Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Izbjegli blamažu tek u produžetku

Autor: Roman Morović

29.12.2008. 23:00
Izbjegli blamažu tek u produžetku

Foto: Sebastian GOVORČIN



Teško, puno teže od očekivanog ostvarili su košarkaši Zadra plasman na završni turnir Kupa Krešimira Ćosića. U sinoćnjem četvrtfinalnom ogledu u Trogiru domaći su velikom borbenošću uspjeli izboriti produžetak u kojem su Zadrani ipak, ponajviše zahvaljujući iskustvu i smirenosti ključnih igrača uspjeli isčupati pobjedu.
Trogirska dvorana Vinko Kandija sinoć je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, i više od toga. Pred preko tisuću gledatelja domaći strateg Boris Kurtović na teren je poslao petorku Bilić, Bizaca, Bubalo, Brkić, Delaš, dok je trener Zadra Denis Pleslić, koji je u petorci istovremeno nije mogao koristiti više od dva stranca, odgovorio petorkom Perić, Rančić, Stipčević, Gečevski i Ivanov.
Nakon početnog vodstva Zadra, na opće veselje domaćih navijača, prvu prednost Trogiru donijeli su raspoloženi Bubalo i Bizaca za 9-7. Uskoro su se razigrali Marlon Garnett i Hrvoje Perić, a upravo je mladi Dubrovčanin serijom koševa (ukupno 12 u prvih deset mintua) zaključio prvu četvrtinu za vodstvo Zadra 18-25.
Domaći se međutim nisu predavali i pokušavali su na sve načine ostati na pristojnom rezultatskom minusu. Uspijevali su u tome ponajviše zahvaljujući vrlo dobrima Bubalu, Bizaci i Brkiću. Ipak, Garnett je u drugoj četvrtini bio nerješiva enigma za domaću obranu, a kada se razigrao i Tome Ružić Zadar je prvi puta na utakmici poveo dvoznamenkastom prednošću 35-45. Domaći su međutim još jednom smogli snage za povratak i dvicom Sobina zaključilo prvo poluvrijeme na samo pet poena zaostatka, 44-49.
Kada je početkom treće četvtine Zadar poveo +14, 49-63, djelovalo je da je utakmica riješena, no Trogir se serijom 9-0 još jednom vraća i uoči posljednjih deset minuta zaostaje svega sedam poena, 60-67. Posljednju četvrtinu tricom je otvorio Bubalo, a vrlo brzo odgovorio mu je Damir Rančić dvjema svojim tricama za 63-74. No niti to nije bilo dovoljno za slamanje otpora žilavih domaćina. Toni Bizaca sam radi seriju 8-0 i pet minuta prije kraja utakmice domaći zaostaju svega tri poena. Uskoro su trice pogodili i Delaš i Lučić za izjednačenje, 77-77 i delirij u dvorani Vinko Kandija.
Zadar se još jednom odvojio na na +6, 77-83, no Trogir se po „enti” put, poput feniksa vratio u igru i dvicom Sobina sedam sekundi prije kraja izborio produžetak. Uspjeli su domaći i povesti 87-85 ali to je bio njihov posljednji koš u ovoj utakmici. Zadar se u završnici konačno uozbiljio i serijom poena okončao susret u svoju korist, te se tako plasirao na završni turnir Kupa Krešimira Ćosića. Na kraju susreta oko stotinjak zadarskih navijača koji su sinoć bili prisutni na tribinama trogirske dvorane pošteno su izviždali momčad Zadra kojoj je ovo bio nimalo ugodan početak tjedna uoči „utakmice sezone” u subotu protiv Cibone.


 TROGIR – ZADAR 87:95


(18:25, 26:24, 16:18, 25:18, 2:10)
Trogir – Dvorana Vinko Kandija. Gledatelja: 1200. Suci: Dožai (Zagreb), Radović (Dubrovnik) i Radojković (Split).
TROGIR: Vrsaljko 6, Đirlić, Guja, Bilić 5, Bizaca 29, Lucić 5, Bubalo 14, Egerić, Čirko, Sobin 12, Brkić 7, Delaš 9. Trener: Boris Kurtović.
ZADAR: Rančić 11, Perić 12, Stipčević 11, Dixon 3, Prostran, Gečevski 20, Ružić 12, Macura 2, Garnett 22, Ivanov 2. Trener: Denis Pleslić.
Slobodna bacanja: Trogir 8-12, 67%; Zadar 18-26, 69%.
Šut za dva: Trogir 20-34, 59%; Zadar 25-43, 58%.
Trice: Trogir 13-39, 33%, Zadar 9-18, 50%.
Osobne pogreške: Trogir 24; Zadar 17
Skokovi: Trogir 30 (8), Zadar 33 (8).




 PLESLIĆ: OPUSTILI SMO SE NAKON +14


– Očekivali smo tešku utakmicu. Znali smo kakva nas atmosfera očekuje u Trogiru i za to smo se pripremali. Kada smo poveli četrnaest razlike pomislili smo da je utakmica gotova i to je bila naša najveća greška. Oni su se serijom trica uspjeli vratiti u utakmicu i izboriti produžetak u kojem smo mi ipak pokazali mentalnu snagu i relativno mirno priveli utakmicu kraju u svoju korist. Sve u svemu najvažnija je pobjeda, a sada se možemo okrenuti suboti i derbiju s Cibonom. Mislim da će to biti jedna velika utakmica i očekujem našu pobjedu, a ovi putem pozivam sve navijače da u što većem broju dođu u Dvoranu Krešimira Ćosića jer će nam njihova podrška biti itekako potrebna.


 VELIKA FEŠTA TORNADA I MALARA


Velika košarkaška fešta u Trogiru počela je još u ranim popodnevnim satima zajedničkom pjesmom zadarskog Tornada i domaćih navijača Malara. Opće veselje nastavljeno je i za vrijeme utakmice, a zanimljivo je istaknuti kakva je bila najava igrača uoči početka utakmice. Trogirani su se potrudili i priredili pravi „light show” sličan onome u NBA-u, a ne bi bilo zgorega kada bi se takvog nečeg sjetili i čelnici KK Zadar.