Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Opravdati ulogu favorita

Autor: Roman Morović

29.12.2008. 23:00
Opravdati ulogu favorita

Foto: Zvonko KUCELIN



Četvrtfinale Kupa Krešimira Ćosića Zadranima večeras donosi gostovanje u Trogiru, u Dvorani Vinko Kandija kapaciteta svega devetstotinjak mjesta. Zadrov domaćin nakon prvog dijela prvenstva nalazi se na diobi četvrtog mjesta A-1 lige zajedno s još četiri momčadi koje imaju omjer 4-5. Trogirani su do sada u prvenstvu kod kuće poraženi jedino od Borika kojemu su, međutim, za taj poraz uzvratili u osmini finala kupa. Bez većih filozofija, jedno je jasno. Zadar u ovu utakmicu ulazi kao apsolutni favorit i sve osim uvjerljive pobjede gostiju bilo bi veliko iznenađenje.
– Dosta dobro poznajem Trogir s obzirom da sam s većinom tih momaka igrao, a isto tako dobro znam i trenera Borisa Kurtovića. Sigurno je da smo favoriti i mi ne bježimo od te uloge ali ova utakmica, kao i svaka druga, zaslužuje maksimalnu koncentraciju i oprez. Moramo od prve minute krenuti agresivno kako im ne bi dozvolili da steknu sampouzdanje jer nam to sigurno ne bi odgovaralo. Vrlo je važno da utakmicu pokušamo prelomiti čim prije kako ne bi ušli u neizvjesnu završnicu u kojoj bi onda sve bilo moguće – kazao je u najavi utakmice Hrvoje Perić.
Nikoga se ne smije podcijeniti
Ova će utakmica većini Trogirana vjerojatno predstavaljti «utakmicu života» što će im sigurno biti dodatan motiv za dokazivanje. Ipak, razlika u kvaliteti je zaista velika i domaćima će trebati pravo čudo žele li iznenaditi NLB ligaša.
– Ne bi htio nikoga podcjenjivati ali A-1 liga je ipak jedan niži nivo od NLB lige. Razlika je velika ali iznenađenja su uvijek moguća i opreza nikad dosta. Oni su debitanti u toj A-1 ligi i sigurno je da će svim tim igračima utakmica protiv Zadra predstavljati nešto veliko. Tamo ima dosta mladih i perspektivnih igrača za koje vjerujem da će za koju godinu imati što pokazati na hrvatskoj košarkaškoj sceni a možda i više od toga. Sigurno da se oni neće prestrašiti što igraju protiv Zadra već će im to biti još jedan dodatan motiv. Ipak, mislim da naša pobjeda sutra neće doći u pitanje.
Iako je Kup Krešimira Ćosića, nakon što je odlučeno da više ne donosi bodove u borbi za Euroligu, malo izgubio na težini, Zadru i Zadranima taj je trofej oduvijek predstavljao nešto posebno.
– Zadar je pokazao koliko mu znači ovo natjecanje tako što je svake godine zaista davao sve od sebe da ga osvoji. Mi ćemo pokušati ove sezone vratiti taj trofej u Zadar i zaista se nadam da ćemo u tome i uspjeti.
U mislima Cibona
Iako će u najavi utakmice svi reći da su koncentrirani samo na Trogir, Zadrani ipak ne mogu pobjeći od misli na 3. siječnja i veliki derbi s Cibonom.
– Ne možemo reći da ne razmišljamo o Ciboni ali u ovom trenutku se ipak moramo koncentrirati prvo na Trogir. Što se Cibone tiče mislim da je to najvažnija utakmica dosadašnjeg dijela sezone jer bi eventualnom pobjedom napravili velik korak u našoj međusobnoj borbi u regionalnoj ligi, s obzirom da smo ih već pobijedili u Zagrebu. Trebamo prvo vidjeti u kojem ćemo sastavu uopće zaigrati jer su ozljede zaista nemilosrdne prema nama ove sezone, a sada su se javile i neke viroze. Nadam se da će se do subote svi oporaviti i da ćemo tu utakmicu dočekati maksimalno spremni – kaže Perić.
Nakon odlaska Ace Petrovića turbulentna situacija koja je vladala oko kluba konačno se malo primirila i igrači se sada dosta mirnije mogu pripremati za seriju vrlo važnih utakmica koja je pred njima.
– Objektivno gledajući takve stvari ne bi trebale utjecati na nas. Na nama je da na terenu odradimo ono što se od nas očekuje bez obzira na ono što se događa oko kluba. Sada smo se nekoliko dana malo odmorili i napunili baterije za dalje. Trebamo prvo pobijediti Trogir, pa onda sve snage usmjeriti na Cibonu.
A kada smo već spomenuli uvjete u klubu i oko njega ne možemo a da se ne dotaknemo temperature u Dvorani Krešimira Ćosića. Početkom sezone igrači su na teren uvijek izlazili najmanje dvadesetak minuta prije početka treninga, lagano se zagrijali, opalili nekoliko šuteva na koš i onda započeli s treningom. Sada je situacija takva da iz svlačionice (koju griju vlastitom grijalicom) izlaze tek koju minutu prije početka treniga, a razlog tomu je činjenica da u dvorani još uvijek ne radi grijanje što nije nimalo bezazlena stvar budući da u takvim uvjetima (temperatura je gotovo jednaka onoj izvan dvorane) puno lakše može doći do ozljeda naročito kada su u pitanju zglobovi, prsti i sl.
– Uvjeti zaista nisu idealni. U dvorani je jako hladno i sigurno da je u takvim uvjetima dosta teže, ono što se kaže, probiti prvi znoj. Ali što je tu je, mislim da mi nismo jedini kojima se ne grije dvorana. Od plakanja nećemo ništa dobiti i moramo se prilagoditi situaciji takvoj kakva je i izvući iz nje maksimalno – zaključio je Perić.


 KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA


Parovi četvrtfinala: Cedevita – Zagreb 73:79, Trogir – Zadar (19), Zabok – Cibona (19), Split – Kvarner (7. siječnja).




 BARCELONA PREJAKA ZA BANIĆEV BILBAO


Bilbao Marka Banića poražen je u 15. kolu španjolske ACB lige pred dvanaest i pol tisuća domaćih navijača od Barcelone sa 59:66. Zadranin je u igri proveo nešto više od 32 minute, te za to vrijeme ubacio 15 poena i 9 skokova čime je zaslužio valorizaciju 16 i epitet najkorisnijeg igrača svoje momčadi. Iako je Bilbao u prvom poluvremenu imao i dvoznamenkastu prednost, gosti su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini koju su dobili 25:11. Na tablici vodi Tau Ceramica (13-1) ispred Barcelone (11-3), te Unicaje i Joventuta (10-4), a Bilbao se nalazi na diobi desetog mjesta sa Fuenlabradom i Bruesom (6-8).