Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

GASTRO ATRAKCIJA Čarolija Toma Gretića u Dva ribara

30.11.2018. 12:37
GASTRO ATRAKCIJA Čarolija Toma  Gretića u Dva  ribara


Jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Tom Gretić prošli  je petak u kultnom restoranu Dva ribara oduševio Zadrane svojim kulinarskim čarolijama. U sklopu projekta „Great Chefs At 2RIBARA“, ovaj  mag kuhinje, inače proslavljen u serijalu “Masterchef”, a kasnije i u  “Tri, dva, jedan kuhaj!” – ponudio je gostima meni prepun čudesnih  okusa i mirisa, magičnih kombinacija u čiju je sljubljenost teško povjerovati dok ih se nepcem ne doživi i proživi. Našli su se te večeri na stolovima sretnika škampi i trilja u maslinovu ulju, krema od krumpira i  tartufa sa sušenim žumanjkom i keljem, sipa, krema od riže s parmezanom, raštikom i sušenom slaninom, janjeći croquette uz luk kozjak u  vinu, a za desert umak od zadarskih višanja. Sve se to zalilo u vinskom  slijedu – od pjenušca Perla, preko pošipa, bonterre i  bomaryja.
Simpatični i razdragani šef kuhinje nije se sakrio u kuhinji, naprotiv  radoznalo je obilazio stolove, ćakulao s gostima, objašnjavao i otkrio  poneku tajnu svojih specijaliteta, a bio je spreman i za brojne selfieje  svojih obožavatelj(ic)a koje ovog velikog šefa kuhinje prate kroz različite TV emisije i druge medije.
Na portalu biografija.com stoji da je Tom Gretić htio biti kipar ili slikar pa se htio upisati u Školu primijenjene umjetnosti. Njegovom ocu  se nije sviđala ta ideja jer je smatrao da se od toga ne može živjeti pa se  Tomislav odlučio za Ugostiteljsko-hotelijersku školu. Nakon prva dva  razreda morao se opredijeliti ili za hotelijerski smjer, ili za kuhara ili konobara. Odlučio se za kuharstvo. Nema sumnje, bio je to pun pogodak!


Menu by Tom Gretić
Škamp, Trilja od kamena
Mlado ulje od maslina, zelena jabuka,
fermentirana slačica, Bisque
+++++++
Krema od krumpira i tartufa
Ulje od peršina, sušeni žumanjak, kelj
+++++++++++
Sipa, krema od riže s parmezanom
Raštika, sušena slanina
+++++++++++++
Janjeći croquette, grašak
Luk kozjak u vinu,
krema od pečenog češnjaka
+++++++++++
Macaron s guščjom jetrom
Umak od Zadarskih višanja