Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dr. Ražov Radas: Ne postoji idealan lijek za liječenje upalne bolesti crijeva

30.11.2020. 13:32


Webinar na temu liječenja upalnih bolesti crijeva organizirala je ovih dana zadarska podružnica Hrvatskog gastroenterološkog društva za liječnike obiteljske medicine, ali i ostale stručnjake. Predavanja su održali domaći gastroenterolozi – dr. Ivo Klarin uvodno na temu Upalne bolesti crijeva i dr. Melanija Ražov Radas na temu Komplikacije IBD-a. Gostovali su i eminentni stručnjaci, dr. Željko Krznarić s KBC-a Zagreb, Rebro i dr. Brankica Mijandrušić-Sinčić iz KBC-a Rijeka. Dr. Krznarić je obradio temu Zatajenje crijevne funkcije-terapijski pristup, a dr. Mijandrušić-Sinčić temu Fekalna transplantacija kao nova metoda liječenja.


Iznimno veliki odaziv
Webinar je imao iznimno veliki odaziv. Na Zoom su se priključila 54 liječnika obiteljske medicine, doznajemo od dr. Melanije Ražov Radas, predsjednice zadarske podružnice Hrvatskog gastroenterološkog društva, koja je ovom prilikom željela zahvaliti svima na sudjelovanju.
– Na skupu se govorilo o upalnim bolestima crijeva, o dijagnostici, liječenju, komplikaciji, a poseban naglasak stavljen je na nove metode liječenja te na liječenje kod onih kojima se zbog same bolesti moralo odstraniti dio crijeva, govori dr. Ražov Radas.
Kako ističe, misao vodilja webinara bila je upozoriti na netipične simptome upalne bolesti crijeva koji bi pomogli kolegama obiteljske medicine da na temelju njih posumnjaju u takvu bolest kod svojih pacijenata.
– Također, pokazali smo i da ne postoji idealan lijek za liječenje upalne bolesti crijeva, ali da se isto tako puno radi na otkrivanju novih molekula. Također, naglašena je važnost prehrane u sprječavanju bolesti, napose i u liječenju bolesti crijeva te postizanje kvalitete života kod onih koji su morali biti podvrgnuti mutilirajućim operacijama crijeva kako bi im se spasio život, ističe dr. Ražov Radas.


Skupovi u online izdanju
Ovaj je skup, održan u okviru IBD dana (Inflammatory bowel disease), bodovan pri Hrvatskoj liječničkoj komori, a zadarska podružnica Hrvatskog gastroenterološkog društva uskoro će imati još jedan skup. Svake druge godine u Zadru imaju veliki skup gastroenterologa, a obilježavaju još i EUS i ERCP dane (kratice označavaju posebne pretrage). U veljači obilježavaju Dan kolorektalnog karcinoma, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, gdje na štandu na Narodnom trgu ili na Relji podijele brošure i odgovaraju na pitanja građana.
– Budući je prijetnja infekcijom koronavirusa onemogućila društvena događanja na kakva smo naviknuli, moramo se okupljati na nove načine, služeći se modernim tehnologijama. Tako da ćemo još neko vrijeme skupove održavati u ovom novom online izdanju, s nadom da ćemo se sljedeće godine ipak uživo susreti na našem tradicionalnom skupu, rekla je dr. Ražov Radas.