U Zadarskoj županiji 43 HIV pozitivne sobe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Udruga Porat obilježila Svjetski dan AIDS-a
Autor: 
Jednostavnim testiranjem i pravodobnim liječenjem danas oboljeli od AIDS-a i virusnih hepatitisa mogu osigurati kvalitetan život – poručio je s predavanja koje je u povodu mjeseca borbe protiv AIDS-a u udruzi Porat održao poznati infektolog dr. Boris Dželalija
Vedran SITNICA
Testiranje na hepatitis C u prostorijama udruge Porat

Udruga apstinenata za pomoć pri resocjalizaciji Porat,  u suradnji sa zadarskom Općom bolnicom, danas je u svojim prostorijama organizirala testiranje na hepatitis C te ultrazvučno snimanje jetre uređajem koji se zove - FibroScan, a u povodu šestog  po redu obilježavanja Europskog tjedna testiranja i Svjetskog dana  AIDS-a.

Gost - predavač bio je ugledni i poznati zadarski infektolog i voditelj Odjela infektologije u zadarskoj Općoj bolnici prof.dr.sc. Boris  Dželalija koji je održao predavanje na temu pod nazivom - "HIV infekcija/HCV infekcija: zajedničko i različito". Tom je prigodom otkrio kako je od 1986. godine do danas u Hrvatskoj zabilježeno  1.618. HIV pozitivnih, a u Zadarskoj županiji 43 osobe.

- Što se tiče HIV pozitivnih osoba, svi se liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu jer im je tamo dostupna sva potrebna terapija. Ako se otkrije na samom početku i ako se pacijenti liječe mogu normalno živjeti i imati gotovo istu kvalitetu života kao zdrave  osobe. A, oni koji su zakasnili, njihova kvaliteta života je i kao kod  svih drugih osoba s kroničnim bolestima. Posebno se želim osvrnuti na kliničke simptome bolesti i naglasiti kako tri bolesti idu često  zajedno, a to je virusni hepatitis B i C i HIV bolesti, a to je zbog  sličnih puteva i načina prijenosa infekcija ili zajedničkih rizičnih  čimbenika - objasnio je dr. Dželalija dodajući kako se godišnje u  Hrvatskoj bilježi 100-injak novooboljelih, na području Zadarske  županije jedan do dva slučaja, po čemu spadamo u zemlju niske  incidencije, ali se zadnjih godina u Hrvatskoj uočava veća pojavnost oboljelih od HIV-a.

Naglasio je još kako je upravo u tijeku izrada i usvajanje Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i virusnih hepatitisa što je prilagođeno i nacionalnim konvencijama u drugim  zemljama EU-a.

Svim zaniteresiranim koji su prijepodne došli u prostorije  zadarske udruge Porat jetru je FibroScan uređajem pregledala i dr.  Marija Perić - Bešlić sa Zaraznog odjela.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.3 (3 glasova)