OD ŽRTVE DO AGRESORA: Zadarski političari šokirani presudom generalima HVO-a

Slika korisnika valentinam
NAKON PRESUDE
Presudom se stvaraju neke nove i lažne činjenice koje mijenjaju povijest i mogu imati dalekosežne posljedice za hrvatski narod, smatra gradonačelnik Branko Dukić
POTRESEN - Branko Dukić

Nakon dramatičnih događaja prilikom izricanja haške presude generalima HVO-a, koji su proglašeni krivima za zločine nad Muslimanima u Bosni i Hercegovini, razgovarali smo sa zadarskim političarima. Većina njih šokirana je presudom napominjući kako nisu očekivali da će sud odrediti ovako visoke kazne. Dodatnu težinu presudama dala je i smrt generala Slobodana Praljka koji je, po svojim riječima, ispio otrov.

Posljednja presuda Haškog suda mogla bi utjecati i na odnos Hrvatske i BiH, a u Srbiji već trljaju ruke, šaljući poruke kako se "ovom presudom dokazuje da nisu oni agresori, već Hrvatska".

Zadarskog župana Božidara Longina presuda je zatekla na putu, ali odmah kaže kako je iznenađen odlukom haških sudaca:

Nitko ovo nije očekivao

- Presuda sigurno nije pravična i neugodno sam iznenađen, pogotovo iz razloga što suci govore o udruženom zločinu. Uvijek sam se pitao zbog čega je slučaj naše šestorke ostavljen zadnji na Haškom sudu, a sada smo i dobili odgovor zašto je to tako. Ovo zaista nije dobro i svi smo u šoku. Osim toga, kada se čovjek odluči na ovakav čin, na kakav se odlučio Slobodan Praljak, onda znamo kakva je situacija, odnosno da više nema izlaza i da su optuženi iscrpili sve pravne mogućnosti. Što se tiče hrvatske države i odnosa s BiH, zna se da je hrvatska država štitila Bošnjake i u ratu im pružila svu potrebnu pomoć - mišljenje je zadarskog župana.

Gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić izrazio je ponajprije duboku sućut obitelji generala Praljka, a potom je komentirao u presudu.

- Osobno sam jako potresen današnjom presudom i svime što se događalo u sudnici tribunala. Kao pripadnik regularne postrojbe HV-a bio sam na ratištu u BiH i ne mogu prihvatiti da itko kaže kako smo tamo bili u zločinačkom pothvatu. Kao i svatko normalan, zločine osuđujem i ni na koji način ne opravdavam, ali ovo izgleda kao politička odluka koja me čini jako tužnim jer direktno vrijeđa moje suborce i nanosi štetu mojoj Domovini. U BiH se branila Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Presudom se stvaraju neke nove i lažne činjenice koje mijenjaju povijest i mogu imati dalekosežne posljedice za hrvatski narod. Ne zaboravimo kako odgovorni za žrtve Vukovara i Škabrnje ostaju nekažnjeni, rekao je zadarski gradonačelnik.

Neshvatljiva poruka Haaga

U šoku je i predsjednica županijskog SDP-a, Renata Sabljar-Dračevac koja ističe kako se ne može načuditi ovakvoj presudi:

- Ne znam čime sam više šokirana, tragičnim aktom generala Praljka ili odlukom Haškog suda. Čin generala Praljka gotovo mi je i razumljiv obzirom na okolnosti jer poruka Haaga je neprihvatljiva i neshvatljiva. Ovom su presudom žrtvu pretvorili u agresora, a indikativan je i datum na koji je izrečena drugostupanjska presuda - kaže Sabljar Dračevac.

Čelnik županijskog HNS-a, Milan Stojanov, pak kaže kako vjeruje da se ove presude neće odraziti na odnos Hrvatske s BiH:

- Treba napomenuti da svaki zločin ima svoje ime i prezime i da stoga nemaju osnove kritike koje se već upućuju na račun Hrvatske. Smatram da haška presuda neće narušiti ugled naše zemlje jer što se je onda trebalo dogoditi Srbiji? Po toj logici ona bi trebala imati narušene odnose sa svim državama bivše Jugoslavije, ali i Europom jer nema terena na kojemu oni nisu ratovali. Zato mislim da nema straha za ugled Hrvatske nakon ove presude - smatra Stojanov.

Nepravda i teror

Da je šokirana presudom, jučer nam je kazala i predsjednica Županijskog odbora Narodne stranke reformista, Vesna Sabolić, napominjući kako je najprije ostala bez teksta čitajući naslove na srpskim portalima:

- Sledila sam se kada sam vidjela te naslove o tome kako je Hrvatska izvršila agresiju, a ne Srbija! Ako pođemo od one da je spora pravda nepravda, onda je ovakva pravda i spora i nepravedna i na kraju postaje teror. U svakom slučaju, sve zločine treba osuditi i njihovi počinitelji za njih trebaju odgovarati. Zločine ni na koji način ne opravdavam, ali ovakvu presudu opravdati udruženim zločinačkim pothvatom apsolutno je neprimjereno - kaže Sabolić, dodajući da se Hrvatska, kada izađe iz prvotnog šoka, mora pripremiti i učiniti sve da nepravdu i ljagu, koja je ovom presudom bačena na nju, što prije odbaci.

Begonja: Presuda će ostaviti traga na položaj Hrvata u BiH

Poznati zadarski povjesničar i profesor na Sveučilištu u Zadru, doc. dr. sc. Zlatko Begonja, kaže kako ga je presuda šokirala.

- Ona je najobičnija farsa! Cijelo je suđenje dovedeno do apsurda jer u presudi nema apsolutno nikakve logike i stoga ona postaje ozbiljan problem. S druge strane, ovo što je izrečeno u Haagu svakako će ostaviti traga i na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali u jednu dosta nezgodnu situaciju dovodi i poziciju Republike Hrvatske, osobito kada se govori o razdoblju za koje im je suđeno. Međutim, ukoliko ćemo poštivati činjenice, vrijeme je da država Hrvatska utvrdi na temelju kakvih je to svjedočanstva, a i s čijim optužbama ova presuda donesena. Prije svega treba preispitati o čemu je tu uopće riječ jer netko je očito korišten za ove procese svjedočenja i treba ispitati je li taj netko krivokletnik ili je svjedočio s pozicija interesa ili uopće nije, to sve treba utvrditi jer vidimo da neke stvari ne odgovaraju događajima - kaže Begonja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno