Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kulturnjaci više doma nego na snijegu

Autor:

29.12.2008. 23:00
Kulturnjaci više doma nego na snijegu


Sudeći po našim sugovornicima kultura je, slikovito rečeno, u novogodišnjoj noći odlučila ostati kući. Doček nove godine mnogima predstavlja jedan od najuzbudljivijih događaja u godini i pomno se priprema, počevši od mjesta dočeka do odjeće, obuće i sličnih kojekakvih pikanterija. Drugima, pak, novogodišnja noć, jednostavno, znači odmor, odnosno predah od poslovnih obveza u krugu vlastite obitelji.
Renato Švorinić, ravnatelj Hrvatske kazališne kuće Zadar noć sa 31. prosinca 2008. na 1. siječnja 2009. provest će doma. Posljednji dani ove godine prolaze mu, kaže, u sređivanju poslovnog stanja, a vrijeme nakon dočeka Nove provest će, također, u kućnom ambijentu, bez snijega i sličnih zimskih obilježja.
– Na skijanje ne namjeravam ići, jer ga jednostavno ne volim. Bio sam jednom i to mi je dosta, kazao je Švorinić.
Kad je riječ o dočeku 2009. slično Švoriniću misli i ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar:
– Od novogodišnjeg dočeka ne stvaram nikakav mit. Nastojim, kao i inače u životu, biti skroman, pa ću, tako, novu godinu dočekati u obiteljskom okružju, kaže Pehar. A o eventualnom odmoru, odnosno odlasku na nekakvu udaljeniju destinaciju Pehar kaže kako za njega, kao čelnog odmora GKZD, nema odmora.
Ravnateljicu Znanstvene knjižnice Zadar Milenku Bukvić zatekli smo na poslu, u sređivanju posljednjih obaveza prije ulaska u novu godinu, kako poslovno tako i privatno.
– Ne znam što mi je gore prosinac ili siječanj, kaže Bukvić, nagovješćujući kako poslije nove godine ostaje gdje će biti i za sam doček – doma.
Ivo Fadić novu 2009. dočekat će u Zadru, u krugu obitelji, isto kao i prijašnjih nekoliko godina. No, nakon nove godine planira uzeti predah. Odluči li se za planine bit će to, kaže, jednostavno uživanje u prirodi, bez ikakvog skijanja.
A da je Dalmatincima more ipak na prvom mjestu potvrđuje Nikola Vuletić s Odjela za francuski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru. On će, umjesto skijanja, načina odmora velikog dijela Hrvata, u prvim danima nove 2009. eventualno poći na ribe. Novu godinu dočekat će sa svojim sinom Leonom, kao i svake godine otkad se on rodio.
Jedini naš sugovornik koji se odlučio za doček van obiteljskog doma je rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Ante Uglešić. No, iako van kućnog ambijenta Uglešić će u novu godinu ući zajedno sa svojom suprugom. Njih svoje će 2009. dočekati u hotelima ‘Falkensteiner’ na Boriku.