Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Predstava nadilazi okvire malog Crnog

Autor: Velimir Brkić

29.12.2008. 23:00
Predstava nadilazi okvire malog Crnog

Foto: Velimir BRKIĆ



Šesti put za redom Kod bunara u Crnom u organizaciji župe Svetog Nikole, KUD-a Crno i Mjesnog odbora žiteljima prigradskog naselja, Crničanima raseljenim diljem Hrvatske i svijeta te gostima iz Zadra, podaren je najljepši božićni dar – vjerno uprizorenje Isusova rođenja. Djeca iz vrtića Tratinčica, osmoškolci, članovi mjesnog KUD-a, režiser Patricija Novačić, predsjednica MO Crno Anita Grgurović, župnik don Srećko Petrov i Župni zbor izvedbom živih jaslica pokazali su kako doživljavaju Isusovo rođenje.
Bila je to, moglo bi se reći, zaista vjerna interpretacija ovog središnjeg prizora božićne tradicije. Jaslice su predstavljale figurativni prikaz Isusovog rođenja koji je mješavina iskaza iz Evanđelja po Luki i po Mateju. Betlehemska scenografija postavljena je u prirodni ambijent, u blizini mjesnog bunara, okruženog suhozidom, snopovima slame i stablima masline, smjestile su se jaslice, a postojeće kuće odigrale su ulogu “Marijine kuće” u kojoj se zbilo navještenje, svratišta i ostalih betlehemskih objekata. Kostime su osigurali KUD-ovi Crno i Diklo te Neokatekumeni iz katedrale Sv. Stošije a stado ovaca Jozice Vidaić. Iako se u današnje vrijeme jaslice o Božiću nalaze u većini katoličkih crkava diljem svijeta, tek rijetki krajevi njeguju tradiciju živih jaslica koju je daleke 1223. godine u mjestu Greccio započeo sv. Franjo. Za tadašnje vrijeme neobičnu navadu nastavila su Franjina redovnička braća, a običaj se očuvao do danas.
Kao prije 2008 godina u Nazaretu, kroz Crno zagrmi glas anđela Gabrijela: “Ne boj se Marijo… Začet ćeš i roditi Sina i nadjenut ćeš mu ime Isus…” Biblijski tekstovi Navještenja, pohoda Elizabeti, Josipova promišljanja nakon Marijina začeća, Isusova rođenja i pohoda kraljeva. Župni zbor je pjesmama upotpunio živu sliku. Na putu u Judeju, Josip i Marija od kolibe do kolibe zastaju, tražeći smještaj. Ne nađoše te su se smjestili u štalu, sve vjerno prikazano…
Muk, tišina, sve zastade u iščekivanju velikog događaja! Anđeo u visini, u tami obasjan, iznad kuća, izusti: “Ne bojte se… Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj. Pođite onamo naći ćete djetešce povijeno u pelenice, gdje leži u jaslama.” I doista Mali Isus, zaplače u slamici, obasut nježnošću svojih roditelja. Uzdasi i suze u očima mnoštva! Pastiri, crnička djeca, domaćice, trgovci, klesari, umirovljenici, električari, pravnici, učenici i inženjeri pokloniše se novorođenom Kralju.
Iz tame, prateći zvijezdu, tri kralja Baltazar, Melkior i Gašpar, tražeći novorođenog Spasitelja, svrate do Heroda, a on ih dočeka u svojoj silini. No, nastaviše put dalje, do štale, i slame, gdje obdariše novorođenče… Započe pjesma “Radujte se narodi”!
Predstava puna poleta, obogaćena glazbom i sjajnom scenografijom i kostimografijom, plesom, svjetlosnim efektima, bakljama, razveselila je gledatelje, koji se nisu osvrtali ni na poprilično hladnu, ali ugodnu zimsku crničku večer. Štoviše, u 40-minutnom programu, vrijedni Crničani u hladnoj noći, zasigurno nikoga nisu ostavili ravnodušnim, i još su jedanput potvrdili da njihova predstava živih jaslica nadilazi okvire njihovog malog naselja Crno, zadarskog prigradskog naselja na kraju Bulevara. Doista, čudni su putovi Gospodnji!