Presuda nepravedna za šestorku, hrvatski narod u BiH i ondašnji hrvatski državni vrh

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SJEDNICA VLADE
Autor: 
To je događaj bez presedana za bilo koje međunarodno sudište, a Praljak je na neki način uputio poruku što misli i kako doživljava presudu - kazao je premijer Andrej Plenković
HINA
Andrej Plenković

Haška presuda bosanskohercegovačkoj šestorici nepravedna je za njih, za hrvatski narod u BiH i hrvatskih državnih vrh iz 90-ih godina, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade.

Premijer je na početku još jednom izrazio sućut obitelji bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka i žaljenje što si je oduzeo život.

"On je očito potresen mogućnošću da uopće bude osuđen i iz njegovog kuta moralnih razloga sebi oduzeo život", kazao je Plenković.

Bez presedana

"To je događaj bez presedana za bilo koje međunarodno sudište, a Praljak je na neki način uputio poruku što misli i kako doživljava presudu, koja je i po našem sudu nepravedna za šestoricu, za hrvatski narod, i na onaj dio kojim se aludira na određene elmente povezanosti tadašnjeg državnog vrha na ratna zbivanja u BiH".

Premijer je naglasio i da Hrvatska izražava sućut svim žrtvama svih zločina počinjenih u BiH bez obzira na počinitelje.

Kazao je da je Hrvatska Bosni i Hercegovini prijateljska i susjedna zemlja i da je hrvatski narod bio taj koji je zajedno s Bošnjacima na referendumu u ožujku '92 bio ključan za samostalnost BiH.

"Potpora koju je Hrvatska dala BiH za vrijeme rata i velikosrpskog projekta Miloševićeva režima bila je stalna, humanitarna, politička, vojna, skrbila je za stotine tisuća izbjeglica iz BiH ne gledajući tko je koje nacionalnosti, a i da ne govorimo o washingtonskom sporzumu, splitskoj deklaraciji, prekretničkoj ulozi Oluje za totalnu promjenu ravnoteže na terenu, što je kasnije omogućilo da Armija BiH, HVO i HV oslobode velike dijelove BiH".

Kazao je da će Hrvatska pokušati u okviru postojeći pravnih mehanizama osporiti određene dijelove jučerašnje presude.

Žalbeno vijeće haškog suda u srijedu je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću potvrdilo 25 godina zatvora, bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku HVO-a Slobodanu Praljku 20 godina, nakon čega je on počinio suicid otrovom, zatim bivšem načelniku glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću 16 godina zatvora i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Zločinački pothvat

Žalbeno vijeće zaključilo je također da je postojao i udruženi zločinački pothvat, te međunarodni oružani sukob uz umiješanost Hrvatske kao i stanje okupacije.

Haški sud je sud koji sudi pojedincima, kazao je Plenković, a ne državama i odgovornosti država "i s te strane nema nikakvih elemenata koji bi utjecali na neku odgovornost" hrvatske države.

Hrvatska se triput, 2006. 2016. i 2017., pokušala uključiti u postupak Prliću i drugima u svojstvu prijatelja suda, ali se to svaki puta odbijeno.

"Mislim da smo kao država u ovom postupku pokušali dati maksimalan napor da se doprinesemo informacijama koje bi proširile vidike sudaca u ovom predmetu. Nažalost, to nije uvaženo, ali onaj odgovor iz 2016. ide u prilog toga da se ne može govoriti o bilo kakvoj odgovornosti hrvatskog državnog vrha", rekao je Plenković, naglasivši da će RH nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji.  

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno