svečanosti primopredaje donacije koja je upriličena u Vatrogasnom domu nazočili su i Vladimir Mileta, dopredsjednik DVD-a, Mate Ugrinić, zapovjednik, Božidar Ostojić, dozapovjednik, Zlatko Lukačić, tajnik, Goran Mušćet, načelnik, Branko Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća, Margarita Lukačić, općinska pročelnica, a od Slovenaca Teodor Rajh, predsjednik PGD Ptuj, Janez Merc, član Vatrogasnog saveza Slovenije (Gasilne zveze Slovenije) i drugi.

- Vatrogasci su kao braća, za vatrogasce nema granica. Ovo je važan dan za Općinu Tkon i sve vatrogasce, poručio je Mušćet, dodajući kako se nadamo da je ova velikodušna gesta dobar početak suradnje s Ptujem. Suradnja će se ubuduće proširiti i na druga polja putem potpisivanja povelje o prijateljstvu, bratimljenju Ptuja i Tkona, obznanio je Mušćet.

Istaknuo je kako će se vatrogastvo razvijati i dalje za dobrobit svih žitelja općine i otoka Pašmana.

- Srce vatrogasaca je veliko. O načinu kako vatrogasci rade ne trebam govoriti. Iako je volonterizam to je profesionalizam, znanje i odgovornost prema poslu, kazao je Mušćet pozvavši slovenske vatrogasce da dođu u pripomoć ovdašnjim vatrogascima tijekom ljeta, nekoliko njih naizmjenično.

DVD Tkon ima 39 članova i svi su volonteri. U ljetnom razdoblju imaju tri sezonaca koji dežuraju 24 sata dnevno.

- Vatrogasne opreme nikad dosta. DVD ima vatrogasni dom sa svom opremom, dva navalna vozila, nedostaje nam cisterna. Uz pomoć Općine, Vlade RH, DUZS-a i Županijske vatrogasne zajednice svakako nam je najpotrebnija cisterna za kvalitetno sprječavanje širenja i požara, zaželio je Mušćet, predsjednik DVD-a.

Zahvala

Dodaje kako su u prijateljskim odnosima sa susjednim DVD-om Pašman koji su u posljednje vrijeme, kaže, na izuzetno visokoj razini.

- Možemo se pohvaliti i dobrom suradnjom s Općinom Tkon, Vatrogasnom zajednicom Zadarske županije na čelu s predsjednikom Kažom Kolanovićem i županijskim zapovjednikom Željkom Šošom, pohvalio se Šime.

Tkonski vatrogasci interveniraju ne samo na cijelom području otoka Pašmana, već i na otoku Ugljanu, a bilo je i intervencija na kopnu.

- Zahvaljujem svim našim dečkima dobrovoljcima bez kojih ne bismo mogli uspješno funkcionirati te vama prijatelji iz Ptuja na donaciji kojom ste nam puno pomogli, naglasio je Šime Mušćet.

Senčar je još istaknuo kako u ptujskom DVD-u nema profesionalaca, svi predsjednici, zapovjednici i vatrogasci su volonteri, rade na dobrovoljnoj osnovni bez ikakve novčane naknade,

Ptujsko dobrovoljno vatrogasno društvo ima 95 članova, od čega 60 članova koji su ove godine imali već 203 intervencije.

- Imamo deset vatrogasnih vozila i do lipnja iduće godine stižu nam vatrogasne autoljestve vrijedne 717.000 eura, navodi Rajh pozvavši pritom Kunjane u Ptuj, toplice i na međunarodni karneval, 10. veljače 2018., te na svečanost primopredaje skupocijenih autoljestava u lipnju iduće godine.

Svim vatrogascima želim što manje posla i što više druženja, zaželio je Senčar, "Kunjanin iz Slovenije" koji je prethodnih godina u ime Ptuja donirao i školu i vrtić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno