Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Studentima božićnice i stipendije

Autor: Velimir Brkić

29.12.2008. 23:00
Studentima božićnice i stipendije

Foto: Velimir BRKIĆ



Kako je već u ovoj općini uobičajeno, odrekavši se božićnih prijema i domjenaka, kalendara, rokovnika, olovaka i upaljača, Općina Poličnik već petu godinu zaredom za svoje studente osigurava božićnicu. Ove godine 90 studenata primilo je božićnicu u iznosu po 350 kuna, odnosno sveukupno 31.500 kuna osiguranih iz općinskog proračuna
Studente s područja Općine Poličnik (Lovinac, Rupalj, Suhovare, Visočane, Ninski Dračevac, Briševo, Murvica, Murvica Gornja, Poličnik Gornji, Poličnik) i ove je godine posjetio Djed Božićnjak, u pravom smislu riječi. Naime, kako je već u ovoj općini uobičajeno, odrekavši se božićnih prijema i domjenaka, kalendara, rokovnika, olovaka i upaljača, Općina Poličnik već petu godinu zaredom za svoje studente osigurava božićnicu. Ove godine 90 studenata primilo je božićnicu u iznosu po 350 kuna, odnosno sveukupno 31.500 kuna osiguranih iz općinskog proračuna.
No to ipak nije sve ono što je Djed Božićnjak u svojoj torbi donio za ovdašnje studente. Sukladno provedenom javnom natječaju i Pravilniku o odobravanju potpora odlukom Općinskog poglavarstva novih 18 studenata potpisalo je ugovore o stipendiranju u pojedinačnom mjesečnom iznosu od 500 kuna. Ove godine su odobrene 52 studentske stipendije. Kad se ovoj brojci pridodaju i 42 “stara” studenta stipendista, dolazimo do fascinantne brojke od čak 60 studenata, o kojem skrbi Općina Poličnik koja broji niti 5.000 žitelja. Općina Poličnik ovim hvalevrijednim primjerom još jednom je pokazala kako je izrazito orijentirana prema mladima te je pokazala put ostalim gospodarskim i privrednim subjektima.
– Ulaganje u vas studente, ali i učenike, sigurno je i ulog u budućnost, što je i glavni motiv za dodjele studentskih božićnica i stipendija te sufinanciranje srednjoškolskog javnog prijevoza, rekao je donačelnik Nediljko Stanić, dodajući kako je prvenstveni cilj poticati, motivirati i pridonijeti rastu obrazovanosti.
Nakon svečanosti dodjele božićnica i potpisivanje ugovora s novim stipendistima druženje općinara i studenata nastavljeno je na prigodnom domjenku.
Da Općina Poličnik u božićno-novogodišnjim blagdanima nije zaboravila ni ostale socijalne kategorije, govori podatak kako su već tradicionalno posjetili 18 osoba s područja općine smještenih u domovima za stare i nemoćne, uručivši im božićnu košaricu u iznosu od 500 kuna. Svakom od desetero djece s poteškoćama u razvoju također su podijelili božićno-novogodišnje pakete s darovima. Dakako, nisu ni ovog puta zaboravili ni Udrugu slijepih i žitelje oštećena sluha kojima je uručena jednokratna novčana pomoć.
– Pored stvaranja komunalno infrastrukturnih uvjeta primjerenih trećem tisućljeću, otvaranje novih radnih mjesta te skrb o djeci, mladeži, starim i nemoćnima, braniteljima, invalidima i socijalno najugroženijima, najveći su općinski prioriteti, zaključio je Nediljko Stanić.