Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HT PREMIJER LIGA Sonik Puntamika ‘prva pratilja’ velike četvorke

30.11.2020. 11:53


Kvalifikacije za Eurobasket 2021 u sklopu kojih je Hrvatska ovog vikenda u istanbulskom ‘balonu’ igrala s Turskom i Švedskom na dva tjedna su zaustavila premijerligaška uzbuđenja, a to je i prilika za jedan rezime događanja nakon odigrane prve trećine osnovnog dijela. Iako nisu sve momčadi odigrale planiranih 11 kola može se konstatirati da je većina obaveza ipak uspješno odrađeno i s obzirom na sve probleme s kojima se hrvatski premijerligaši suočavaju ove sezone zaključak je da je košarka kao kontaktni sport koji se igra u zatvorenom prostoru još i dobro prošla. Naravno, kako se i kalendarski bliži zima nažalost proboja virusa u svlačionice će biti sve više i ovaj dosad relativno uredan ritam odigravanja utakmica mogao bi u bližoj budućnosti biti narušen, ali o tom potom.


Cibona jedina bez kiksa
Ono što je bitno za izdvojiti nakon nepotpuno odigranih 11 kola da je liga bitnije dobila na zanimljivosti, s time i na neizvjesnosti. Razloge treba tražiti u činjenici da su se inače neprikosnovenima Ciboni i Zadru na ravnopravnoj razini priključili Split i Gorica i ako se cijela priča nekako dogura do doigravanja na proljeće zagarantirana je borba za titulu između ova četiri takmaca što su potvrdili i mnogi njihovi međusobni susreti u prvoj trećini ligaškog dijela. Vrh zasad drže Zadar i Cibona s omjerima 9-2 i 8-2, s tim da je momčad s Višnjika u blagoj prednosti zbog pobjede u 2. kolu nad Vukovima. Na Višnjiku su sigurno tek relativno zadovoljni s devet pobjeda jer ih jako peče neplanirani posrtaj u gradskom derbiju od Sonik Puntamike dok se poraz u Velikoj Gorici svrstava u kategoriju prihvatljivog. U Draženovom domu jedini mogu konstatirati iz ove tzv. velike četvorke kako nemaju dosad kiks rezultat jer su izgubili na gostovanjima u Zadru i Splitu. No, tom dvojcu ozbiljno pušu za vratom Gorica i Split. Sesarova momčad je na omjeru 7-2 i uspjela je unatoč velikim problemima s koronavirusom biti na visini zadatka. Porazili su Zadar i Split na svom parketu, izgubili od Cibone, ali sigurno nisu planirali ostati kratkih rukava kontra Furnira koji ih je doveo u situaciju da ne mogu u slučaju pobjeda u preostale dvije utakmice izbiti usamljeni na vrh ljestvice. Jedan kiks su si priuštili i Splićani, onaj na početku u Jazinama od Puntamike, ali nisu se previše uzbuđivali zbog toga na Gripama jer su ove sezone ipak primarno gledali kako ugrabiti što je više moguće pobjeda u ABA ligi, što im je na koncu i uspjelo. Uz poraz od Sonika, pokleknuli su kod Gorice i Zadra tako da su ostali blizu vrha s omjerom 7-3.


Hit prvenstva
Nakon te velike četvorke najveću pažnju je pobudila Sonik Puntamika koja je već po spomenutim skalpovima nad Splitom i Zadrom napravila senzacionalan rezultat, no igrači Hrvoja Vlašića su tim pobjedama dodali još pet uspjeha i zeleni su se neplanirano našli jako visoko, trenutačno na trećem mjestu s omjerom 7-4. Ni najzagriženiji navijači Puntamike sigurno nisu očekivali takav uzlet njihovog sastava, ali očito da su u Jazinama ove godine povukli više dobrih poteza, od biranja mladih odbačenih igrača Splita i Cibone (Runjić, Rašić, Vručinić), preko angažmana nekoliko zadarskih veterana (Vladović, Šarlija)do novog trenera koji je vrhunski pripremio momčad, kako fizički tako i mentalno. Sve je to dovelo do prave renesanse u mlađem zadarskom prvoligašu, a potvrda da se nešto jako pozitivno zakotrljalo kod njih bila je i nedavna, moglo bi se reći suverena pobjeda nad Zadrom. Sonik je za ovaj prvi dio odnio titulu hita prvenstva što se ne bi moglo reći za ostala dva dalmatinska kluba, Šibenku (3-6) i Alkar (3-7), koji su kombinirano skupili samo šest pobjeda i stisli su se na začelju između posljednje Hermes Analitice i 10. Furnira. U zlatnoj sredini su se pak smjestili Škrljevo koje je nakon lošeg otvaranja sezone ipak skupilo pet pobjeda te Vrijednosnice Osijek i Zabok koji su trenutačno u sigurnoj zoni s četiri uspjeha na svom kontu.
 




Brzoja predvodi MVP kolonu


Zanimljivo da u vrhu poretka za najkorisnijeg igrača HT Premijer lige nema igrača Zadra, Cibone i Splita. Ipak su se kroz hrvatsko prvenstvo u tim klubovima odlučili maksimalno širiti rotaciju i tako rasteretiti svoje udarne igle za regionalnu konkurenciju. Stoga su primat nakon 11 odigranih kola odnijeli igrači iz tzv. manjih sredina, a prednjači bivši igrači Zadra. Mislav Brzoja u dresu Furnira predvodi kolonu za MVP-a s prosjekom od 19.9 indeksnih poena po utakmici, a u stopu ga prati Lovro Mazalin (Gorica) sa 19.8 dok je zasad treći Milija Miković iz Šibenke s valorizacijom 19.4. Među deset najboljih ugurala su se i dva Puntamičanina, Tomislav Cvitković (16.2) te Lovre Runjić (15.5).