Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GERONTODOMAĆICE »Ražanac – moj dom« projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna

30.11.2020. 12:08


U sklopu projekta »Ražanac – moj dom« u velikoj dvorani Knjižnice Jurja Barakovića u Ražancu održana je svečana dodjela uvjerenja o osposobljavanju pet žena za poslove gerontodomaćice. Riječ je o projektu kojeg provodi Općina Ražanac u sklopu nacionalnog programa »Zaželi – zapošljavanje žena«.
– Ovaj program je u javnosti već dobro poznat. Glavni cilj je pružiti prigodu zapošljavanja žena, koje se susreću s preprekama na tržištu rada, i to s naglaskom na ruralne sredine. Žene se zapošljavaju na poslovima pružanja socijalnih usluga osobama starije životne dobi, te osobama u nepovoljnom položaju u zajednici, kazala je Lucie Tesla, voditeljica projekta »Ražanac – moj dom«, dodavši kako su u ovom važnom trenutku okupljeni u manjem broju zbog epidemioloških mjera kako bi što više smanjili mogućnost zaraze koronavirusom.


Dodijeljena bespovratna sredstva
Općina Ražanac je uspješno aplicirala projekt »Ražanac – moj dom« u prvoj fazi Programa »Zaželi – zapošljavanje žena« i to u partnerstvu s udrugom LAG Bura.
– Obvezni partneri na projektu su Područni ured HZZ-a u Zadru i Centar za socijalnu skrb u Zadru, s kojima surađujemo u provjeravanju kriterija za ciljnu skupinu žena, koje se zapošljavaju i za krajnje korisnike projekta, rekla je Tesla.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava UP.02.1.1.05.0342 Općina Ražanac sklopila je 19. veljače 2020. godine s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.
– Razdoblje provedbe projekta je 30 mjeseci, odnosno do 19. kolovoza 2022. godine, kazala je voditeljica projekta.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.534.780,06 kuna. Troškovi projekta su financirani u cijelosti bespovratnim sredstvima. Od toga 85 posto financijskih sredstava dolazi iz Europskog socijalnog fonda, dok je 15 posto udio financiran iz Državnog proračuna RH, a sve to u sklopu Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. godine.
– Svrha projekta je ostvariti priliku za zapošljavanje pet nezaposlenih žena, kojim je otežan pristup na tržište rada, na razdoblje do 24 mjeseca na poslovima besplatne potpore i podrške u kućanstvima za najmanje 20 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području svih osam naselja Općine Ražanac, navodi Tesla ukazujući na dobrobiti projekta.


Gerentodomaćice kao dio obitelji korisnika
– Kroz zapošljavanje žena na poslovima pružanja potpore i podrške krajnjim će se korisnicima, žiteljima Općine Ražanac starije životne dobi i u nepovoljnom položaju, povećati razina kvalitete života i potaknuti njihova socijalna uključenost, ističe Tesla.
Primjereno trenutku življenja održano je skromno, ali za Općinu Ražanac zaista veliko događanje s kojim je ispunjen jedan od ciljeva projekta, osiguravanje dodatne edukacije projektom zaposlenih žena.
– Specifični cilj projekta je ujedno omogućiti zaposlenim ženama edukaciju, koja će njima povećati konkurentnost na tržištu rada, dodaje Tesla.
Projektom je zaposleno pet žena iz područja Općine Ražanac: Ljiljana Potočnjak, Elka Miočić, Marijana Borzin, Daniela Grbić i Milanka Simić, koje već nekoliko mjeseci marljivo brinu za potrebe 36 krajnjih korisnika projekta, kojih najviše ima u Ražancu i Rtini.
– Žene redovno obilaze svoje korisnike te im pomažu u održavanju čistoće kućanstva, pripremi obroka, oblačenju i obavljanju osobne higijene, a obavljaju i nabavku namirnica i lijekova, plaćaju račune, pomažu u ostvarivanju različitih prava. Primjerice, imali smo nedavno situaciju kada su posredovale odobravanje i dostavu novih invalidskih kolica, nabraja Tesla.
Omogućavaju korisnicima programa i odlazak do liječnika, kaže ona, budu pratnja u kratkim šetnjama, omogućavaju im posjet obitelji ili obilazak groblja i slično.
– Ne smijemo zaboraviti na tako jednostavnu stvar kao jedan obični razgovor, druženje uz kavu. To je za mnoge korisnike često najbitnije. Mnogim od korisnika su naše gerontodomaćice kao dio njihove obitelji. Svakako raspon pružanih usluga je stvarno širok i sve to je za krajnje korisnike besplatno, naglašava Tesla.




Velika dobrobit za cijelu zajednicu
Krajem kolovoza su korisnicima uz pomoć komunalnih djelatnika Općine i nekoliko volontera iz redova mjesnih vatrogasaca podijelili prve pakete sa sredstvima za čišćenje kućanstva i osobnu higijenu.
– Cilj je izjednačiti opremljenost svih kućanstva krajnjih korisnika, te osigurati iste uvjete za pružanje potpore i podrške svim korisnicima projektnih aktivnosti, navodi Tesla.
Usprkos početnim poteškoćama, kaže ona, koje je donijela proljetna pandemija COVID-19 uspjeli su pokrenuti sve projektne aktivnosti u planiranom vremenskom okviru.
– Svaki put, kada se susrećem s krajnjim korisnicima i vidim osmijeh na licu ponovno se uvjeravam u veliku dobrobit koji donosi ovaj projekt ne samo zaposlenim ženama i starijoj populaciji, nego cijeloj zajednici Općine Ražanac, poručuje Tesla.
U okviru provedbe projekta »Ražanac – moj dom« zaposlene žene su uspješno završile edukaciju za poslove gerontodomaćice prema programu organiziranom od strane Pučkog otvorenog učilišta u Zadru.
– Kroz projekt »Zaželi – zapošljavanje žena« u Pučkom učilištu Zadar dosad smo educirali oko 300 nezaposlenih žena iz naše i susjednih županija. Svakako treba istaknuti kako se novostečeno zanimanje gerontodomaćica upisuje u radne knjižice žena i tako jača njihov potencijal za zapošljavanje na sličnim poslovima, kaže Jagoda Gluščević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zadar.


Višestruke koristi
Edukacija je započela 7. rujna 2020., i trajala 160 sati. Obuhvatila je nastavne cjeline: osnove gerontologije, poslovi gerontodomaćice, zaštita na radu i prva pomoć, te praktični dio nastave, koji su polaznice odradile u Domu za starije osobe Sveta Marta u Poljicama, zahvaljujući iznimnoj susretljivosti vlasnice Zlatke Prtenjače.
– Kako su same polaznice izjavile, stečeno novo znanje i vještine će njima dobro služiti u svakodnevnom kontaktu s krajnjim korisnicima projekta – starijim osobama iz područja Općine Ražanac, te im ujedno olakšati pronalazak novog posla na sličnim radnim mjestima nakon završetka projekta, mišljenja je ražanački načelnik Nikola Miletić.
Dosad je u ovom projektu u RH odobreno više od milijardu kuna, i to bespovratnih, iz sredstava Europskog socijalnog fonda.
– Prepoznata je važnost potrebe pomaganja u zajednici, a sam projekt je višestruko koristan za sve sudionike u njemu. Projektom se pomoglo ženama koje su na Zavodu za zapošljavanje, a drugo, pomaže se starijim i potrebitim osobama u njihovim svakodnevnim obvezama. Veliki sam pobornik ovog programa i projekta te mi je danas još draže kada vidim da je ovaj program toliko zaživio među korisnicima, zaključuje načelnik Miletić.
 


Korona ograničila broj nazočnih


Osim voditeljice Lucie Tesla, načelnika Nikole Miletića i Jagode Gluščević, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Zadar, na ovom značajnom događanju nazočila je Anita Krpina, općinska pročelnica, Danijela Mrkić, voditeljica Financijskog odjela Općine Ražanac, koja je ujedno dio projektnog tima te brine za financijski i knjigovodstveni dio projekta, kao i Hrvoje Benić, općinski pravnik.
Među nazočnim su bili i Zlatka Prtenjača, ravnateljica Doma Sv. Marte u Poljicima, te Ana Škara i Josip Šare iz udruge LAG Bura, koji su partneri u projektu, kao i nekoliko članova obitelji gerontodomaćica.