A gdje su bengalke, vatrometi, kolone automobila, mahanje zastavama...

Slika korisnika mkvanja
TV SVEKRVA
Mlaki pljesak i poneki pozitivni komentar i svako se vratio svome razgovoru kao da se upravo nije dogodio jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta

NAVIKLI SE NA USPJEHE

Televizija je relativno korektno popratila veliki uspjeh naših tenisača,  ali to se ne bi baš moglo reći za publiku i narod općenito. Iako ne volim  tenis, ipak me je malo zatekla indiferencija kojom je uspjeh popraćen  od strane navijača. Slučaj je htio da za vrijeme odigravanja ključne  utakmice budem u jednom trgovačkom centru, u birtiji s prijateljima, a  iznad nas je bio ekran na kojem se prenosila borba za pobjedonosni  bod –set – gem ili kako se to već zove u tenisu. Nepoštivanje povijesnog  trenutka je bilo toliko da čak nisu ni pojačali ton, nego su preko toga  pustili neke grozne dalmatinsko – cajkaške napjeve od kojih se urbanom i pismenom čovjeku diže kosa na glavi. U jednom trenutku razgovor na stolovima je utihnuo, a to je bilo točno za vrijeme one tri meč  lopte, od kojih je ovaj naš zadnju i dobio. I što je onda nastalo? Ništa.  Mlaki pljesak i poneki pozitivni komentar i svako se vratio svome razgovoru kao da se upravo nije dogodio jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta. A gdje su bengalke, vatrometi, kolone automobila, mahanje zastavama... Jako su me razočarali.

DIVLJE PLEME POSTALO GLAVNA TEMA U SVIJETU

Glavna tema na televiziji i portalima ovih dana je jedno ubojstvo.  Ubojstava na ovome svijetu ima jako puno pa se o njima ne priča pojedinačno. Pa zašto je onda ovo tako zanimljivo medijima? Zato što se  radi o čistoj egzotici, o divljem plemenu koje živi na izoliranom otoku i  koje, što je najvažnije i najčešće napomenuto, uobičava raditi grupne  orgije na plaži, a to, nemojmo se zavaravati, ovaj živalj najviše i zanima.  Ali dobro. O tome se plemenu pisalo tu i tamo, kada ne bi imali što staviti na stranicu, a ustvari bi radilo „copy-paste“ novinarstvo. Ipak, sada  kada se dogodilo ubojstvo propovjednika ili što je taj tip već bio, stvar  je naprosto eksplodirala. Nema dana da se u medijima ne objavljuju  novi članci o tome plemenu, a svi su isti samo malo izmijenjeni. Te nitko nikada nije bio na otoku, te su bili, ali su ih sve pobili, pa su bili, ali  su se spasili, te su primili poklone, te su ih zakopali...

A onda su iskopali nekog tipa koji je bio u kontaktu s njima prije nekih 40 godina pa je on rekao to i to pa su onda svi to objavili izmijenivši  pokoju riječ, ali meni su ipak najbolji komentari čitatelja. „Zašto im se  nisu najavili putem facebook profila“,  „Pošaljite im hrvatske političare,  oni će ih dovesti u red“, „Neka Todorić tamo otvori trgovački centar“ i  sve u tom stilu. Ono što je u svemu tome zanimljivo, to je činjenica kako je cijeli svijet postao jedan rijaliti, a ovo pleme prosto vapi za jednim  dobrim rijalitijem. Zamislite koja bi to emisija bila? Zašto je ta i ta ukrala toj i toj kokosov orah. Tko je tom i tom ribaru ukrao podlanicu?  Zašto je taj i taj u grupnoj orgiji zaskočio tu i tu, a ona se već zagledala  u tog i tog. Pa tu bi reklama po sekundi koštala više nego u finalu američkog nogometa!

NIKADA TOPLIJA I HLADNIJA ZIMA

 Gledamo tako tv-dnevnik, točnije prognozu vremena, a moja praunuka mi kaže: „Znaš li đede /ha, ha...Đede/ da ovoga Vakulu ljudi mrze.“ „Tko mrzi Vakulu, zašto bi neko mrzio Vakulu pa on je jedan od  pozitivnijih likova s malog ekrana“, pitam ja. „Ma nije baš da ga mrze,  ali stalno plaši ljude“, veli ona. A onda sam se sjetio. Ne prođe ni dan, a  da na portalima ne izađe jedan od sljedećih naslova: „Vakula najavio  rekordno hladnu zimu“: „Nikad toplija zima kao ova - veli Vakula“;  „Spremite zalihe. Vakula najavljuje tajfun i tornado“... I zbilja. Svaki dan  tom nesretnom Vakuli u usta stavljaju neke bombastične naslove, ali  uvijek kontradiktorne, tako da sve skupa jedno drugo pobija. Jasno mi  je da se broje posjete nekom portalu, ali da baš treba izvoditi takve cirkuse pak i ne. U svakom slučaju, najpametnije je Vakulu i njegovu prognozu gledati na televiziji, a ne obraćati pažnju na ovakve bombastične  naslove tipa: „Stiže polarna zima“; „Sprema se oluja svih oluja“; „Najgori cunami u povijesti ljudskog roda“..

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)