Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lakši dolazak do arheoloških lokaliteta

Autor: Nenad Marčina

29.12.2008. 23:00
Lakši dolazak do arheoloških lokaliteta


Park prirode Telašćica u odnosu na prošlu godinu ove je godine, gkedajući do 30. rujna, ostvario povećanje broja posjettitelja od šest posto. Veliko povećanje broja posjetitelja od čak 93 posto ostvareno je kod organiziranih posjetitelja, ekskurzija, 15 posto više s ulaznicom Nacionalnog parka Kornati, nautičara je bilo 2 posto više, dok je kopnenih bilo čak 73 posto više, kaže ravnatelj Javne ustanove Božidar Puhov. Sveukupno je prošle godine registrirano 99.369 posjetitelja, dok ove godine taj broj iznosi 105.269.
– Posebnu pozornost usmjerili smo na prilagodbu prilaza i staza za osobe s invaliditetom, budući da im je kretanje na pojednim lokacijama bilo nemoguće. Također, osmilili smo veći broj turističkih staza kako bi se lakše došlo do arheoloških lokaliteta, poput Ville rustice u Maloj Poversi. Međutim, zbog istraživanja crkvice Sv. Viktora iz 10. stoljeća koja je spomenik ribarstva u Hrvata, za sada gosti nisu u mogućnosti posjetiti tu vrijednu spomeničku baštinu.
Cijena ulaznice za posjet PP Telašcica za individualne goste je 60 kuna morskim putem, a cestovnim pravcem samo 25 kuna. Djeca do 15 godina starosti, plaćaju polovicu od cijene ulaznice, dok najmlađi, djeca do sedam godina imaju gratis.
– Nastojalo se da koštovnik bude prilagođen prema platežnim mogućnostima, a uz ulaznicu od 25 kuna roniocima se naplaćuje i dnevna ronilačka naknada u iznosu od 25 kuna. Sportski ribolovci mogu kupiti dnevnu dozvolu po cijeni od 150 kuna po osobi, u koju je uključena i ulaznica za PP Telaščica.
Ravnatelj Puhov predstavio je i programe za čiju je realizaciju dobivena suglasnost Ministarstva kulture. U to spadaju zaštitni, protupožarni i kapitalni programi kao postavljanje plutača za privez brodica, praćenje naselja Posidonie, invetarizacija, znanstvena i stručna istraživanja, radovi na prilagodbi prilaza objektima i vodilicama za osobe sa invalititetom, pripreme i tisak edukativnih brošura, obnova tradicionalnih ribarskih mulića, uređenje lokacije crkvice sv. Viktora, uređenje poučne staze te postavljanje zaštitne ograde vidilicama uz pješačku stazu uz Dugootočki strmac. Od kapitalnih programa svakako treba spomenuti nabavu i opremanje brodice za nadzor, te uređenje posjetiteljskog centra Grpašćak.
– Sanirali smo svaki dio opožarenog područja i očistili poljske protupožarne puteve na dionici Krševo polje-Dočić-uvala Kamenišna u dužini od 1700 metara. Prema uvali Tripuljak uredili smo nekoliko prosjeka u dužini više kilometara. Od kapitalnih investicija išli smo u prvu fazu izgradnje protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste na dionici Krševanje polje-Rančanjive u duljini oko 500 metara. Postavili smo na za to predviđena mjesta oznake zabrana loženja vatre, pušenja i sličnih upozornja. Postavili smo na pet mjesta i plakate upozorenja, tzv. protupožarne plakate u boji na četiri jezika…
Tradicionalno se ulaže u edukaciju djelatnika nadzorne službe i ostalih službi koje posjetiteljima daju potrebne informacije o pojedinim važnim lokalitetima na području Parka, te o prirodnim vrijednostima koje je značajno posjetiti. Uz navedene aktivnosti djelatnici nadzorne službe sakupljaju otpad s brodova, zaključuje ravnatelj, Božidar Puhov.