OTOCI Prikupiti prijedloge otočana za izradu novih pravilnika

Slika korisnika mkvanja
Otočni sabor organizira tematski sabor povodom novog Zakona
U cilju kvalitetnog provođenja Zakona o otocima, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo pomorstva i prometa moraju u roku od 180 dana donijeti nekoliko pravilnika i odluka
Razgovarat će se i o pravilniku o načinu ostvarivanja naknade troškova prijevoza vodonoscem i/ili autocisternom i razlike do pune cijene vode

Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira tematski Sabor Otočnog sabora na temu „Položaj i status hrvatskih  otoka temeljem provedbe novog Zakona o otocima“. Tematski Sabor  Otočnog sabora održat će se u srijedu 12. prosinca 2018. godine u 11,00  sati u hotelu Kolovare Zadar.

Stupanjem na snagu novog Zakona o otocima, Ministarstvo treba donijeti nekoliko novih pravilnika kojima će se omogućiti kvalitetna provedbu Zakona. Otočni sabor je još 2013. godine napravio raspravu po  otocima oko potrebne izmjene Zakona o otocima te je sa dobivenim  prijedlozima i zaključcima donesenim na Saboru Otočnog sabora sudjelovao u radnoj skupini za izradu novog Zakona o otocima.

-Možemo biti zadovoljni jer je većina bitnih prijedloga prihvaćena i  uvrštena u novi Zakon o otocima izuzev jednog, a to je kvalitetnija  zaštita otočana i njihove imovine od alohtone divljači na otocima. U cilju kvalitetnog provođenja Zakona o otocima, Ministarstvo regionalnog  razvoja i fondova EU i Ministarstvo pomorstva i prometa moraju u roku od 180 dana donijeti nekoliko pravilnika i odluka. Potrebno je donijeti sljedeće pravilnike i odluke: pravilnik o metodologiji ustrojavanja i  vođenja Registra otoka; vrednovanje razvijenosti otoka temeljem  otočnih razvojnih pokazatelja; pravilnik o sastavu Otočnog vijeća i djelokrugu rada Otočnog vijeća; odluku o broju otočnih koordinatora za  svaku obalno-otočnu jedinicu područne (regionalne) samouprave i  obuhvat otočnog područja; pravilnik o provedbi Programa poticanja  razvoja civilnog društva na otocima; pravilnik o načinu ostvarivanja  prava na oslobođenje od plaćanja cestarine za uporabu mosta; pravilnik o način ostvarivanja naknade troškova prijevoza vodonoscem i/ili  autocisternom i razlike do pune cijene vode; pravilnik o načinu provođenja mjera i aktivnosti Programa „Hrvatski otočni proizvod“; pravilnik o način ostvarivanja prava na potpore otočnim poslodavcima, ističu u Vijeću Otočnog sabora.

Iz Vijeća ovom prigodom pozivaju sve otočanke, otočane i sve zainteresirane oko kvalitetne provedbe Zakona o otocima da se pridruže sa  svojim prijedlozima i tako pomognu Otočnom saboru oko daljnjih aktivnosti za izradu potrebnih pravilnika. Oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati tematskom Saboru, svoje prijedloge i komentare mogu dostaviti na e-mail otocnisabor@gmail.com.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)