KOLEGIJ ŽUPANA: Razvojna strategija, briga o mladima, starijima, razvoju prometa i novim projektima

Slika korisnika valentinam
ZADARSKA ŽUPANIJA
Moram kazati kako radovi u Poliklinici dobro napreduju, a najavljujem kako će se unutar njene zgrade urediti i dječji vrtić, a sve kako bi se olakšalo majkama koje će ondje raditi, rekao je župan, dodavši da se radi o vijesti koja do sada nikome nije bila poznata
Marin GOSPIĆ
Kolegij je počeo minutom šutnje, odavanjem počasti tragično preminulom generalu Slobodanu Praljku

Današnji kolegij župana Zadarske županije započeo je minutom šutnje, odavanjem počasti tragično preminulom generalu Slobodanu Praljku. Kako je kazao župan Božidar Longin, svi su još uvijek pod dojmom događaja u sudnici haškog tribunala tijekom izricanja drugostupanjske presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata.

Sufinanciranje smještaja starijih osoba

- Kako je proračun za 2017. godinu smanjen u odnosu na plan prema kojemu je on donesen lani za 0,2 posto ili 9,1 milijun kuna potrebno je donijeti druge izmjene i dopune proračuna Zadarske županije, kazala je Bibijana Baričević, pročelnica županijskog Ureda za financije i proračun. Kako je naglasila Baričević, došlo je do smanjenja poreznih prihoda, kao i pomoći, a jedino su povećani prihodi od upravnih pristojbi.

Što se tiče razvojnih projekata za sljedeću i projekcija za 2019. i 2020. godinu zajedno s ostalim upravnim odjelima napravljen je plan, a prema kojemu će se u maksimalnom iznosu od milijun kuna dodijeliti novac za 19 različitih projekata.

- Razvojni projekti, kao i suradnja s akademskom zajednicom i gospodarstvenicima ciljevi su koji sam postavio za četverogodišnje razdoblje. Također ćemo raditi na projektu navodnjavanja i to 2400 hektara poljoprivrednih površina, kao i razvoju ribarskih luka na području Županije i to njih četiri. Projekt produženja piste u Zračnoj luci za nas je također vrlo važan, a prema našoj strategiji prometa koja će uskoro biti predstavljana javnosti želimo povezati zračni, cestovni i željeznički promet jer je naš cilj da Zadar koji je smješten u sredini Jadrana u budućnosti bude usmjeren na razvoj usluga i prometa, kazao je župan Longin o razvojnim projektima Zadarske županije.

Kao jedan od prioriteta župan je istaknuo izgradnju Centra za gospodarenje otpadom za koji je kazao kako bez njega nema niti razvoja same Zadarske županije. U sljedećem razdoblju bi se trebao sufinancirati i smještaj u privatnim domovima za starije i to s iznosom od 500 kuna mjesečno po korisniku, a Županija će u potpunosti financirati srednjoškolce koji izaberu školovanje za deficitarna zanimanja.

- Mi krećemo u ozbiljnu strategiju razvoja srednjoškolskog obrazovanja, a prvenstveno želimo na Poluotok vratiti mlade ljudi i o tome sam razgovarao s gradonačelnikom Dukićem. Također želimo ovdje vratiti i Glazbenu školu Blagoje Bersa, urediti zgradu stare Tehničke škole, te stvoriti jednu kvalitetnu gimnaziju kakvu je Zadar nekada imao. Imovinu koju imamo moramo dobnro iskoristiti, naglasio je Longin.

Dječji vrtić u zgradi Poliklinike

Kako je kazao župan cilj aktualne županijske uprave je napraviti Županiju kvalitetnim mjestom za život, a u sljedećem razdoblju će svako mjesto dobiti i vodu jer je to civilizacijska tekovina, a uskoro će biti i predstavljena njena razvojna strategija.

- Moram kazati kako radovi u Poliklinici dobro napreduju, a najavljujem kako će se unutar njene zgrade urediti i dječji vrtić, a sve kako bi se olakšalo majkama koje će ondje raditi, rekao je župan, dodavši da se radi o vijesti koja do sada nikome nije bila poznata. O radu civilne zaštite govorio je pročelnik Olivio Meštrović, koji je ujedno i na čelu ovog sustava naglasivši kako je ova godina bila kada se radi o štetama katastrofalna s ukupnom štetom od 760 milijuna kuna, a što se tiče saniranja posljedica osobito poplava župan je kazao kako se radi na tome, ali da je to ipak dugotrajan proces.Župan Longin je kazao i da će se ubuduće odluke o koncesijama na pomorskom dobru donositi uz sudjelovanje predstavnika lokalne samouprave za čije se područje raspisuje natječaj, ali sve treba biti usklađeno s Prostornim planom Zadarske županije.Na kraju kolegija Longin je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da se sastanci uprave Jadrolinije i načelnika općina u Zadru održavaju bez da on o tome išta zna, dok je činjenica da jedina hrvatska brodarska tvrtka u državnom vlasništvu prema Zadru ima maćehinski odnos.Ukidanje linije Ancona - Zadar za Longina je jednostavno nedopustivo, jer kako je ustvrdio Zadar uvijek bio poveznica između sjevera i juga Hrvatske, a u budućnosti bi to trebao biti i više uz uključivanje i druge dvije vrste prijevoza - željezničkog i zračnog.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno