PRORAČUN 202 MILIJUNA KUNA Knez: Najbolje onda da kupimo dva magarca s ošljarom...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Biogradska oporba pitala o nabavi automobila od 200 tisuća kn
Iz medija je dobro poznato da biogradski gradonačelnik vozi najstarije i najmanje vozilo od svih lokalnih čelnika u Zadarskoj županiji. Osobni automobil je star već 14 ili 15 godina, s njim se ne može doći ni do Zadra. Najbolje onda da kupimo dva magarca s ošljarom i sa starim ragama ili možda bolje da na traljama, krenemo na put za metropolu, kazao je Knez
Velimir BRKIĆ
Ante Fuzul (slijeva) je stalno pitao, a gradonačelnik (zdesna) nije se dao smesti

Građani Biograda na Moru rezultatom 9 (HDZ-HSU): 3  (oporba) drugu godinu zaredom dobili su gradski proračun za 2019. godinu u rekordnom iznosu od čak 202.189.232 kune. Kako je za ovu godinu proračun iznosio 176.784.242 kune, povećanje je 14,3 posto.

- Osigurava se razvojna komponenta proračuna, nastavlja se izgradnja  knjižnice, kanalizacijskog sustava i uređenja ulica u gradu. Gradi se poduzetnički inkubator, reciklažno dvorište, sortirnica opada i centar za  održivi aktivni turizam Biosfera, proširuju se i komunalno opremaju poduzetničke zone i novi dio gradskog groblja, sanirat će se odlagalište komunalnog otpada Baštijunski brig, rekonstruirati ribarnica i tržnica i  drugo, kazao je gradonačelnik Ivan Knez.

Gdje su domovi za stare?

Najznačajniji izvori prihoda su komunalni doprinos, prodaja zemljišta  i prihodi od poreza te kapitalne pomoći od institucija i tijela EU.

U proračunu je najavljena kupnja osobnog automobila za 200.000 kuna, komunalnog vozila za dva milijuna kuna i vatrogasnog teretnog vozila za 1,2 milijuna kuna. Vijećnici, Slavica Jeličić i Ante Fuzul, tražili su objašnjenje zašto je stavka o osobnom automobilu tri proračunske godine  za redom i opravdanost kupnje.

- O stavkama, tako mora biti. A, iz medija je dobro poznato da biogradski gradonačelnik vozi najstarije i najmanje vozilo od svih lokalnih  čelnika u Zadarskoj županiji. Osobni automobil je star već 14 ili 15 godina, s njim se ne može doći ni do Zadra. Najbolje onda da kupimo dva  magarca sa ošljarom i sa starim ragama ili možda bolje da na traljama  krenemo na put za metropolu i po ministarstvima. Novo vozilo ćemo  parkirati kod Bure u podzemnu garažu i isključivo ga koristiti za putovanja izvan grada, odgovorio je Knez.

Jeličić je zanimalo gdje su najavljeni domovi za stare i nemoćne na Kumentu i kod Ortopedske bolnice.

- Imamo tri parcele s lokacijskom dozvolom plus teren kod Ortopedske bolnice. Imali smo više zainteresiranih investitora, najkonkretniji su  bili Belgijanci. Međutim, Ministarstvo državne imovine za teren traži 16  milijuna kuna i sve je otišlo u dim, zasad, objašnjava Knez.

Za i protiv proračuna

- Psi laju, a karavane prolaze. Mi se ne pomičemo s mrtve točke, tvrdi  Fuzul.

Za proračun su bili: Tonči Šangulin, predsjednik Vijeća, Ivana Stamičar, potpredsjednica, Josipa Pribilović, Marija Zrilić, Nikolina Mustapić, Angela Šarić, Ivica Kapitanović Šulc i Toni Bogdanić (svi HDZ) te  Marko Jurić (HSU). Protiv su bili: potpredsjednik Ante Fuzul (MODES),  Slavica Jeličić (SDP) i Antoni Rudić (lista grupe birača Antoni Rudić). Nedostajali su Ratko Krstinić (SDP), Krsto Milačić (MODES) i Leo Zorica  (lista grupe birača Antoni Rudić).  

Fuzul je u nastavku sjednice dao amandman o koeficijentima za komunalnu naknadu po kojem je u čl. 6 stavak 2. predložio brisanje alineje  "smještaj za kraći boravak" i koeficijent namjene "2,00", koje se zamjenjuje s riječima: "kampovi i druge vrste smještaja za kraći boravak  5,00".

- Treba dodati još jednu alineju: "hoteli i kampovi 5,00" te u dijelu navedenog stavka i alineju "hotelska i apartmanska naselja 5,00", predložio  je Fuzul.

Nakon što se utvrdio propust, a Fuzul rekao kako bi 720 obitelji plaćale  tri puta veću naknadu, amandman je prihvaćen jednoglasno.

Komunalcima plaća  s 4.000 na 7.000  kn

Sramotno je da djelatnici Bošane koji su izuzetno važni za grad imaju plaću u mizernom iznosu od 4.000 kuna, koja nije dostatna ni za čovjekovo dostojanstvo ni za  egzistenciju. Već su tri djelatnika trbuhom za kruhom otišla u Austriju, ima i novih  takvih najava vrijednih i radišnih djelatnika. Moramo žurno reagirati i poduzeti odgovarajuće mjere te djelatnicima povećati plaću na 6.000 do 6.500 kuna ili na 7.000  kuna mjesečno čiste, neto plaće. To svojim radom svakako zaslužuju, jer u protivnom svi će nam uteći, istaknuo je Knez.

Tko je kupio portal Biograd?

Već preko godinu dana u sklopu Croata d.o.o. postoji portal BnM, koji je nastao od  bivšeg portala Biograd. S obzirom da je Croata gradska tvrtka, zanima me tko je kupio taj portal za Croata d.o.o., kada je i za koliko novca kupljen navedeni portal od  Ivana Sambunjaka. Je li taj portal kupljen da bi se ugasio i posljednji medijski kritičar ove vlasti, zapitao je Ante Fuzul gradonačelnika. Odgovor će dobiti pismenim  putem.

Turisti i prirez građana

Na aktualnom satu Jeličić je zatražila da se pismenim putem iz gradske Turističke  zajednice dostave podaci o broju noćenja i dolazaka turista, ukupni iznos boravišne  pristojbe i ležajeva te popunjenost i broj dana boravka turista.

Pitanje je imala i o prirezu i o njegovim minimalnim učincima te je zatražila njegovo ukidanje.

Grad smo koji ima više od 5.000 stanovnika i zbog toga smo zakinuti za brojne  projekte prema EU fondovima. Kad nismo imali prirez grad nam je porastao na  5.600 stanovnika, a realno imamo oko 4.000 stanovnika. Razlika su građani Hrvatske koji su se ovdje prijavili kako bi izbjegli prirez u svojim gradova. Prirez je 12 posto i prihodi su mali, međutim nitko ga ne ukida, nećemo ni mi. Prirez će ostati, tu  nema spora, izričit je Knez.

Rudić: Biograd je grad duhova

Cijeli splet pitanja imao je vijećnik Antoni Rudić zapitavši se pritom "što bi bilo da  su u Slavoniji, a ne na obali mora".

- Nemamo kina, kazališta, nema knjižnice, nema se gdje izaći, grad je poslije sedam sati navečer grad duhova. Čak osam generacija učenika propustilo je gledati kino i kazališnu predstavu. Dignite kredit i nakon dugi niz godina završite Pučko otvoreno učilište, kino i knjižnicu, predložio je Rudić.

Odgovor je dao Knez. Pučko učilište koštat će 20 milijuna kuna i od 1. rujna  2019. tamo se otvara novi studij gastronomije i ekonomije. Bi će završeni i kino i  knjižnica, a građani nisu uskraćeni za kino predstave jer je ljetno kino pun pogodak,  a trebala bi započeti i njegova obnova. Iako je škola u vlasništvu Zadarske županije  za rekonstrukciju školskog igrališta od ukupnog iznosa od 1,1 milijun kuna dajemo  600.000 kuna. Za školsku djecu dva ljetna mjeseca održava se škola engleskog jezika s predavačicama iz Amerike. Dajemo poduke za matematiku i pripreme za maturu, naravno uz dozvolu Zadarske županije. Učenicima dajemo 700 kuna, studenima 700 kuna mjesečno. Dječji vrtić širimo i rekonstruiramo, nabrajao je Knez.

Tri građana, četiri fotografa i pet  novinara

Sjednica Gradskog vijeća kojom je predsjedao Tonči Šangulin imala je 15 točaka  dnevnog reda i trajala je gotovo tri sata. Osim navedenih na sjednici je nazočila i Suzana Horvat Kolanović, viša savjetnica za imovinskopravne odnose; Krunoslav  Pešić, direktor Bošane; građani: Ivo Stopfer, Robert Pelicarić i Ante Pešić; novinari  Radio Zadra, Radio BnM-a i tjednika BnM news, B-Portala, Grada Biograda i Zadarskog lista, kao i četiri fotografa. Zapisnik je vodila Ana Nimac, administrativna tajnica.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com