Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izgradnja Dvorane Krešimira Ćosića koštala 187 milijuna kuna

Autor: Siniša Klarica

29.12.2008. 23:00
Izgradnja Dvorane Krešimira Ćosića koštala 187 milijuna kuna


Gradonačelnik Živko Kolega kaže da se gradska vlast opredijelila između kredita i korporativnih dionica za ovaj posljednji način financiranja izgradnje kapitalnih sportskih objekata te da je to optimalno rješenje za Zadar
U povodu izdavanja obveznica Športskog centra Višnjik, predstavnici Grada Zadra i Erste&Steiermarkishe banke u Zadru održali su konfereciju za novinare u Gradskoj vijećnici. Riječ je o 9,6 milijuna eura s rokom dospijeća do 2014. Sredstva su to koja će se isplatiti izvođačima radova, a kamata koja će se isplatiti investitorima iznosi 3.093.170,50 eura. Prema posljednjim podacima, rekao je gradonačelnik Živko Kolega cijena izgradnje Dvorane Krešimira Ćosića iznosi 186,812.000 kuna. Kao što je otprije poznato, Vlada RH obvezala se isplatiti 70 milijuna kroz šest godina, a sedmu, osmu i devetu godinu ukupno isplatiti dodatnih 30 milijuna kuna. Prva tranša od nekih 15-ak milijuna kuna “sjela” je na gradski račun već u lipnju.
Otprije je izdano 18,5 milijuna eura municipalnih obveznica čiji je rok dospijeća glavnice 2011. Razlika između municipalnih i korporativnih dionica je u tome što se kod korporativnih iz samog anuiteta plaća i kamata. Uz sve to, čuo se i podatak da je vrijednost bazena koji je još u izgradnji, 98.123.504,11 kuna, a da je dosad izvođačima radova plaćeno 70.978.671,28 kuna. Cijena energane koju koriste bazen i dvorana je 13,000.000 kuna.
Gradska poglavarica za financije Grozdana Perić rekla je da je za prispjele obveze ŠC Višnjik, u gradskom proračunu za nastupajuću godinu predviđeno 4 milijuna kuna. Gradonačelnik Živko Kolega rekao je da se gradska vlast opredijelila između kredita i korporativnih dionica za ovaj posljednji način financiranja izgradnje kapitalnih sportskih objekata te da je to optimalno rješenje za Zadar. Da je to točno, kaže zadarski gradonačelnik, pokazuje i primjer Osijeka koji je u paketu dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo išao s manjom, ali ne i jeftinijom dvoranom od zadarske.
Podsjetimo se, samo Dvorana Krešimira Ćosića je na početku projekta bila deklarirana na nekih 60-ak milijuna kuna, dok će za zatvoreni bazen biti isplaćeno 35 milijuna kuna više od početno objavljene cijene tog projekta. Da paradoks bude veći, u Gradu Zadru još nisu sigurni hoće li zatvoreni bazen na Višnjiku zadovoljiti sve potrebe vodenih sportova i natjecanja u njima, kako se to pretpostavlja u prigodnoj brošurici o kapitalnim projektima Grada Zadra, koju su jučer dobili zadarski novinari.