PRIJAVA PNUSKOK-u Peronja priznaje dug, ali kaže da je riječ o "kvaru"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Kako u Odvodnji komentiraju neplaćeni račun Vodovodu?
Koliko znam o tome, taj se vodomjer nije očitavao, niti su nam dolazili računi. Nije se za njega ni znalo, on je napravljen u sklopu jednog malog objekta na crpnoj stanici kod hostela na Puntamici, riječ je o kućici koja ima neku minornu potrošnju vode, kaže Peronja
Na jednom od vodomjera koje koristi Odvodnja Zadar očitana je vrlo velika potrošnja

U jednoj od prijava protiv direktora Vodovoda, Tomislava  Mateka, koje su djelatnici ovih dana poslali PNUSKOK-u, PU zadarskoj,  Županijskom sudu, Ministarstvu financija i Poreznoj upravi, navodi se i  dug od 4,5 milijuna kuna kojih je Matek navodno oprostio gradskoj tvrtki  Odvodnja. S obzirom da je je riječ o vrlo visokoj svoti, direktora Odvodnje pitali smo je li istina da Vodovodu duguju 4,5 milijuna kuna te da im  je taj račun oprošten?

Naime, u svojoj su prijavi radnici Vodovoda naveli kako "postoji osnovana sumnja da je direktor Tomislav Matek kao odgovorna osoba u tvrtki  Vodovod d.o.o. počinio gore navedeno kazneno djelo":

- Na način što je otpisao dugovanje Odvodnji d.o.o. Zadar, nije sproveo  račun za naplatu te izmijenio vodomjer Odvodnji d.o.o. Zadar kako bi  sakrio istu nezakonitu radnju, a koje dugovanje je iznosilo oko  4.500.000,00 kuna. Vodomjer se nalazi na adresi Matije Gupca bb, mjerno mjesto je 67746000, a broj priključka je 16833. Ova potrošnja vode se  dogodila u proteklih deset godina, o čemu postoji vidljiva dokumentacija u arhivi tvrtki, a što je vidljivo i u programu računala tvrtke, stoji u prijavi.   

"Vodomjer se nije očitavao"

Direktor Odvodnje, Grgo Peronja, pak, priznaje da je podatak o dugu  točan, ali kaže kako je zapravo riječ o - kvaru.

- To se, između ostalog, događalo i za vrijeme mandata Josipa Ante  Šikić na mjestu direktora Odvodnje, ali znam o čemu se radi i komentirati ću to kada dođu službene osobe, bio je kratak Peronja, no na naše inzistiranje neka samo odgovori je li Odvodnji ovaj dug oprošten ili nije,  kazao je:

- Nije bilo za mog mandata i koliko znam o tome, taj se vodomjer nije  očitavao, niti su nam dolazili računi. Nije se za njega ni znalo, on je napravljen u sklopu jednog malog objekta na crpnoj stanici kod hostela na  Puntamici, riječ je o kućici koja ima neku minornu potrošnju vode u jednom  malom zahodiću kada djelatnici tamo dođu. Ali, dugo se godina  taj vodomjer nije očitavao niti su nam dolazili računi i kada nam je  očitan, bio je to neki  neobičan iznos koji nije mogao odgovarati potrošnji, nego je vjerojatno u pitanju bio kvar, pojasnio nam je Peronja napominjući kako je on u to vrijeme  bio samo Šikićev zamjenik.

Šikić bez odgovora

Nazvali smo i bivšeg direktora Odvodnje, Antu Josipa Šikića, no on se  na naše pozive i poruke nije javljao, iako bi zasigurno još detaljnije mogao obrazložiti nastanak ovog duga. Naime, Šikić je Odvodnju preuzeo  2013. godine kao MODES-ov kadar, temeljem koalicijskog dogovora s  HDZ-om i vodio ju je do kolovoza prošle godine. Dotad je Odvodnjom  upravljao HDZ-ov Grgo Peronja koji je zbog koalicije s MODES-om smijenjen te postavljen za Šikićeva zamjenika. Nakon raskida koalicije, HDZ  je smijenio Šikića te na mjesto direktora vratio Peronju, što znači da će  zbog svojih dužnosti direktora i zamjenika vjerojatno obojica biti saslušana u procesu istrage. 

S obzirom da Peronja danas kaže kako je u pitanju kvar jer se vodomjer nije očitavao, ostaje vidjeti kako će ovaj slučaj biti riješen na nadležnim institucijama, odnosno hoće li prijava biti odbačena ili će se pokrenuti istraga zbog neplaćenog računa.  

U svakom slučaju, nakon Peronjina priznanja o ovom dugu, sada je  jasno da prijave nisu podnesene od strane političkih neistomišljenika  aktualnog rukovodstva Vodovoda, već da ih je podnio netko tko je dobro  upoznat s poslovanjem tvrtke i tko očito raspolaže s ovim brojkama. Vodovodu tako u istrazi ostaje dokazati da je račun od 4,5 milijuna kuna rezultat greške na vodomjeru te da im je samo zbog nje taj  račun i  oprošten.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)